enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:33 Kocaelispor itiraz edecek!…
09:51 Antalya tarihi Kaleiçi’nde surlarda bulunan bir mağarada 4 yıldır hayatını sürdüren 63 yaşındaki Hüseyin Urlu, sessiz sedasız yaşadığı mağarayı terk etti…
09:45 PROMOGIFT İstanbul, Türkiye’nin Sektördeki Gücünü Dünyaya Taşıyor
08:19 İnci Taneleri dizisindeki performansıyla hafızalarda iz bırakan başarılı oyuncu Hazar Ergüçlü ve Efe Çelik’in mutlu anları!..
08:16 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) halkını kandırmaya devam ediyor!…
08:13 IJS Istanbul Jewelry Show, Türkiye Gümüş Takı Sektörüne İvme Kazandıracak!…
07:56 Ziraat Bankası’ndan Nisan Ayına Özel Kampanya: Bankkart Kullanıcılarına 1.500 TL’ye Varan Bankkart Lira Hediyesi…
07:51 Amerikan Kanser Derneği, 2025 yılına yönelik kanser eğilimleri raporunu açıkladı…
07:41 Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (Kırklareli TSO) 2025 yılı Mart ayı içerisinde gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı…
07:37 Marmaris’in 2019-2024 dönemi eski CHP’li Belediye Başkanı Oktay’ndan partisine sert tepki!…
07:36 İzmir Büyükşehir Belediyesi AASSM’de görev yapan otizmli müzisyen Özge Çeltik, sanatıyla da fark yaratıyor…
07:22 Samsun Yurt Savunma (SYS) Grup şirketleri’nden CANiK, gücünü Latin Amerika’ya taşıdı!…
07:11 Limon Suyu Görünümlü Ürünlere Yasak Geldi: Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Tüketiciyi Koruyan Yeni Düzenleme…
07:03 Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, “Yıldız Entegre para kazanacak diye Kocaeli Halkının sağlığıyla oynayamaz!”
06:55 Siyaset gündemini hareketlendiren Kılıçdaroğlu iddiası günlerdir gündemden düşmüyor…
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

(SPD) Başkanı Yıldız: Tarımsal üretim planlaması ve su yönetimi yeniden yapılanmalı, birlikte ele alınmalı  

(SPD) Başkanı Yıldız: Tarımsal üretim planlaması ve su yönetimi yeniden yapılanmalı, birlikte ele alınmalı  
07.12.2024
A+
A-

Su Politikaları Derneği (SPD) Başkanı Yıldız: Bazı illerde Mısır ekiminin kısıtlanması su krizine yaklaştığımızı gösteriyor. Bu  ileri bir adım ancak su yönetimi ile birlikte  planlı olarak sürdürülmelidir. 

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, 2025 yılından itibaren bazı illerde su kısıtı nedeniyle mısır ekiminin yasaklandığını belirterek, bu ileri bir adımın ancak su krizine ne kadar yakın olduğumuzu da ortaya koyduğuna dikkat çekti.  

Başkanı Dursun Yıldız, basında yer alan haberlerde 14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Tarımsal Üretimin Planlanması hakkında Yönetmelik çerçevesinde 2025 yılından itibaren 11 ilde ve birçok ilçede mısır ekiminin yasaklanacağının yer aldığını belirtti.

Dursun Yıldız, bu kararın tarımsal yeraltı su kısıtı gerekçesiyle alındığı ifade edildiğini dile getirdi.

Türkiye'nin mısır haritası değişiyor | tarlasera

Yeraltısularımızın korunması için havza ölçeğinde bütünleşik yönetim gerekli  

Yıldız, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada  ise “Dane Mısır ekimi yasaklanmamıştır. Bakanlık tarafından  yer altı sularının yetersiz olarak belirlendiği 11 ilimizin 52 havzasında Tarımsal üretim planlaması kapsamında münavebede 4 yılda bir aynı tarlaya bir kere mısır ekilebilecektir.” dendiğini belirtti. 

Tarım sektörü ve yeraltı su kaynaklarının korunmasına yönelik bu adım karşısında alternatif ürünlere yönelmeye başlayacağını söyleyen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Mısır ekimi yasaklanan illerdeki çiftçiler, su tasarrufu sağlayacak bitkiler yetiştirmeye teşvik edilecek. Bu geçiş sürecinde, çiftçilere alternatif ürünler ve su yönetimi konusunda rehberlik edilmesi öngörülmesine rağmen bunun çiftçilerin mağdur edilmeden planlı bir şekilde yapılması gerekir” şeklinde konuştu.  

