Tam Demokrasi Platformu’na geçiş süreci
TÜHA HABER / Demokraside Birlik Vakfı, 25.nci kuruluş yıldönümü münasebetiyle; ‘Tam Demokrasi Platformu, ismiyle ifade edilen yeni projesini harekete geçirmesi dolayıyısla, İnsani Değerler Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi Atıf Özgen, (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’na platformla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Atıf Özgen, Demokraside Birlik Vakfı’nın, kuruluş tarihinden itibaren demokratik kültürün toplumsal yapıda yerleşmesi amacıyla değişik etkinliklerde bulunduğuna dikkat çekti.
Bu etkinliklerden birinin de Vakfın 20nci kuruluş yılı nedeniyle 30 Kasım 2013 tarihinde Ankara’da Milli Kütüphane konferans salonunda gerçekleştirilen ‘Demokrasi Şurası, olduğunu hatırlatan Özgen, “Demokrasi Şurası, demokrasimizin ve demokratik kültürün gelişmesi amacını güden ve demokrasi tarihimizde yapılan ilk ‘Şura, olma özelliğini taşıyordu” dedi.
Atıf Özgen, Şura’ya o tarihte büyük ilgi gösterilmiş ve katılımın da yoğun olduğunu belirterek, bu vesile ile Şura’ya katılarak demokrasi alanındaki görüşlerini katılımcılarla paylaşan Türkiye Büyük Millet Meclisi eski genel başkanlarından Ferruh Bozbeyli’yi rahmetle andığını belirtti.
Yönetim Kurulu Üyesi Özgen, Vakıf Genel merkezinde kuruluşundan itibaren 2 haftalık aralıklarla yapılan konferanslar, alanında adını duyurmuş bilim insanları ile siyasiler tarafından verilmiş olup; günümüzde de bu konferanslar demokratik kültürün geliştirilmesi amacıyla devam ettiğini açıkladı.
TAM DEMOKRASİ PLATFORMUNA GEÇİŞ SÜRECİ
Atıf Özgen, Vakfın 2018 yılında 25nci kuruluş yıldönümü münasebetiyle uzun süren çalışmaların ardından çok sayıda akademisyen, iş insanı, siyasi parti mensupları ve sivil toplum kuruluşları nezdinde yapılan girişimler sonucu ‘Tam Demokrasi Platformu, projesinin hazırlanmasına karar verildiğini ifade etti.
Özgen, Demokraside Birlik Vakfı Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Mehmet Bozdemir tarafından kamuoyuna duyurulan ‘Tam Demokrasi Platformu Hazırlık Raporu’nda, projenin hayata geçirilmesinde ifade edilen nedenleri şöyle sıralıyor:
- Türkiye günümüze kadar ekonomik ve sosyal alanlarda birçok önemli başarıları gerçekleştirmiş olmasına rağmen maalesef demokrasisini, soğuk savaş döneminin olumsuzlukları nedeniyle arzulanan çoğulcu ve katılımcı çağdaş demokrasiler seviyesine taşıyamamıştır.
- 1946 yılında çıkılan demokrasi yolunda ve geçen zaman sürecinde gerçekleşen askeri müdahaleler, PKK terörü, FETÖ ve benzeri yapılanmalar demokratik gelişimi olumsuz etkilemiştir.
- Siyasi partilerin kullandığı kin ve nefret dili, adalete olan güvenin sarsılması, ideolojik kaynaklı çatışmalar ve tek adam rejiminin yol açtığı sorunlar ‘çağdaş, standartlarda bir demokrasiye sahip olmamızı güçleştirmiştir.
- Ekonomik ve insani gelişmişlik, insan hakları, özgürlükler, demokrasi ve insanca yaşama konularında gelişmiş ülkelerin gerisinde yer almamız evrensel normlarda bir demokrasiye kavuşamadığımızı ortaya koymuştur.
