Azınlığın çoğunluğa baskı ve zulümle hükmettiği rejimin adıydı Baas rejimi. Artık tarih oldu. Son 13 yılda yaşananlar insanı dehşete düşürecek denli acı olsa da önceki 48 yıl çok da farklı değildi. Esed Ailesi gücünü halktan değil hiç ara vermediği işkence, ayrımcılık ve zorbalıktan alıyordu çünkü.
-Fadime ÖZKAN-
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
STAR Gazetesi Ankara Temsilcisi ve köşe yazarı Fadime ÖZKAN, kaleme aldığı “Suriye muhalefetinin ardındaki güç” başlıklı yazısında, azınlığın çoğunluğa baskı ve zulümle hükmettiği rejimin adıydı Baas rejiminin, artık tarih olduğuna dikkat çekiyor.
Son 13 yılda yaşananların insanı dehşete düşürecek denli acı olsa da önceki 48 yılın çok da farklı olmadığına vurgu yapan Fadime ÖZKAN, “Esed Ailesi gücünü halktan değil hiç ara vermediği işkence, ayrımcılık ve zorbalıktan alıyordu çünkü” diyor.
ÖZKAN, Esed’in cumartesi sabahı onursuz biçimde hamisi ve azmettiricisi Rusya’nın ayağına kapaklanırken dünyanın dört bir yanına dağılan ama en çok da Türkiye’nin şefkatli kollarına sığınan milyonlarca Suriyelinin ülkelerine onurlu şekilde dönmek için hareket halinde bulunduğunu dile getiriyor ve “Şam’a çıkan bütün yollarda trafik felç… Nasıl olmasın, Suriye nüfusunun üçte 1’i ülke dışında yaşıyordu” şeklinde aktarıyor.
“Şimdi ise büyük bir coşku var Suriyelilerde” diye yazan Fadime ÖZKAN yazısında, “Lokum, hurma dağıtanlar, meydanlarda kutlama yapanlar, şükür namazı kılanlar, yıllardır görmediği akrabalarına gözyaşları içinde kavuşanlar, eve dönmek için bavul toplayanlar… Sadece bunlar bile Esed’in halkı tarafından ne kadar sevildiğini (!), rejiminin aslında ne olduğunu gayet net gösteriyor” diyor.
SURİYE MUHALEFETİ HALKIN TA KENDİSİ
Suriye muhalefetinin Suriye halkının tamamını kapsadığını söyleyen ÖZKAN, yazısına şöyle devam ediyor:
“İstatistiki veriler toplumun yüzde 80’i Arap, Türkmen ve Kürt Sünni Müslümanlardan, yüzde 10’u Nusayrilerden, yüzde 5’i Hıristiyanlardan, yüzde 3’ü ise Dürzilerden oluştuğunu gösteriyor. Ancak son süreç gösterdi ki Esed rejimi kendi taraftarları dışında toplum kesimlerinin hiç birinin iradesini temsil etmemiş.
Dolayısıyla Nusayri azınlık diktasından çok çeken Suriye’nin aydınlık bir geleceğe kavuşması için yeni yönetimin çeşitlilik ve eşitlik esasına dayanması şart. Dışişleri Bakanı –sürecin görünmez kahramanı- Hakan Fidan da açıklamalarında bu noktanın altını ısrarla çiziyor. Zaten muhalefetin açıklamaları ve erken icraatları da meseleye böyle bakıldığını gösteriyor”.
SURİYE DEVRİMİ VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ
61 yıl boyunca halka rağmen ayakta kalmayı başarabilen Baas rejimini 12 günde yıkan Suriye muhalefetinin ardındaki gücün nedir sorusunun mühim olduğuna da yazısında vurgu yapan STAR Gazetesi Ankara Temsilcisi ve köşe yazarı Fadime ÖZKAN, yazısına şöyle devam ediyor:
“Kaç gündür mikrofonlara konuşan Suriyeliler en çok bu sorunun cevabını veriyor: “Erdoğan’a minnettarız. Türkiye’ye, Türk kardeşlerimize teşekkür ederiz, siz olmasaydınız bugünlere erişemezdik biz.”
