‘Tarımsal kuraklık söz konusu değil’
TÜHA HABER / Sabah Gazetesi Editörü Feride Cem’in moderatörlüğünü yaptığı ‘Tarım-Gıda Paneli’nde Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Aynes Genel Müdürü Murat Hocalar, Assan Foods Genel Müdürü Hakan Koçoğlu, Ziraat Bankası Tarımsal Grup Başkanı Ferhat Pişmaf, Feride Cem’in sorularını yanıtladı.
‘Tarımsal kuraklık söz konusu değil’
Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Turkuaz Medya Grubu’nun 35’inci yılını kutlayarak, kuraklığın son günlerde çok konuşulur olduğunu belirtti. Kuraklığın yağışların normal seviyelerin altında olması nedeniyle arazi ve su kaynaklarını olumsuz etkilemesi olduğunu belirten Özkaldı, tarımsal kuraklığın gıda üretimini etkilediğini söyledi.
Akif Özkaldı şu an Türkiye’de bazı bölgelerde meteorolojik kuraklıktan bahsedilebileceğini, ancak henüz tarımsal kuraklığın söz konusu olmadığını vurgulayarak, tarımsal kuraklıkla mücadele eylem planlarının hazır ve uygulamada bulunduğunu kaydetti. Tarımsal kuraklıkta baz ürün kabul edilen buğdayda da sıkıntı olmadığını dile getiren Özkaldı, bu yıl buğday rekoltesinin 21,5 milyon ton olduğunu ve 2021 yılı için de şu an olumsuzluk görülmediğine dikkat çekti.
“Susuz kalmamız şu an için söz konusu değil. Ve barajlardaki su limitlerine bakarak da su yetersiz demek olmaz. Barajların su seviyesinin yüzde 60’ı kar erimesine bağlı olarak oluşur. O nedenle biz suyun kardan sonra mart ila haziranda barajlara gelmesini bekleriz. Barajlarda korkulacak bir şey yok” diyen Özkaldı, kuraklık yokken tedbirlerin alındığını ve bunların kriz döneminde uygulandığına da ifade etti.
‘Orman varlığını artıran nadir ülkelerdeniz’
Orman varlığımızın azalmadığını vurgulayan Özkaldı, 1973 yılında orman varlığımızın 20,2 milyon hektar olduğunu, bugün itibariyle ise 22,7 milyon hektar olduğuna dikkat çekti. Özkaldı, dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğumuzu söyleyerek, son 18 yılda tüm bu 57 yılda yapılanın 1.5 katı daha fazla ağaçlandırma yapıldığını, 5,1 milyar fidanın toprakla buluşturulduğunu dile getirdi.
Orman yangınlarının 40 misli oranında ağaçlandırma yaptıklarını belirten Özkaldı, yangına müdahale süresinin de 15 dakikadan 12 dakikaya indiğini ifade etti.
Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi skalasında orman alanı bakımından Türkiye’nin 2015’te dünyada 46’ncı iken 2020 yılında 27’nci sıraya yükseldiğini kaydeden Özkaldı, ormanlık alanda net kazanç skalasında ise 154 bin hektar artırım ile dünyada 6’ncı sırada olduğumuzu söyledi. Özkaldı, 2015 – 2020 arasında orman dışı ağaçlandırma çalışmalarıyla da dünyada dördüncü sırada yer aldığımızı vurguladı.
Assan Foods Genel Müdürü Hakan Koçoğlu, pandemi ile beraber Türkiye’nin önüne yeni kapıların açıldığını dile getirerek tüm dünyayı hazırlıksız yakalayan pandemide Türkiye’nin hem ekim dikimleri yapabildiğini hem de tedarikte hiçbir sorun yaşamadığını söyledi.
Koçoğlu, “Türkiye tarımsal ürün ve gıda üretiminde iyi bir sınav verdi. İhracat pazarları da bu dönemde büyüdü. Artık ülkeler tek bir ülkeden alım yapmaktan imtina ediyor. Türkiye’nin ürünleri daha kaliteli. Çin’e göre pahalı olmasına rağmen daha çok tercih ediliyor. Bu nedenle Türkiye kendine yeni pazarlar buluyor ve yeni kapılar açabiliyor” dedi.
