enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
17:30 Ankara ATO’da sanatseverler kapılarını açan ARTNOUVA sanat fuarı büyük ilgi görüyor
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TBMM’de Geçen Hafta Yaşananlar!

TBMM’de Geçen Hafta Yaşananlar!
17.07.2023
A+
A-

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) geçen hafta yaşananları TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA)‘dan Haber-Yayın Yönetmeni Mustafa SALMAN sizin için özetleyip derledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’te 15 Temmuz Şehitler Anıtı’ndaki anma töreninde konuştu.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, “O akşam bombalar sadece TBMM’yi yok etmek için değil, Türkiye’nin bağımsızlığını, demokrasisini, geleceğini yok etmek için atıldı.” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla TBMM’deki 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nda düzenlenen anma töreninde, şehitlere rahmet diledi, şehit ve gazilerin milletin medeniyet, bağımsızlık ve demokrasi yolunda birer önder ve ışık olarak yer aldıklarını belirtti.

Milyonlarca vatan evladının, 15 Temmuz darbe girişimine karşı şehit veya gazi olmak amacıyla meydanlara indiğini dile getiren TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye’nin o gece büyük bir badire atlattığını söyledi.

***

TBMM’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, darbe girişimini konu alan kısa film gösterimi yapıldı.

Meclis Şeref Salonunda sunulun “15 Temmuz” adlı filmde, 15 Temmuz darbe girişimine karşı verilen mücadele, dede ile torunu arasındaki diyalog üzerinden anlatıldı.

Filmde, FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Meclis’in bombalanması nedeniyle hasar gören bölümlerinde, torununun darbe girişimine karşı verilen mücadele ile ilgili sorularını yanıtlayan dede, Meclis’te o gece yaşananları da aktardı.

Film, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın darbe girişiminin ardından yaptığı bir konuşmada “Başaramayacaksınız, bu ülkeye diz çöktüremeyeceksiniz” sözleri ve Atatürk’ün “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözü ile son buldu.

***

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında TBMM’de “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Fotoğraf Sergisi” açıldı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, serginin açılışında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz’u sadece bir gün, sadece Türkiye’nin geçmişinde olan “kara leke” olarak telakki etmenin çok ötesinde, demokrasi ve milli birlik günü olarak benimsemek ve sonraki nesillere de aktarmak mecburiyetinde olduklarını söyledi.

O gecenin iki tarafının olduğunu belirten TBMM Başkanı Kurtulmuş, bir tarafta insanlara ve millete karşı düşmanlık, yabancıların emelleriyle kendi emellerini tevhit etmiş “emperyalistlerin uşağı” olan zihniyet bulunduğunu; bu zihniyetin ülkeyi bir darbeye, darbenin ardından iç çatışmaya, savaşa, ardından bazı emperyalist güçlerin işgaline hazırlamak üzere teşebbüse geçtiğini vurguladı.

***

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Kanunla, genel bütçe kapsamındaki idarelerin bütçe tertiplerine 1 trilyon 74 milyar 508 milyon 886 bin lira, özel bütçeli idarelerin bütçe tertiplerine 45 milyar 5 milyon 627 bin lira olmak üzere toplam 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira ödenek eklenecek.

Ödenek eklemeleri karşılığı Hazine yardımı ödeneklerini ilgili idare bütçelerine eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’na bağlı genel bütçe gelir tahmini toplam 1 trilyon 119 milyar 514 milyon 513 bin lira artırılacak.

***

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM), kur istikrarına katkıda bulunduğunu, daha uzun vadeli bir mevduat yapısı oluşumuna katkı yaptığını ve kamunun borçlanma maliyetlerinde düşüş meydana getirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulundaki görüşülmelerinde, milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Cevdet Yılmaz hükümetin, bir taraftan depremin yol açtığı yıkımı ortadan kaldırmak ve depremzede vatandaşlara destek vermek için sadece merkezi yönetim bütçesinden 762 milyar lira harcadığını, diğer taraftan da çok çeşitli alanlarda ücretleri artırdığını, sosyal harcamaları genişlettiğini ve çeşitli toplumsal kesimlerin taleplerini karşıladığını belirtti.

***

Memur Maaşı ve Emekli Aylıklarını artıran düzenlemeyi de içeren teklif Genel Kurul’da kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan kanun teklifine göre; Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle oluşan finansman ihtiyacı dolayısıyla tüm taşıtlarda 2023 yılı için bir defaya mahsus olarak iki katı MTV alınacak, Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK emeklileri, yılın 6 ayı için enflasyon farkı ile birlikte toplamda yüzde 25 zam alacak, 31 Temmuz itibarıyla Kovid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomik ve sosyal etkilerinin azaltılması nedeniyle ortaya çıkan ilave finansman ihtiyacının karşılanması ve Hazine nakit rezervinin güçlü seviyede tutulabilmesi için belirlenen net borç kullanımı tutarı, 2023 yılı için Hazine ve Maliye Bakanı ile Cumhurbaşkanı tarafından artırılan net borç kullanım tutarının 3 katı olarak uygulanacak, Tüm kamu personeline 15 bin 965 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda (8 bin 77 TL) ilave ödeme yapılacak.

***

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu toplandı.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, yeni dönemde ilk gündemlerinden birisinin Twitter’ın komisyona gelmesi ve bilgilendirme yapması olduğunu belirterek, “Tüm ağlar geldi ama Twitter gelmedi. Sanırım onlar kendilerini kainatın üzerinde görüyorlar.” dedi.

Dijital Mecralar Komisyonu, “Türkiye’nin Dijital Dönüşümü” gündemiyle AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı.

Komisyonun kurulmasının ardından ilk olarak Whatsapp’ın “sözleşme dayatması” ile karşı karşıya kaldıklarını anımsatan Yayman, buna karşı komisyonda iktidarıyla muhalefetiyle yan yana geldiklerini ve birlik olduklarını söyledi.

Daha sonra sosyal ağların Türkiye’de temsilcilik açması konusunda önemli gelişmeler yaşandığını anlatan Yayman, çok sayıda temsilci dinlediklerini kaydetti.

***

Hoşça kalınız!

Gazeteci* Mustafa SALMAN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.