Bu sözler insani diplomasinin gücüyle sahadaki ve masadaki gerçeklerin sonuca etkisini gösteriyor. O yüzden Türkiye başından beri Suriye’deki muhalefetin Suriye’nin önemli bir parçası olduğunu; azınlık rejimi, çoğunluğu oluşturan muhalefetle uzlaşmazsa siyasi sonuca ulaşılmayacağını savunageldi.
Ankara bu değerlendirmesini Astana sürecindeki muhatap ülkeler Rusya ve İran’a da söyledi, Cenevre görüşmeleri ve BM toplantılarında uluslararası kamuoyuna da iletti. Ezcümle Türkiye diplomatik desteğini Suriye muhalefetinin ardından hiç çekmedi”.
TÜRKİYE BUNU NİYE YAPTI?
Fadime ÖZKAN, “buradaki motivasyonu iyi anlamak lazım” diyor ve Türkiye’nin muhaliflere verdiği desteğin, Suriye’nin iç işlerine karışmak yahut Esed rejimine karşı kategorik bir tutum almak için olmadığını ve hiç olmayacağını dile getiriyor.
“Ankara için kritik nokta şu oldu hep: Suriye’de çöken devletin yeniden kurulması, terör üreten bataklığın kurutulması, Suriye’nin toprak bütünlüğünün, egemenliğinin ve siyasi birliğinin sağlanması için halkın iradesi mutlaka sürece dahil olmalı” diyen ÖZKAN, kaleme aldığı “Suriye muhalefetinin ardındaki güç” başlıklı yazısında, şunlara da yer veriyor:
“Aksi takdirde vekil güçler eliyle Suriye coğrafyasında varlık gösteren devletlerin menfaatleri ve farklı ajandaları Suriye’yi eninde sonunda parçalar. Terör örgütlerinden terör devletleri kurmayı hedefleyen ülkeler için şartlar zamanla olgunlaşır, -nitekim PKK-YPG için bu süreci epey ilerletti ABD. Türkiye, sınırında bir teröristan kurulmasına izin vermeyeceği için PKK-YPG kılıklı ABD ile -kendini de yoran, kan kaybettiren- büyük bir savaşa girmek zorunda kalır. Uzun yıllardır düşük yoğunluklu olarak devam eden örtülü savaş alenileşir. Velhasıl ülkenin bekasını, istikrarını, planlarını tehdit eden böyle bir sürece karşı mutlaka bir şey yapmak gerekiyordu”.
Fadime ÖZKAN, “Türkiye’nin Suriye ile 911 km sınırı var. Hiçbir devlet bu kadar geniş bir alandan yayılacak riskleri, terör ihracını, göçmen akışını oturup seyretmez” diyor şunları aktarmaya devam ediyor:
“Bu açıdan başka devletlerin oyunlarına maruz kalmak ve sonuçlarına katlanmak yerine kendi oyununu kurdu Ankara. Muhalifleri destekledi. Uluslararası hukuktan kaynaklı haklarını sonuna kadar kullandı. Sahayı doğru okudu, domine etti, sahayı sürdü. Sahadaki aktörlere, figürasyona, kullan-at aparatlara kendi planı çerçevesinde muamele etti.
Ve kazandı. Esed’i destekleyen Rusya ve İran ile PKK-YPG’yi besleyen ABD kaybetti. Bunların Türkiye içindeki aparatları ve sözcüleri de (çeşitli nedenlerle CHP, ZP, SP vb.) kaybetti ama bu önemli günde onlardan bahsetmek şimdilik zaman kaybı olur.
Şüphesizdir ki Suriye halkı ve devleti kazandı. Lakin Suriye sahasında yaşanan gelişmelerin Türkiye’nin tezlerini ve tercihlerini doğruladığını, önceliklerini öne çıkardığını da görmek gerekir”.
***
Yazar hakkında
Fadime Özkan, 1971 yılında Eskişehir’de doğdu. İlkokuldan sonra ortaokul ve liseyi İmam Hatip okulunda Eskişehir’de okudu.
