Taksim Camii ibadete açıldı
TÜHA HABER / İstanbul’da 4 yıl önce temeli atılan Taksim Camii’nde çalışmalar tamamlandı. Cami, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ibadete açıldı.
Temeli 17 Şubat 2017’de atılan ve Mimarlar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman imzasını taşıyan cami, Taksim Meydanı’nın sembollerinden biri oldu.
İlk namaz kılındı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk namazı kılmak ve açılışı yapmak üzere Taksim Camii’ne gitti.
Erdoğan’ı cami girişinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve çok sayıda protokol üyesi karşıladı.
İlk namazı Taksim Camii’nde kılmak isteyen vatandaşlar cami çevresini doldurdu.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş cuma hutbesi okudu. Ardından cuma namazını kıldırdı.
[Fotoğraf: İHA]
Taksim Camii ile ilgili detaylar
Cami, hemen yanında yer alan Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi ve Taksim Maksemiyle de Taksim Meydanı’nda ayrı bir bütünlük oluşturdu.
Cami, mimar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman imzasını taşıyor.
Caminin girişinde, zemininde ve tavanında 8 köşeli Selçuklu motifleri yer alıyor.
Her bir bölümü en ince ayrıntısına kadar düşünülen camide otopark, sergi alanı, konferans salonu aş evi ve Dijital İslam Kütüphanesi de yer alıyor.
[Fotoğraf: İHA]
Minarelerin yüksekliği 61 metre
2 bin 482 metrekare arsa üzerine yaklaşık 16 bin 500 metrekare inşaat alanına sahip caminin inşaatı top-down inşaat yöntemiyle yapıldı.
Caminin zemin üstü yüksekliği yaklaşık 21 metre. Çapı 28 metre olan ana kubbenin yüksekliği ise 9 metre.
Uzunlukları 61 metre olan iki minare ise taşlama.
[Fotoğraf: DHA]
Kubbe göbek yazısını Fatiha süslüyor
Caminin hat yazıları Hattat Davut Bektaş ve Nakkaş Adem Turan’a ait.
Ana mekan kubbe göbek yazısında Fatiha, ana mekan kubbe kasnağında Al-i İmran suresi, ana mekan orta kuşak yazısında Bakara suresinin 285 ve 286. ayetleri ile Haşr suresinin 20-24. ayetleri yer alıyor.
Giriş kubbesi göbek yazısında İhlas, giriş kubbesi kasnak yazısında Ayet-el Kürsi ve sonraki ayet, ana kapı üstü yazısında Nisa suresi 103’üncü ayetinin son kısmı ve İstiklal girişi kapı üstü yazısında ise Ra’d suresinin 24’üncü ayeti işlendi.
Caminin iç alanına 6 hat levha bulunuyor. Hat levhalarında Allah, Muhammed, Ebubekir, Ömer, Osman, Ali isimleri yazıyor.
Taksim’e yapılan cami için Manisa’da özel olarak dokunan deve tüyü rengi halı serildi.
Caminin mihrabı 8,5 metre uzunluğunda yapıldı. Mihrabın yüzeyine Esma’ül Hüsna, mihrabın ortasında Kelime-i Tevhid yazıldı. Alt bölümüne ise Cin suresinin 18. ayetinin “Şüphesiz, mescitler yalnız Allah’ındır. Allah ile beraber hiçbir kimseye yalvarmayınız” şeklindeki Türkçe meali yazıldı.
Camiye için özel olarak tasarlanan minber ve kürsünün üzerine Esma’ül Hüsna özel olarak işlendi.
[Fotoğraf: İHA]
Caminin ana girişi dahil 4 giriş kapısı bulunuyor
Camiyi 12 metre çapında, yaklaşık 20 metre boyunda 60 ışıklı avize aydınlatacak.
Ana girişiyle birlikte toplamda 4 girişi bulunan caminin ana girişi kapısı çelik olarak yapıldı. Ana kapı 7 metre boyunda, 3 metre 10 santimetre eninde.
Caminin 3 katlı otoparkı ise 165 araç kapasitesine sahip.
[Fotoğraf: AA]
“Top–Down” sisteminin kullanıldığı tek cami
Taksim Camisi’nin mühendislik açısından ayrışan en önemli özelliğinin Top-Down sistemi ve bu sistemin kullanıldığı tek cami olması olduğu belirtilirken, cami bu yöntemle, klasik uygulamaların tersine sıfır katından aşağı ve yukarıya doğru inşa edildi.
Bu yöntem sayesinde yapım esnasında derin kuyu kazısı yapılmadan, çevre bina ve yollara, meydana hiçbir zarar vermeden inşa edilmesine imkan tanındı.
Caminin geleneksel cami formlarının modern çizgiler ve malzemelerle yorumlanarak 19. yüzyıl Beyoğlu mimarisinden esinlenen özgün bir tasarımla inşa edildiği, kültür ve sanatla açısında bir çok vatandaşın bir araya geleceği, dijital kütüphanesinden yararlanıp kitap okuyacağı, dinleneceği, sergilerin yapılacağı bir kültür merkezine sahip olduğu ifade edildi.
[Fotoğraf: DHA]
***
Neden https://www.turkuazhaberajansi.com?
Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.
Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.
Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün https://www.turkuazhaberajansi.com’a Abone Ol.
https://www.turkuazhaberajansi.com; seninle güçlü, seninle özgür!
[TÜHA Haber Ajansı, 29 Mayıs 2021]