Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, ‘Su kullanımında devrime ihtiyaç var’
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, su yönetimi ve bilinçli su tüketimi konularında radikal değişiklikler yapılması gerektiğini açıkladı.
Dursun Yıldız, İstanbul’un Avrupa yakasında nüfus yoğunluğunun fazla olması ve su kaynaklarının Anadolu yakasına göre daha az olması nedeniyle bu yakada su kıtlığının daha şiddetli hissedilmesine neden olabileceğine dikkat çekti.
Su kaynaklarının, en çok tarımsal alanda kullanıldığının altını çizen Yıldız, “Suyun bilinçli bir şekilde kullanılması için yasal, kurumsal ve düşünsel alanlarda radikal değişiklikler yapılmalı. Halbuki su kaynaklarımız kirlilik, kente göç, nüfus artışı, iklim değişikliği gibi birçok baskı altında” olduğunu söyledi.
ÇEVRENİN DENGESİ KORUNMALI
Başkan Dursun Yıldız, “Suyu akılcı planlı ve verimli bir şekilde yönetmek için kullanıcıların da içinde etkin olarak yer alacağı yeni bir sisteme ihtiyacımız var. Bu sistem, suyun bir canlı hakkı olduğunu ve ekolojik dengenin korunmasını da göz ardı etmeden suyu yönetmeli.” diye konuştu. Su sorununun temel çözümlere dayandırılmasını vurgulayan Dursun Yıldız şunları söyledi:
“Bizde su sorunu denilince sadece barajların seviyesindeki azalma ile yaşanacak su sıkıntısı anlaşılıyor. Su kalitesindeki azalma yani sularımızın çok yoğun bir şekilde kirlenmesi sorunu da var. Su yönetimi sorununun temel çözümü için ekonomik, ekolojik ve sosyal hedefler arasında bir denge kurulması gerekir. Su yönetimi uygulamaları, nehir havzası ölçeğinde oluşturulacak güçlü kurumsal altyapılara Havza Bölge Müdürlükleri, Havza Yönetim Heyetleri ve sulama birlikleri, sulama kooperatifleri gibi etkili su kullanıcı örgütlerine de ihtiyaç duyar.”
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, şu önerilerde bulundu:
- Vatandaşlar evde su aparatlarını tasarruflu aparatlarla değiştirmeli, su kullanım alışkanlıklarını gözden geçirmeli.
- Tarımda modern sulama teknolojilerine geçiş daha fazla teşvik edilmelidir.
- Çiftçiler vahşi sulamadan modern sulama sistemlerine geçerek suyu en verimli şekilde kullanmak için çaba sarf etmeli.
- Sanayi kuruluşlarında ve organize sanayi bölgelerinde atık suyun arıtılarak kullanımına teşvikler verilmeli.
- Suyu kirletenler ve yeraltı suyunu aşırı çekenler teknolojik olanaklarla belirlenmeli ve su kullanım hakları kısıtlanmalı.
[TÜHA Haber Ajansı, 03 Kasım 2022]