Su Politikaları Derneği Başkanı (SPD) Dursun Yıldız: Haziran'da suyun yönetimi çok zorlaşıyor - (UHA) Uluslararası Haber Ajansı

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız

Dursun Yıldız, bu kararın, özellikle su tüketimi yüksek olan mısırın yerine daha az su tüketen alternatif ürünlerin ekilmesini teşvik edilmesinin beklendiğini belirterek, “ancak böyle bir yasak veya münavebeli ekim kararının uygulanmasından önce bu kararın uygulanacağı bölgelerdeki çiftçilerin geçim kaynakları dikkate alınmalı ve  bir geçiş dönemi planlanmalıdır. Ayrıca çiftçilerimize   alternatif ürünler için  destekler verilmeli teşvikler sunulmalıdır” dedi. 

Tarımda ve su yönetiminde birbirini tamamlayan adımlar atılmalı  

“Bu gibi kararlar ülkemizde çok başlı çok parçalı ve koordinasyon eksikliği içinde olan su yönetimindeki  yeniden yapılanma ihtiyacını da açıkça ortaya koyuyor” diyen Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Bu kararların etkin bir şekilde belirlenen hedefe ulaşabilmesi  için su yönetiminde reform  ve tarımsal üretim planlanması çalışmalarının entegre bir şekilde sürdürülmesi gerekir..Amaç yeraltısularının korunması ise ruhsatsız kuyular, aşırı çekimler denetim altına alınmalı ve  su yönetimi ve tarımsal üretim alanlarında birbirini tamamlayan adımlar atılmalıdır” şeklinde kaydetti. 

Dursın Yıldız, mısırın önemine de dikkat çekerek, Mısır tanesinin yaklaşık yüzde 70’ini nişasta, yüzde 5’ini yağ ve yüzde 10’unu proteinin oluşturduğunu, Mısırın asıl üretim amacının ise sahip olduğu karbonhidrat kaynağı olan nişastası olduğunu söyledi.

Mısırın, 8.000-10.000 yıldır tarımı yapılan bir bitki ve dünyada en çok üretilen tahıl olduğunu ifade eden Yıldız, Dünya’da 2023/24 üretim sezonunda yaklaşık 1,230 milyar ton mısır üretiminin gerçekleştirildiğini ve başlıca kullanım alanlarının ise nişasta sanayi ve yem sanayi olduğunu belirtti.

Ülkemize 1630’lu yıllarda Kuzey Afrika, Mısır ve Suriye’den geldiğinin ve bu sebeple mısır adını aldığının tahmin edildiğini aktaran Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Mısır ülkemizde en çok üretilen 3 tahıldan biridir. Mısır ülkemizde; dane mısır, silajlık mısır ve yemeklik mısır olarak üretilmektedir” dedi.

Türkiye'de mısır üretimi tarihinin rekor seviyesinde

Mısırın, bilim insanlarının araştırmalarına en çok konu olan tarım ürünlerinden birisi olduğuna da dikkat çeken Yıldız, şunları söyledi:

“Artan dünya nüfusunun beslenme ihtiyacını karşılayabilmek, sürdürülebilir bir gelecek için bilim insanları mısırda verim ve kaliteyi artıran çalışmalar yapmaktadır . Bu çalışmalar sonucunda mısırdan; bitkisel gıda bileşenleri, biyoyakıtlar, biyoçözünür ve yüzde 100 geri dönüştürülebilir ürünler geliştirilmişti. Bu nedenle de mısır üretimi, tüm dünyada hızla gelişmiştir”.

Ülkemizde 2023/24 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda, 9 milyon ton mısırın üretildiğini hatırlatan Dursun Yıldız, “300.000 çiftçimiz tarafından mısır üretimi yapılmaktadır. Mısır verimliliğindeki artışla ülkemizde 2000 yılında 2,3 milyon ton olan mısır üretimi, 2023/2024 üretim sezonunda 9 milyon tona ulaşmıştır” şeklinde konuştu.

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız konuşmasında, nişastanın hammaddesinin dane mısır olduğunu belirterek, “Dane mısırın ülkemizde yaygın üretimi yapılmaktadır. Son dönemde Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu gibi geleneksel mısır ekim alanı bölgelerinin yanı sıra İç ve Orta Anadolu ile Ege’de de önemli ekim alanı genişlemesi olmuştur” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.