Temas Grubu: Gazze’de ateşkes sağlanması yönündeki çabaları destekliyoruz
Gazze Şeridi’ndeki gelişmelerle ilgili olarak Arap Birliği – İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Olağanüstü Ortak Zirvesi tarafından görevlendirilen Temas Grubu’nun, Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanları ve temsilcileriyle yaptığı toplantıda, Gazze Şeridi’ndeki savaşın sona erdirilmesi ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için gerekli adımların atılmasına yönelik çabalara destek vurgulandı.
TÜHA /TÜRKUAZ İnternational News Agency
Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Abdullah bin Ferhan ve Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide’nin başkanlık ettiği toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, Gazze’deki gelişmelere ilişkin Arap Birliği -İİT Olağanüstü Ortak Zirvesi tarafından görevlendirilen Temas Grubu’nun 29 Nisan’da Riyad’da Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanları ve temsilcileriyle bir araya gelerek Gazze’deki savaşın acilen sona erdirilmesi ve iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için gerekli adımların atılması ihtiyacını ele aldığı belirtildi.
Toplantıda derhal ateşkese varılması, esirlerin serbest bırakılması, Gazze’deki savaşın ve Doğu Kudüs de dâhil olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm yasadışı tek taraflı eylem ve ihlallerin sona erdirilmesi ve feci boyutlara ulaşan insani krizin ele alınması yönündeki çabalara destek ifade edildi. Aynı zamanda, İsrail-Filistin çatışmasına siyasi bir çözüm bulunması için siyasi bir yola girilmesinin önemi vurgulandı.
Bu çerçevede, iki devletli çözüm bağlamında Filistin devletinin kurulmasına yönelik somut adımlar tartışıldı. Bu tür adımların atılmasının aciliyeti ve pozisyonların koordine edilmesinin önemi vurgulandı. Toplantıda ayrıca Filistin devletinin henüz kendisini tanımamış devletler tarafından tanınması ve bu tanımanın zamanlaması ve bağlamı konusu da ele alındı.
Toplantıda, uluslararası hukuk ve üzerinde mutabık kalınan parametreler uyarınca iki devletli çözümün uygulanmasına yönelik inandırıcı ve geri dönülemez bir yola doğru bütüncül bir yaklaşım benimsenmesinin önemi ve gerekliliği vurgulandı. Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararları, Arap Barış Girişimi ve diğer ilgili girişimler de dâhil olmak üzere, istikrar, güvenlik, barış ve iş birliğinin hâkim olduğu bir bölgede devletler arasında normal ilişkilerin yolunu açacak, Filistin halkının haklarını, İsrail’in ve bölgenin güvenliğini karşılayacak adil ve kalıcı bir barışın sağlanması için bütüncül bir yaklaşım benimsenmesinin önemi vurgulandı.
Toplantıda ayrıca devlet kurma çabalarına desteğin yoğunlaştırılması gerektiği, yeni Filistin hükümetine destek ve Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi’nde tek bir Filistin hükümetinin önemi vurgulandı.
Toplantıya şu ülkelerin dışişleri bakanları ve temsilcileri katıldı: Bahreyn, Portekiz, Cezayir, Ürdün, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İspanya, İrlanda, İtalya, Belçika, Türkiye, Slovenya, Fransa, Almanya, Mısır, Katar, Filistin, İspanya ve Birleşik Krallık. (Dış Haberler Servisi)