DEMOKRASİ ENDEKSLERİNDE TÜRKİYE
Vakıf Genel Merkezince yayımlanan Raporda dünya genelinde ülkelerin demokratik gelişimlerinin açıklayan ‘Demokrasi Endeksi Raporuna da, yer verildiğine değinen Atıf Özgen, 2018 yılı Demokrasi Endeksi Raporunda 167 ülkenin durumu değerlendirilmiş olup ülkelerin demokratik uygulamalar açısından; tam, kusurlu, hibrit ve otoriter rejimler olarak kategorize edildiğinin altını çizdi.
“Türkiye yapılan bu sıralamada hem demokratik hem de otokratik öğeler bulunduran ‘Hibrit Rejim, kategorisinde yer almıştı.
Endekste Norveç, İrlanda, İsveç ve Danimarka gibi ülkeler tam demokraside ilk sıralarda yer alırken; Türkiye’nin Nijerya, Uganda, Zambiya, Lübnan ve Sri Lanka gibi ülkelerin gerisinde kalması dikkat çekmişti.”
“22 Ocak 2020 tarihinde The Economist Intelligence Unit’in 2019 yılı ‘Demokrasi Endeksine, göre de Türkiye’nin yeri ekonomik krizin damga vurduğu 2010 yılından bile geride bulunuyor” diyen Özgen, “Temel kategorileri; seçim süreci ve çoğulculuk, hükümetin işleyişi, siyasal katılım, siyasi kültür ve sivil özgürlükler olarak açıklanan değerlendirmede ülkemiz 10 üzerinden 4,09 puan ortalaması ile 167 ülke içinde 110ncu sırada yer aldı”ğını kaydetti.
Atıf Özgen, bu sonuçla Türkiye’nin demokrasi endeksinin bir önceki yıla göre %9’luk bir düşüş göstererek dünya ortalamasının altında kaldığına vurgu yaparak, “Demokratik standartlara sahip olma açısından demokrasisi tam işleyen ülkeler düzeyine ulaşmak, önemli bir sorun olarak karşımızda durmaktadır” dedi.
TAM DEMOKRASİ PLATFORMU PROJESİNİN YOL HARİTASI
“Türkiye olarak demokrasisi gelişmiş ülkeler seviyesine yükselmemiz ve uluslararası kuruluşlarca yapılan demokrasi endeksinde üst sıralarda yer alabilmemiz büyük bir zihinsel değişim ve dönüşümle mümkün olabilecektir” şeklinde konuşan Özgen, Demokraside Birlik Vakfı’nın, ülkemizin demokrasi standartlarına yükselmesini sağlamak amacıyla bir yol haritası önerdiğine de dikkat çekti:
“Önerilen yol haritası doğrultusunda siyasi parti temsilcileri ile görüşülmüş olup; sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, medya ve kanaat önderleriyle temas kurulup toplumun tüm kesimlerine ulaşmak suretiyle tam demokrasi talebine katkı ve katılımlarının sağlanmasına çalışılacaktır.”
Toplumun tüm kesimlerine sunulan projenin vatandaşlarımızın değerli katkılarıyla daha da zenginleşmesi mümkün olduğunu açıklayan İnsani Değerler Derneği Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi Atıf Özgen, “Projeye son şeklini vermek ve ortak bir metin haline getirmek amacıyla da Ankara’da veya yakınlarında bir otelde toplantı düzenlemesi de planlanmaktadır. Tam Demokrasi Platformu çalışmalarına katkıda bulunmak ve hazırlanan taslağa düşüncelerini ifade etmek amacıyla da vatandaşlarımız bilgi@demokrasidebirlik.org.tr elektronik adresine önerilerini iletebileceklerdir. Demokrasimizin geleceği açısından yürütülen bu çalışmanın hayırlı olmasını ve amacına ulaşmasını yürekten dilerim” şeklinde kaydetti.
HABER : Ataner YÜCE
[TÜHA Haber Ajansı, 23 Mart 2020]