Su ürünleri yetiştiricilik desteği kriterleri belli oldu
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara verilecek su ürünleri desteği ile ilgili usul ve esasları belirledi.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Desteklemesine Dair Tebliğ (No: 2024/28), 17 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
8760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan 2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar kapsamında su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara verilecek su ürünleri desteği ile ilgili usul ve esasları düzenlemek amacıyla yayımlanan Tebliğ, Bakanlıktan onaylı su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip, Su Ürünleri Bilgi Sistemine (SUBİS) kayıtlı yetiştiricilere 2024, 2025 ve 2026 yıllarında yapılacak su ürünleri yetiştiriciliği destekleme ödemelerine dair usul ve esasları kapsıyor.
Su ürünleri desteği verilecek türler
Su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara su ürünleri yetiştiriciliği desteklemesi verilmesine ilişkin esaslara göre;
Ürün desteklemesi kapsamındaki türler; alabalık, sazan, midye ve yeni türler kapsamında mersin, kalkan, fangri, mercan, sinagrit, lahoz, sivri burun karagöz, minekop, eşkine, sargoz, mırmır, sarıağız, sarıkuyruk, trança, yayın, şabut, karabalık, yılan balığı, tilapya, kerevit, karides, tıbbi sülük, karadeniz alası, kırmızı benekli alabalıklar olarak belirlendi.
Su ürünleri yetiştiricilik belgesi bulunan ve belirtilen türlerin entansif şekilde yetiştiriciliğini yapan ve midye yetiştiriciliği yapan üreticilere Kararda belirlenen temel destekleme birim fiyatı kadar destekleme yapılacak.
Yer altı suyu ya da kaynak suyunu kullanarak daha çok iç tüketim amaçlı toprak havuzlarda küçük ölçekli yetiştiricilik yapan üreticilere de, Kararda belirlenen temel destekleme birim fiyatı kadar destekleme yapılacak.
Temel destek şartlarını sağlayan işletmelerin, proje kapasitesinin 50 ton/yıl ve altında olması, üretici birliklerine üye olması, birinci derece tarımsal amaçlı örgüte üye olması ve kapalı devre üretim yapması gibi teknik kriterleri haiz olması durumunda, bu işletmelere her bir teknik kriter için Kararda belirlenen temel destek tutarına ilave teknik kriter desteği yapılacak.
Teknik kriter desteklerinden;
Proje kapasitesi 50 ton/yıl ve altı teknik kriter desteğinden, onaylı proje kapasitesi en fazla 50 ton/yıl ve altı kapasiteye sahip olan işletmeler,
Birlik üyeliği teknik kriter desteğinden, dördüncü maddenin birinci fıkrasının (n) bendinde belirtilen üretici birliklerine üye olan işletmeler,
Birinci derece tarımsal üretici örgüt üyeliği teknik kriter desteğinden, Tarımsal Amaçlı Örgütlerin Derecelendirilmesine İlişkin Yönetmeliğe göre birinci derece tarımsal amaçlı örgüt belgesine sahip üretici birliğine üye olan işletmeler,
Kapalı devre üretim teknik kriter desteğinden, onaylı projesinde kapalı devre üretim sistemleri ile üretim yapan işletmeler, faydalanacak.
Destek başvuruları
Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticiler, faydalanmak istedikleri su ürünleri desteği için Tebliğde belirtilen belgelerden gerekli olanlarla, yetiştiricilik tesisinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne müracaat edecekler.
Yetiştirici örgütlerine üyelik şartı aranan destekleme ödemelerinde, merkez birliğini kurmuş olan; 5200 sayılı Kanuna göre kurulmuş üretici birlikleri üyelerinden, hizmet bedeli olarak hak ettikleri desteklerin %2’si oranında il/ilçe birliklerine, bu bedelin içerisinden de %20’si oranında merkez birliğine Çiftçi Örgütlerini Güçlendirme adı altında, ayrıca su ürünleri yetiştiriciliği desteklemelerinden yararlanan tüm üreticilerden balıkçılık ve su ürünleri tanıtım faaliyetlerinde kullanılmak üzere %2 oranında merkez birliğine kesinti yapılacak.
Kamu kurum ve kuruluşları Tebliğ kapsamındaki desteklemelerden yararlanamayacak.
Destekleme ödemeleri için gerekli finansman, 2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Kararda belirtilen esaslar çerçevesinde Bakanlık tarımsal destekleme bütçesinden karşılanacak.
Karar kapsamında yapılan destekleme ödemeleri kamu kaynağı olduğundan, hak sahibinin hesabına aktarılmadan önce haciz/icra, temlik ve benzeri işlemler yapılmayacak.
2/12/2023 tarihli ve 32387 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Su Ürünleri Yetiştiriciliği Desteklemesine Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2023/43) yürürlükten kaldıran Tebliğ, 1/1/2024 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girdi.
Kaynak* Gıda Hattı