(SPD) Başkanı Yıldız: Tarımsal üretim planlaması ve su yönetimi yeniden yapılanmalı, birlikte ele alınmalı

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Yıldız: Bazı illerde Mısır ekiminin kısıtlanması su krizine yaklaştığımızı gösteriyor. Bu ileri bir adım ancak su yönetimi ile birlikte planlı olarak sürdürülmelidir.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, 2025 yılından itibaren bazı illerde su kısıtı nedeniyle mısır ekiminin yasaklandığını belirterek, bu ileri bir adımın ancak su krizine ne kadar yakın olduğumuzu da ortaya koyduğuna dikkat çekti.
Başkanı Dursun Yıldız, basında yer alan haberlerde 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tarımsal Üretimin Planlanması hakkında Yönetmelik çerçevesinde 2025 yılından itibaren 11 ilde ve birçok ilçede mısır ekiminin yasaklanacağının yer aldığını belirtti.
Dursun Yıldız, bu kararın tarımsal yeraltı su kısıtı gerekçesiyle alındığı ifade edildiğini dile getirdi.
Yeraltısularımızın korunması için havza ölçeğinde bütünleşik yönetim gerekli
Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise “Dane Mısır ekimi yasaklanmamıştır. Bakanlık tarafından yer altı sularının yetersiz olarak belirlendiği 11 ilimizin 52 havzasında Tarımsal üretim planlaması kapsamında münavebede 4 yılda bir aynı tarlaya bir kere mısır ekilebilecektir.” dendiğini belirtti.
Tarım sektörü ve yeraltı su kaynaklarının korunmasına yönelik bu adım karşısında alternatif ürünlere yönelmeye başlayacağını söyleyen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Mısır ekimi yasaklanan illerdeki çiftçiler, su tasarrufu sağlayacak bitkiler yetiştirmeye teşvik edilecek. Bu geçiş sürecinde, çiftçilere alternatif ürünler ve su yönetimi konusunda rehberlik edilmesi öngörülmesine rağmen bunun çiftçilerin mağdur edilmeden planlı bir şekilde yapılması gerekir” şeklinde konuştu.
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız
Dursun Yıldız, bu kararın, özellikle su tüketimi yüksek olan mısırın yerine daha az su tüketen alternatif ürünlerin ekilmesini teşvik edilmesinin beklendiğini belirterek, “ancak böyle bir yasak veya münavebeli ekim kararının uygulanmasından önce bu kararın uygulanacağı bölgelerdeki çiftçilerin geçim kaynakları dikkate alınmalı ve bir geçiş dönemi planlanmalıdır. Ayrıca çiftçilerimize alternatif ürünler için destekler verilmeli teşvikler sunulmalıdır” dedi.
Tarımda ve su yönetiminde birbirini tamamlayan adımlar atılmalı
“Bu gibi kararlar ülkemizde çok başlı çok parçalı ve koordinasyon eksikliği içinde olan su yönetimindeki yeniden yapılanma ihtiyacını da açıkça ortaya koyuyor” diyen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Bu kararların etkin bir şekilde belirlenen hedefe ulaşabilmesi için su yönetiminde reform ve tarımsal üretim planlanması çalışmalarının entegre bir şekilde sürdürülmesi gerekir..Amaç yeraltısularının korunması ise ruhsatsız kuyular, aşırı çekimler denetim altına alınmalı ve su yönetimi ve tarımsal üretim alanlarında birbirini tamamlayan adımlar atılmalıdır” şeklinde kaydetti.
Dursın Yıldız, mısırın önemine de dikkat çekerek, Mısır tanesinin yaklaşık yüzde 70’ini nişasta, yüzde 5’ini yağ ve yüzde 10’unu proteinin oluşturduğunu, Mısırın asıl üretim amacının ise sahip olduğu karbonhidrat kaynağı olan nişastası olduğunu söyledi.