Çiftçilerle beraber istasyonlar kurup parametreleri takip ettiklerini ve akıllı tarım uygulamalarına geçtiklerini kaydeden Koçoğlu, bu pilot çalışmalar sayesinde su kullanımını yüzde 25 azalttıklarını söyledi.
‘Çiftçiye verilen kredide yüzde 22 büyüme’
Ziraat Bankası Tarımsal Grup Başkanı Ferhat Pişmaf, Sabah Gazetesi’nin 35’inci yılını kutlayarak 1863’ten beri çiftçi ile yan yana olduklarını vurguladı.
Bankanın kuruluş vizyonunun tarımın desteklenmesi, üretimin artırılması, işletmelerin modernizasyon finansmanında önemli görevler üstlenmek olduğunu hatırlatan Pişmaf, pandemi döneminde de çiftçinin yanında olduklarını kaydetti.
2020 yılının 10 ayında çiftçiye verilen tarım kredilerinde yüzde 22 artış kaydettiklerini ifade eden Pişmaf, bu büyümenin önceki yılların iki katına yakın artışa tekabül ettiğini vurguladı.
Bunun yanı sıra kredi kullanan çiftçi sayısında da oldukça iyi bir büyüme oranı yakaladıklarını kaydeden Pişmaf “Kredilerimiz 80 milyar liraya yaklaştı. Şu an 79,6 milyar lira seviyesinde. Yıl sonunda bu rakam 80 milyar lirayı bulacaktır. Bu bizim doğrudan çiftçilere kullandırdığımız kredilerin büyüklüğüdür. Tarımsal makine, gübre, tarımsal ürünleri işleyenlerle beraber tüm tarımsal zincir ele alındığında bu rakam 110 milyar liranın üzerine çıkıyor. Türkiye’de verilen tarımsal kredinin 100 liranın 66 lirasını biz veriyoruz ve bu kredilerin de yüzde 77’si Hazine sübvansiyonlu, düşük hatta sıfır faizli krediler. Ayrıca çiftçilerin finansal okuryazarlığını artırmayı da sürdürüyoruz” diye konuştu.
Tarımda Türkiye’de ekonomik olarak üretebilen ve sürdürülebilir her türlü ürüne kredi verdiklerini dile getiren Pişmaf, seracılığın ve jeotermal kaynakların yayılması için paket hazırladıklarını, iki yılda 6 milyar liraya yakın yatırım kredisi kullandırdıklarını belirtti. Pişmaf, ithal ikameci ürünlerin artması için soya, mısır ve ayçiçeğine özel kredi paketi hazırladıklarını ve 29 bin üreticinin 3,4 milyar lira kredi kullandığını ifade etti.
Sabah Gazetesi’nin 35’inci yılını kutlayan Aynes Genel Müdürü Murat Hocalar, pandemi döneminde hem şirketlerin hem liderlerin dayanıklılık ve çeviklik testinden geçtiklerini dile getirerek o günlerde karantinalı bölgelerden bile tüm önlemleri uygulayarak üreticilerin sütünü yerde bırakmadıklarını söyledi.
Çin’e ihracatlarında tüm emeği geçenlere teşekkür eden Hocalar, bunun çok büyük bir açılım olduğuna dikkat çekti. Çin’in potansiyelinin çok büyük ve 6 milyar dolar ile dünyanın en büyük süt ürünleri ithalatçısı olduğunu kaydeden Hocalar, 2 bin tonluk sipariş ile ilk satışı gerçekleştirdiklerini vurguladı. Hocalar, Çin’in zor bir pazar olduğunu, ancak siparişin devamının gelmesini beklediklerini söyledi.
HABER : Semra ERDOĞDU & İstanbul
[TÜHA Haber Ajansı, 20 Aralık 2020]