TikTok’la ABD arasında Güvenlik Anlaşması Mümkün mü?
Çinli teknoloji firması ByteDance’in çatısı altında kalmak isteyen popüler kısa video uygulaması TikTok, ABD hükümetini buna ikna etmeye çalışırken, faaliyetlerini daha erişilebilir kılmayı ve dış incelemelere açık hale getirmeyi teklif ediyor.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘Reuters’ kaynaklı haberine göre, TikTok son üç yıldır ABD hükümetini, bakanlıkları ve devlet kurumlarını ABD vatandaşlarının özel bilgilerinin erişilemez olduğuna ve içeriğinin Çin Komünist Partisi tarafından manipüle edilemeyeceğine ikna etmeye çalışıyor.
Başkan Joe Biden geçen yıl, selefi eski başkan Donald Trump’ın TikTok’un ABD’de yasaklanması kararını geri çevirmişti. Yönetim ve TikTok arasında güvenlik kaygılarını giderecek olası bir anlaşma sağlanması için görüşmeler ise sürüyor.
Ticaret, fikri mülkiyet hakları ve insan hakları gibi bir dizi konuda Çin’e baskı uygulamaya çalışan ABD Kongresi üyeleri, Beyaz Saray’a Çin’e karşı sert tavır takınması için baskı yaparken, TikTok’la ilgili güvenlik kaygılarını da gündeme getiriyor.
TikTok’tan gönüllü güvenlik önlemleri
TikTok hali hazırda, ABD hükümetine güvence vermeyi amaçlayan bazı önlemler açıkladı. Bunlara Oracle’ın ABD’deki uygulama kullanıcılarının verilerini depolaması ve veri koruma ile içeriği denetlemek için ABD Veri Güvenliği (USDS) ile yapılan anlaşma dahil.
Konuya yakın kaynakların Reuters haber ajansına yaptığı açıklamaya göre TikTok, yeniden organize olmak ve bu birimi kurmak için 1 milyar 500 milyon dolar harcadı.
“Savunma Bakanlığı, FBI ve CIA’den yetkililer karşı”
Ancak kaynaklara göre ABD Savunma Bakanlığı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Merkezi İstihbarat Örgütü’nden (CIA) bazı yetkililer bir güvenlik anlaşmasına karşı çıkıyor.
Bu yetkililer uygulamanın teknolojisi ByteDance şirketinden sağlandığı sürece kullanıcıların kişisel güvenliklerinin zayıf olmaya devam edeceği görüşünde. ByteDance şirketi aynı zamanda Çinli kısa video uygulaması Douyin’in de sahibi.
Reuters’a konuşan kaynaklara göre bu engellerle mücadele için TikTok, ABD hükümetine kademeli şekilde denetim yapabileceği bir sistem sunmaya çalışıyor. Şirket Oracle’ın rolünü bu nedenle arttırarak TikTok’un teknoloji altyapısını ByteDance’inkinden ayırdı.
TikTok’un görünüşünü ve kullanıcı deneyimini belirleyen, uygulamanın kodlarını ve sunucu kodlarını Oracle inceleyecek. Bunlar arama ve tavsiyeler gibi fonksiyonları sağlıyor.
Kaynaklara göre TikTok, USDS brimini ByteDance’ten bağımsız işletecek bir de vekil kurulu oluşturmayı hedefliyor. Bu birim geçici olarak eski ABD gizli servisi çalışanlarından Andrew Bonillo tarafından yönetilecek. Bir güvenlik anlaşmasına varılana kadar Bonillo, TikTok CEO’su Shou Zi Chew’e rapor verecek.
Kaynaklara göre USDS kurulu, ABD Yabancı Yatırımlar Komisyonu tarafından güvenlik soruşturmasına tabii tutulacak üç üyeden oluşacak. ByteDance, USDS biriminin masraflarını karşılayacak olsa da kurul ya da kararları üzerinde hakimiyeti olmayacak.
TikTok ayrıca, masrafı şirket tarafından ödenecek ancak ABD Yabancı Yatırımlar Komisyonu’na rapor verecek bağımsız denetçiler ve gözlemciler almak istiyor.
TikTok sözcüsü şirketin ABD hükümetine verdiği tavizlerle ilgili yorum yapmayı reddetti ancak güvenlik kaygıları karşısında sundukları çözüm önerilerinin kapsamlı olduğunu söyledi. TikTok sözcüsü, şirketin sunulan önerilerle ilgili yazdan bu yana ABD hükümetiyle görüşmediğini aktardı.
Sözcü, “Geçen yıl boyunca bu çözümü uygulamak için önemli ilerleme kaydettik ve bu kaygıları gidermek için çalışmalarımızı tamamlamayı dört gözle bekliyoruz” diye konuştu.
Oracle, Reuters’ın konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi. Maliye Bakanlığı’ndan bir sözcü, Yabancı Yatırımlar Komisyonu’nun ulusal güvenliği korumakla görevli olduğu dışında yorum yapmazken, Beyaz Saray da komisyonun TikTok incelemesi konusunda yorum yapmadı.
Son söz Biden yönetiminde
Amerikalı yetkililer TikTok’un gönüllü uyguladığı güvenlik önlemlerinin ByteDance çatısı altında kalmaya devam etmesini içeren bir anlaşmanın parçası olabileceğini ancak Biden yönetiminin TikTok’la güvenlik anlaşması imzalayıp imzalamayacağının kesin olmadığını söyledi.
Kaynaklara göre TikTok’la görüşmeleri yürüten ABD Maliye ve Adalet Bakanlıkları, şirketin Trump’ın tasfiyeyi zorlama teklifini baltalayan türden hamlelerinden kaçınmak için bir anlaşmaya açık görünüyor.
Kaynaklar, Biden’ın farklı bakanlıkların ve devlet kurumlarının anlaşmayı destekleyen ya da reddeden görüşlerini dinleyeceğini ve nihai kararı Beyaz Saray’ın vereceğini söylüyor.
[TÜHA Haber Ajansı, 23 Aralık 2022]