enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, “Azerbaycan ile dış ticareti artırabiliriz”

Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, “Azerbaycan ile dış ticareti artırabiliriz”
25.04.2024
A+
A-

“İş Dünyası-100 Yılın Zirvesi 3 İş Forumu”, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Gelişimi Ajansı (KOBİA), Azerbaycan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği, İzmir Ticaret Odası resmi iş birliğiyle, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Kulüpler Birliği Derneği’nin (KOBSKA) organizasyonuyla İzmir’de gerçekleşti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

 Ticaret Gazetesi’nden Gazeteci Filiz EROL’un haberine göre, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mahmut Erkoç, toplantının açılış konuşmasında dost ve kardeş ülke Azerbaycan ile tarihsel olarak çok güçlü bağlara sahip olunduğunu, Sosyal ve kültürel yakınlığımızın yanı sıra ekonomik ve ticari alanlarda da kuvvetli bir iş birliğinin bulunduğunu söyledi.

Mahmut Erkoç, “2019’da ülkelerimiz arasındaki dış ticaret hacmi 2,2 milyar dolar iken, aradan geçen 4 yılı aşkın zamanda söz konusu rakamın 4,2 milyar dolar seviyesine çıkmasından memnuniyet duyuyoruz. Ancak inanıyoruz ki, bu rakam ülkelerimiz arasındaki potansiyeli tam olarak yansıtmıyor. Bu noktada, birlikte yapabileceğimiz daha çok iş, geliştirebileceğimiz birçok alan olduğu kanaatindeyiz” dedi.

SOCAR

“SOCAR, İzmir için büyük bir değer taşıyor”

Ticari ilişkilerinin yanı sıra, ülkeler arasındaki yatırımların da stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Erkoç, “Azerbaycan’dan ülkemize yapılan yatırımlar içerisinde, Aliağa’da 6,3 milyar dolarlık yatırım değerine sahip ve açıldığı dönem Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırımı olarak açılan SOCAR’ın Star Rafinerisi, İzmir’imiz için büyük bir değer taşıyor. Bugün gayrimenkul, ambalaj, tarım, gıda, inşaat, iklimlendirme, eğitim ve sağlık turizminin dahil olduğu geniş bir yelpazeden Azerbaycanlı firmaların aramızda bulunması iş birliği alanlarımızın ne kadar çeşitli olduğunun da bir göstergesi” diye konuştu.

“Azerbaycan ile dış ticareti artırabiliriz”

İzmir’in, çok sektörlü esnek üretim alt yapısına sahip olduğunu belirten Erkoç, “Özellikle tarım, gıda, tekstil ve sağlık alanındaki potansiyelimizi üst seviyelere taşımak için birlikte çalışabileceğimizi ve kentimiz ile Azerbaycan dış ticaretini artırabileceğimizi düşünüyoruz.

Tarım, Çevre Ve Sağlıklı Gıda Arasındaki Denge Nasıl Olmalı? - Memurlar.Net

Odak sektörler belirleyerek, Sektörel Ticaret ve Alım Heyetleri düzenleyebilir, Azerbaycan’lı firmalarımızı Odamızda ağırlayarak İzmir’li firmalar ile buluşmalarını sağlayabiliriz. 2022 yılında, Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü Azerbaycan Ofisi’nin Odamızı ziyareti kapsamında, Azerbaycan’ın Kuzeybatı Bölgesi’nde geleneksel yöntemlerle üretilen kurutulmuş etin, nasıl global bir marka haline gelebileceği hakkında Türk ve Azerbaycanlı et üreticilerinin fikir alışverişinde bulunmasını sağlamıştık. Bu şekilde sektörler belirleyerek ilerlemek hedef odaklı çalışmalar yapmamızı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

“Odak sektör olarak ‘tarım’ belirlenebilir”

Tüm dünyada olduğu gibi tarım sektörünün öneminin Azerbaycan için de giderek arttığını dile getiren Erkoç, “Kentimizin de tarımdaki potansiyeli dikkate alındığında odak sektör olarak tarımın belirlenebileceği inancındayız. Kentimizde paydaş kurumların iş birliğinde hayata geçirdiğimiz Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri Projeleri sektörün geleceği açısından önem taşıyor. Dikili’de çalışmaları sürdürülen Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi’nde topraksız, modern ve teknolojik seralar, iyi tarım uygulamaları, modern paketleme ve kurutma tesisleri ile yaş sebze ve meyve işleme tesislerinin de bir arada olduğu Tarım 4.0 uyumlu yeni nesil üretim merkezinin oluşturulmasına yönelik süreç hızla devam ediyor” sözlerine yer verdi.

Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim OSB ve Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB projeleri ile de üretici birlikleri ve kooperatiflerin de desteklenmesini hedefleyen kapsayıcı bir yaklaşımla çalıştıklarını belirten Erkoç, “İyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. İzmir için büyük öneme sahip bu projelerimizde Azerbaycanlı firmalarımızın yer alması bizlere güç katacak” dedi.

“Girişimcilerin ortak projeler üretmesine aracılık edebiliriz”

İzmir, 10 üniversitesi, 4 Teknoloji Geliştirme Bölgesi, 17 Organize Sanayi Bölgesi, 99 Ar-Ge merkezi, 24 Tasarım Merkezi ile bilimsel ve Ar-Ge altyapısı sunarak bilgi ekonomisi çağının gereklerine uygun bir kent konumunda olduğunu vurgulayan Erkoç, “Bu noktada, kentimiz firmaları ile Azerbaycanlı firmalar arasında know-how transferine yönelik önemli bir potansiyel olduğunu değerlendiriyoruz. Odamızın kurucu ortakları arasında yer aldığı İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezimiz girişim fikirlerinin ticarileşmesine ve fon kaynaklarına ulaşmasına aracılık ediyor. Bununla birlikte, mentorluk, eğitim, etkinlik, network gibi imkânlar sunuyor ve girişimcilere yönelik fiziki ortamlar tahsis ediyor. Bu noktada, İzQ iş birliğinde ortak projeler yürütülebileceği inancındayım.  Merkezimizde Azerbaycanlı girişimcilerimizi ağırlayabilir girişimcilerimizin ortak projeler üretmesine aracılık edebiliriz” diye konuştu.

Filiz Erol adlı kullanıcının profil fotoğrafı

Gazeteci* Filiz EROL

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.