enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
20:15 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:38 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
19:12 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
18:52 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:25 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
14:59 “Şirketler siyasi gündemin dışında tutulmalıdır”
14:44 Hollanda’dan Mektup Var!…
10:35 Marmara derbisi rekorları ile tarihe geçti!
08:59 Azerbaycan-Ermenistan Barış Anlaşmasına Engel Olan Etkenler
08:28 ‘Temiz Yerel Yönetim’ Vaadine Ne Oldu?
08:00 KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, “Çözüm, iki komşu devlet olarak yola devam etmek”
07:57 Ardan Zentürk: ‘Suriye’de büyük bir felaket bekleniyor’
23:33 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
23:09 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

 Tarım sektörü ‘Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi’nde buluştu

 Tarım sektörü ‘Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi’nde buluştu
16.10.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu ve Para Dergisi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde yeni 10 yılda Türkiye tarımının yol haritasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediği ‘Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi’ tarım ve ormancılık sektörünün tüm paydaşlarını İzmir’de bir araya getirdi.

Gönül DağıZiraat Bankası, ATP Koza Gıda Tarım ve Koza Altıİşletmeleri ve Ege İhracatçı Birlikleri sponsorluğunda düzenlenen Tarım Ormanın Geleceği’ Zirvesi, T.C. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirlinin katıldığı özel oturum ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın konuşmasının ardından gerçekleşen panellerle devam etti.  

Tarım Ormanın Geleceği Zirvesinin ilk panelinde, Tarımın Geleceği ve Türkiye Tarımının Yeni 10 Yıldaki Hikayesi’ tartışıldı. Moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum üstlendiği panelde, Anadolu Birlik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve CEOsu Taner Taşpınar, Migros Ticaret A.Şİcra Başkanı Özgür Tort, Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı Genel Müdürü BegüMutuş,Yaşar Holding Tarım Grubu Başkan Yardımcısı  Hasan Girenes ve İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok yer aldı 

About | Better Justice AssociationGıdanın hayat olduğunu dile getiren Hasan Girenes, Tarımın ne kadar önemli olduğunu maalesef pandemi döneminde daha iyi fark ettik. Ülkemiz büyük bir çeşitliliğe sahip. Topraklarımızda kivi, muz, çay, buğday, ceviz yetişebiliyor. Bunların hepsi hatta çok daha fazlası ülkemizde yetişiyor. Bir çok tarımsal üründe rekabet üstünlüğümüz var. ABnin kıyısında duruyoruz. En uzak AB destinasyonuna taze ürünü 4-5 günde gönderiyoruz. Süt, et ve balıüretiminde dünyanın en iyileri arasındayız. Tarımın geleceğinin dünyanın geleceği olduğunu bilerek, Yaşar Topluluğu olarak sağlıklı nesiller yetiştirme misyonuyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.  

Anadolu Birlik Holding olarak çıkışlarınışeker pancarı olduğunun altını çizen Taner Taşpınar, Bizim tabanımıçiftçiye dayanıyor. Örgütlü bir yapımız var. Çitçüretimi yaparken genelde yalnızdır. Özellikle finansman konusunda… Aldığı borçları ödemek için ürünü de hızlıca satmak zorundadır. Bu nedenle ürünün katma değerinden yararlanamaz. Biz kooperatif olarak çiftçimize ayni ve nakdi desteklerle avantajlar sunuyoruz. Piyasayı regüle ediyoruz ve ürünün daha değerli hale gelmesini sağlıyoruz” dedi.  

Tohumda dışarı bağımlı bir ülke olduğumuzu ifade eden Taşpınar, Anadolu Birlik olarak bu bağımlılığı aşağı düşürmek için çalıştıklarını söyledi.  

Migros'un yeni genel müdürü Tort - Son Haberler - MilliyetTarım aynı zamanda tarih demek 

Özgür Tort ise Migros, Türkiyenin en fazla meyve, sebze, et ve taze unlu mamülleri satan perakendecisi. Bugün raflarımızda bulunan ürünlerin yüzde 77si tarıma dayalı. Türkiyenin her bölgesinde meyve sebze alım bölgemiz var. Yaklaşık 400 bin ton meyve sebze alımı yapıyoruz. Karkas olarak işlemek üzere 30 bin ton et alıyor, kendi tesislerimizde işliyoruz. Tarımın geleceği açısından herkese çok büyük sorumluluk düşüyor. Pandemi ortamında bunu bir kez daha gördük. Bu döneme birçok ülkeden çok daha hazırlıklı girdik. Hiçbir zaman raflarımızı tüketicilere karşı boş bırakmadık” dedi. 

Tort sözlerini şöyle sürdürdüTürkiyenin 6-7 coğrafyasından taze ürün alımı yapıyoruz. Özellikle küçüüreticilerimizi desteklemek üzere kooperatiflerle çok çalışıyoruz. Bu kapsamda Ziraat Bankası ile peşin ödeme finansman modelini geliştirdik. Bunun yanında Bakanlığımızıönderliğinde ilerleyen Ata Tohum projesi ürünlerini de satan ilk ve tek perakendeciyiz.”  

