Su Politikaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldız, “Hedefimiz Su Politikaları Enstitüsü kurmak”
Su Politikaları Derneği (SPD) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Yıldız, Ankara Anadolu Gazetesi’nden Gazeteci Aybalam Almina MELEK’e verdiği özel haberinde, su kaynakları ve politikaları üzerine önemli açıklamalarda bulunurken Başkent Ankara’nın su verimliliğini de değerlendirdi.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Devlet Su İşleri’nden (DSİ) emekli olan, su yapıları hidroliği, su kaynakları yönetimi, su diplomasisi, sınıraşan sular ve hidropolitik alanlarında yurt içi, yurt dışında yayınlanmış çok sayıda teknik rapor, bildiri ve makalelerinin yanı sıra 15 adet kitaba da imza atan Su Politikaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Yıldız, önemli açıklamalarda bulundu.
Yıldız, “Önce su kaynaklarımızı ve doğal çevremizi korumalıyız. Sonra kullanım alışkanlıklarımızı değiştirip suyu daha verimli kullanmalıyız. Aynı zamanda da suyu yönetecek kurumsal kapasitemizi teknolojik gelişmelerden ve dijital değişimden de faydalanarak geliştirmeliyiz.” dedi.
Yıldız, Su Politikaları Derneğinin su ve bağlantılı gıda, enerji ve çevre güvenliği konularında ulusal ve uluslararası alanda çalışmalar yaptığını belirtti. Derneğin nihai amacının bir ‘Su Politikaları Enstitüsü’ kurmak olduğunu ifade eden Yıldız, ilköğretim ve lise seviyesinde suyun verimli kullanımı bilincini yaygınlaştırmak için birçok konferans düzenlediklerini, STK’lar ve üniversitelerle iş birliği yaparak çeşitli projelere katkı sağladıklarını da vurguladı.
Yıldız, Türkiye‘nin su kaynaklarının hızla azaldığını ve kişi başına düşen yıllık yenilenebilir su miktarının bin 300 metreküp civarında olduğunu belirtti. Bu durumun su kıtlığına doğru yaklaşıldığını gösterdiğini ifade eden Yıldız, “Türkiye’de yağışlar, su potansiyeli ve nüfus eşitsiz bir şekilde dağılmış durumda. Doğu ve Orta Karadeniz su konusunda sıkıntı çekmezken, orta Anadolu başta olmak üzere batı Anadolu’da birçok bölgemizde kişi başına düşen su miktarı düşük. Türkiye’de nüfusun büyük bölümü batıdaki illerde yaşıyor ancak su kaynaklarının yarısından fazlası da Samsun-Adana hattının doğusunda yer alıyor.” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığına göre, Türkiye, 2030 yılına kadar su kaynaklarının yüzde 20’sini kaybedecek ve su kıtlığı çeken ülkeler arasına girecek.
Yıldız, açıklamasının devamında şu konulara dikkati çekti: “Meriç, Ergene, Susurluk, Kuzey Ege, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Konya Kapalı Havzası, Ceyhan ve Asi Havzaları olarak görülüyor. Uygulayacağımız su politikalarının ülkemizin su, enerji, gıda ve çevre güvenliğini sağlamayla doğrudan ilgisi var. Bu konuda yasal ve kurumsal altyapımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Suyu nehir havzası ölçeğinde bütünleşik olarak yönetmeye karar verdik. 25 nehir havzamızda su yönetim, taşkın, kuraklık eylem planlarımız hazır sayılır. Ancak Su Yasası taslağı hala yasalaşmadı ve havza ölçeğinde suyu yönetecek yeni kurumsal yapı yasal çerçeve kazanmadı. Suyumuzu koruma, kullanma ve kurumsal kapasitemizi geliştirme konusunda hala eksikliklerimiz var. Bu eksikliklerin bir an önce tamamlanması gerekiyor. İklim değişikliği, nüfus artışı ve kirlilik su kaynaklarımızı baskılıyor.”
Ankara’nın su verimliliği konusuna da değinen Yıldız, Başkent’in su depolama kapasitesinin diğer büyük kentlere nazaran daha büyük olduğunu, Kızılırmak ve Batı Karadeniz Gerede sisteminden su transfer edilebileceğini söyleyerek, “Bu da Ankara’nın su miktarı açısından karşılaşacağı tehditleri azaltıyor. Ancak Kızılırmak suyunun kalitesi düşük olduğu için kurak dönemlerde Ankara’da su miktarından daha çok su kalite sorunu ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra Ankara’da şebekelerde yüzde 35 civarında su kayıp ve kaçağı var. Bu da suyun verimli kullanılmasının önünde bir engel.” ifadelerini kullandı.
Dursun Yıldız, su yönetiminde verimlilik ilkelerini ‘Koruma, Kullanma ve Kurumsal Kapasite Geliştirme’ olmak üzere ‘3K Prensibi’ olarak açıkladı. Su kaynaklarının korunması, kullanım alışkanlıklarının değiştirilmesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, iklim değişikliği, nüfus artışı ve kirliliğin su kaynakları üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti.
Su Politikaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Yıldız, röportajın devamında verimli ve tasarruflu su tüketimi için yerel yönetimler başta olmak üzere alınması gereken tedbirleri ve iklim değişikliğine bağlı olarak Türkiye’de su kaynaklarını gelecek yıllarda nelerin beklediğine dair açıklamalarda bulunacak.
Gazeteci* Aybalam Almina MELEK
KAYNAK* Su Politikaları Derneği (SPD)
[Su Politikaları Derneği (SPD) Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Yıldız]
HEDEF, SU POLİTİKALARI ENSTİTÜSÜ KURMAK
TÜRKİYE’NİN SU KAYNAKLARI TEHDİT ALTINDA
“SUYU YÖNETECEK YENİ KURUMSAL YAPI YASAL ÇERÇEVE KAZANMADI”
“ANKARA’DA ŞEBEKELERDE YÜZDE 35 CİVARINDA SU KAYIP VE KAÇAĞI VAR”
SU POLİTİKALARINDA 3K PRENSİBİ
DEVAMINDA…