1990 yılında başladığı İstanbul Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden 1994 yılında mezun olan Fadime Özkan, aynı üniversitenin sosyal bilimler enstitüsünde, iletişim bilimleri dalında yüksek lisansı yaptı ve Prof. Dr. Ünsal Oskay’ın danışmanlığında “Popüler Kültürün Özel TV Kanallarının Haber Bültenlerine Etkisi” başlıklı teziyle 1997’de master derecesi aldı.
Fadime Özkan, iş hayatına Kanal 7’ televizyonunda yapımcı-yönetmen olarak başladı; üç yıl boyunca haber, medya ve kültür sanat programları hazırladı. 1999’da girdiği Yeni Şafak’ta kültür-sanat editörlüğü ve yazarlık yaptı, kitap eki çıkardı. Yeni Şafak’ta başladığı siyasi-gündem röportajlarına Star gazetesinde devam etti.
İmam Hatip lisesi yıllarından itibaren 17 yıl tesettürlü kaldıktan sonra, 2000 yılında kendi isteğiyle açıldı. ”Yemenimde Hare Var & Dünden Bugüne Başörtüsü” adlı kitabında başörtüsü sorununu konu alan Fadime Özkan, 2006 yılından bu yana Star gazetesinin pazartesi röportajlarını yapıyor.
2013 yılında barış süreci kapsamında oluşturulan Akil İnsanlar listesine İç Anadolu Bölgesinden seçildi.
Fadime Özkan Kitapları
2012 Deneme Bir İki
2011 Kral Şeffaf
2011 Dil Yarası & Kürt Meselesini Konuşmak
2005 Yemenimde Hare Var & Dünden Bugüne Başörtüsü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Milletimiz bize sadece şehirlerini yönetme değil, aynı zamanda pek çok yerde kendi adına başkalarını denetleme görevi de tevdi etmiştir” dedi. TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency “Sandık günü siyasetçinin ve siyasi partilerin karne günüdür” Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup toplantısında...
ANKARA – TÜHA HABER / Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile telefonda görüştü. Görüşmede Ukrayna’daki son durum ele alındı. Dışişleri Bakanlığından yapılan bilgilendirmeye göre, Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile ayrı ayrı telefonda görüştü. Çavuşoğlu-Lavrov görüşmesinde...
ANKARA – TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz El Suud’un davetlisi olarak Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün ve yarınki ziyareti kapsamında yapacağı görüşmelerde, Türkiye-Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler tüm veçheleriyle gözden geçirilecek, iş birliğinin geliştirilmesi imkanları ele...
TÜHA HABER / Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “COVID-19 projelerini teşvik için duyurulan Stajyer Araştırmacı Burs Programı’na yapılan 340 başvurunun 300’ü desteğe hak kazandı” dedi. COVID-19’un teşhis ve tedavisine yönelik projelerde görev alacak araştırmacıları teşvik etmek amacıyla TÜBİTAK tarafından duyurusu yapılan Stajyer Araştırmacı Burs Programı’nın (STAR) değerlendirme süreci tamamlandı....
ANKARA-TÜHA HABER / Dünyanın ilk savaş uçağını İtalyanlar Osmanlı İmparatorluğu’na karşı Trablusgarp Savaşı’nda kaldırdı. O uçak 110 yıl önce bugün Türk askerleri tarafından tüfek atışlarıyla düşürüldü. İşte dünya tarihine geçen o günün hikâyesi. TRT Haber : Nurya Yardımcı 25 Ekim 1911 İtalyan pilot Yüzbaşı Ricardo Moizo uçağının penceresinden aşağıda uzayıp...
ANKARA – TÜHA HABER / Türkiye, Afganistan’a bir kez daha yardım eli uzatıyor. AFAD koordinasyonunda bir yardım kampanyası başlatılmasına ilişkin karar Resmi Gazetede yayımlandı. Afganistan’da açlık ve soğuk kış şartları nedeniyle insani yardıma muhtaç sivil halka temel insani ihtiyaçlarının karşılanması için destek olunması amacıyla yardım kampanyası başlatıldı. Koordinasyonu AFAD yapacak Söz...