Dünya KadıÇiftçiler gününü kutlayan ve Anadolu Lezzetleri kapsamında çalıştıkları çoğçiftçinin de kadın olduğuna dikkat çeken Tort Yaptığımıçalışmalar kapsamında bir belgesel hayalimiz vardı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ve Ziraat Bankası’nın desteğiyle, 3,5 yılda Tarım Bizim Geleceğimiz’ belgeselini hazırladık. Türkiyenin her noktasında 1500den fazla yöre gezdik. Ekipler 150 bin kilometre yol kat etti. Ülkemizde gurur duymamız gereken bir biyoçeşitliliğimiz var. 9 binden fazla çeşitlilikten bahsediyoruz. Tüm Avrupa kıtasına baktığımızda 12 bin çeşit görüyoruz. Tarım aynı zamanda tarih demek. Tarih ve tarımsal gelişim iç içe gidiyor” dedi. 

Begüm Mutuş - BiyografyaYerel tüketicilerle süreci rahat atlattık’  

Vakıf olarak özellikle pandemi döneminde toplumu aydınlatmaya yönelik faaliyetlerini yoğunlaştırdıklarını kaydeden Begüm Mutuş ise, Sağlığın peşine düştüğümüz bir dönemde bir de gıdanın peşine düştük. Gıda arzı paniği salgından daha tehlikeli bir panik. İsrafsız tüketimin faydasının altını çizmeye çalıştık. Gıda okur yazarlığına ilişkin bir proje geliştirdik. Bu dönemde yerel tedarik zincirinin arttırılması konusunda projeler geliştirdik. Gıdanın sürdürülebilirliği arz ve talebin dengelenmesi için var gücümüzle çalıştık” diye konuştu.   

TSE Başkanı Büyükhelvacıgil, SMIIC Başkanı OlduTarımıçok önemli ve insanlığın geleceği olduğunu dile getiren Tahir Büyükhelvacıgil, susamla başlayan yolculukların daha sonra bitkisel yağlarla devam ettiğini hatırlattı

Helvacıgil, sözlerini şöyle sürdürdüAile olarak üniversite sanayi işbirliğine önem verdik. İyi üretim uygulamaları ile tıbbi aromatik bitkileri işledik. Uluslararası otoritelerden onaylarımızı aldık. Artık Amazonda satılan önemli bir markayız. Katma değerli ürünüönemini ve şirketimize kattığı değeri de net olarak gördük. Önümüzdeki dönemde bu alandaki çalışmalarımızı daha da artıracağız. 

Tarım alanlarının ve ekili alanların her geçen gün azaldığını ifade eden Turan Tok ise birim alandan çok daha fazla verim alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye topraklarının sadece yüzde 6sının birinci sınıf arazi olduğunu dile getiren Tok, diğer arazilerin ıslah edilmesi gerektiğini ifade etti.

Tok, Arazileri ıslah etmeden kimyasal gübre kullandığınızda ve suladığınızda verim elde edemezsiniz. Biz tüm Türkiyeye bunu anlatmaya çalışıyoruz. Su konusunda maalesef Türkiye, Afrikadan bile fakir bir ülke.  

Çünkü su kaynaklarımızıçoğunu tarımda kullanıyoruz. Bu nedenle tarımda kullanılan suyu azaltmamız gerekiyor” dedi.  

Atıksız sofralar ile israf önlenecek 

Tarım Ormanın Geleceği Zirvesinin ikinci panelinde ise Atıksız Sofralar’ konusu değerlendirildi.

Beslenme uzmanı Dilara Koçak’ın moderatörlüğü üstlendiği panelde, Tarım ve Orman Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Aylin Çağlayan Özcan, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ve Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Hande Tibuk görüşlerini paylaştı 

EKONOMİ ve LOJİSTİK ZİRVESİ - 20172013te başlatılan ekmek israfını önleme kapsamındaki kampanya ile yıllık 300 milyon TL tasarruf edildiğini hatırlatan Aylin Çağlayan Özcan, yeni başlatılan Gıdanı Koru’ kampanyası hakkında bilgi verdi. 

Özcan, Gıdanı Koru projesine 2 yıönce başladık. Tarafları bir araya topladık. Görüşleri aldık, sorunları tespit ettik. Çözüönerilerini aldık. Strateji oluşturup yapılması gerekenleri ortaya koyduk. 1,5 yıçalıştaylar ve görüşmeler devam etti. 100den fazla tarafa ulaştık. Bu gerçek bir yol haritası. Başlangıç eylemimiz farkındalıktıİsrafıönlenmesi için farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bu ilke ile adım attık. En büyük destekçilerimiz de belediyeler oldu. Son tüketim tarihi ile tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farkları bilmeyen kesimin oranı yüzde 72. Bu bilinmediği için kullanılabilir ürünleri bilmeden çöpe atıyoruz. İnternet sitemizde birçok bilgiyi paylaşıyoruz. Gelecek hafta da bakanımızın katılımıyla bir lansmanımız olacak. Herkesin dikkatini çekmeye çalışıyoruz” diye konuştu.  

Aziz Akgül (@ProfDrAzizAkgul) | TwitterTürkiyede milli gelirinin yüzde 15inin israf edildiğini dile getiren Aziz Akgül, bu israfın 642 milyar TLye denk geldiğini söyledi.

Gıda israfının ise 14 milyar TL civarında olduğunu belirten Akgül, Dünyada da büyük israf yaşanıyor. Dünyada 4 milyar ton gıda üretiliyor. 1.3 milyar tonu israf ediliyor. Bunun dörtte biriyle açlık sınırının altındaki insanlar beslenebilir. Empati yoksunluğu yaşıyoruz. Dünyanın en müsrif ülkelerine bakıldığında gelişmiş ülkelerin ön plana çıktığını görüyoruz. Salgınla birlikte yeni dünya düzeni oluşturulması gerekliliği ortaya çıktı. Gıdada yerelleşme mutlak suretle sağlanmalı. Bir hektardan 5 kişinin beslenebileceği verimliliğe ulaşmalıyız. Daha çevreci bir dünyaya gitmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.   

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nde Birol Celep dönemi Pandemi ile birlikte büyük bir değişim yaşandığını kaydeden Birol Celep, pandemiyi Türk tarımı için şans olarak gördüğünü kaydetti.

Türkiyede çiftçiler için farklı iş alanları yaratılabileceğinin altını çizen Celep, “Ülkemize muz ithal ediliyor. Ancak bir-iki yıla kadar Antalyadaki muz üreticileri ihracata başlayacak. Bu çok önemli. Coğrafyanın vermiş olduğu zenginliği, verimlilikleri kullanmalıyız. Biz birçok ürünümüzü Türkiye markası ile pazarlayabiliriz. İsrafı minimize etmemiz gerekiyor. Mango, ananas gibi tropikal meyveleri de ithal ediyoruz. Aslında bunlar ülkede üretilebilecek ürünler. Bu ürünleri üretmeye başlarsak, kendi üreticimize yeni iş alanı yaratmış oluruz” dedi.   

Deniz Ülke Arıboğan Kimdir? - Güncel Deniz Ülke Arıboğan Haberleri  Koronavirüs salgını ile birlikte uygarlık kırılmasının eşiğine gelindiğini vurgulayan Deniz Ülke Arıboğan, 20inci yüzyıl boyunca üçüncü krizi yaşıyoruz. İlki 11 Eylüldü. Sonrasında 2008-2009 krizi yaşandıŞimdi de pandemi krizi yaşanıyor.  İçinde bulunduğumuz zamanda bir zihniyet dönüşümü yaşanıyor. İnsan kıt kaynakların olduğu yerde aç gözlülükle yaklaşıyor. Başka birinin ihtiyacı olduğunu düşünmek farklı bir eğitim gerektiriyor. Bugün içine girdiğimiz dönemde bir kaç yönden kapitalizmin kırıldığı görülüyor. Bütün bu küresel kapitalist yayılma süreci sonunda 70ten fazla ülke sınırlarına duvar örüyor. Milli duruşlarıön plana çıktığı bir dönem. Ekonominin gelişmesinin durmaması gerektiği bir dönem. Ürettiğimiz ürünün dış dünyaya satılması da göz ardı edilmemeli. Daha henüz tüketiciye ulaşmadan kaybedilen ürünleri de engelleyerek, tüketim kısmını kısmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.   

Hande Tibuk kimdir?10 yıldır gıda bankacılığı üzerinde çalıştıklarını söyleyen Hande Tibuk, Gıda Bankası hakkında bilgi verdi.

Tibuk, Gıda bankası demek bağışların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması demek. Bu ABDde başlayan ve dünyaya yayılan bir uygulama. Market formatında Gıda Bankaları açıyoruz. İhtiyaç sahipleri belirleniyor. Onlara bir kredi tanımlanıyor ve istediği zaman bunu harcayabiliyor. Bağışları gıda israfını önleyerek alıyoruz. Büyük market zincirleri son kullanma tarihi yaklaşan ürünleri bağışlıyor. Son kullanma tarihi geçmeden bunu alıyoruz. İhtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Bağışçılar da buradan vergi avantajı sağlıyor. Bizim misyonumuz Gıda Bankalarını yaymak. Her ilçede bunlar olsun istiyoruz. Şu anda 29 şehirde 45 gıda bankası var” dedi.   

HABER : Semra Erdoğdu 

[TÜHA Haber Ajansı, 16 Ekim 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.