TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’nca İzmir Mavişehir hakkında açıklama

TÜHA HABER / TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi’nce, kamuoyuna duyurulması amacıyla Mavişehir Rekreasyon Alanı ile ilgili basın açıklamasında bulunuldu.
Basın açıklamasında, İmar planında kamu sağlığı ve yararı adına planlanan kent insanının kullanımına ayrılan alanların satışının, alanı kullanacak kentlinin kamusal alanlardan sağladığı hizmete ulaşmasına engel teşkil ettiği belirtildi.
Parsellerin satıldığı fiyatlar göz önüne alınırsa alanların yapılaşma riskiyle karşı karşıya olduğunun ortada olduğu ifade edilen açıklamada, Mavişehir bölgesindeki parsel sınırının bir kısmının denizde olması ve imar planında kıyı kenar çizgisinin yer almamasının alanı riskli hale getirdiğinin altı çizildi.
Açıklamada, “Hâlihazırda alanda kıyı kenar çizgisi dikkate alınmadan gerçekleştirilen yapılaşma örnekleri görülürken bunlara bir yenisinin kamuya ait alanda gerçekleştirilmesi fikri kabul edilemez” denildi.
Mavişehir’de alanda yapılaşmanın uygun olmadığının daha önce ilgili meslek disiplinleri tarafından jeolojik etütlerle zeminde sıvılaşma riski olduğu gerekçesi ile deprem riski taşıdığı belirtilmesine rağmen gerçekleştirildiği vurgulan açıklamada, ve bu yapılara yenilerinin eklenmesinin önüne geçilmesi gerektiği aktarıldı.
Açıklamada, “Alanın parçası olduğu peyzaj karakteri incelendiğinde üzerinde bulunduğumuz alan Ramsar Sözleşmesi ile korunan ve sulak alan karakterine sahip Gediz Deltası sınırına komşu olarak yer almaktadır. Sulak alanlar tropik ormanlardan sonra biyolojik üretimin en yüksek olduğu alanlardır” ifadesine yer verildi.
Sulak alanların içme suyu sağlama, taşkın kontrolü, yer altı sularının beslenmesi, besin depolama, iklim değişikliği kontrolü, kuşların yuvalaması ve üremesi, yağış ve sıcaklık gibi yerel iklim elemanları üzerinde olumlu etki yaptığına dikkat çekilen açıklamada, “ekolojik dengeyi sağlamada önemli birçok ekosistem hizmeti sağlamaktadır. Aynı zamanda dünyadaki karbonun yüzde 40’ını sulak alanların muhafaza ettiği bilgisini dikkate alınırsa karbon depolama açısından da korunması gereken alanlardır” denildi.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi’nin açıklamasında ayrıca alanda yapılaşma gerçekleşmesi durumunda sulak alan ekosisteminin zarar görmesininkaçınılmaz olduğu hatırlatıldı.
“Bunun yanında küresel iklim krizinin etkilerini tüm dünyada çarpıcı biçimde görmeye başladığımız şu günlerde biliyoruz ki dünyanın kıyı şeridinin yüzde 70’inde beklenen deniz seviyesindeki artış bu bölgedeki yapısal alanlara ve yaşayanlara tehdit unsuru oluşturmaktadır” denilen açıklamada, aynı zamanda yapısal yüzeylerin artmasıyla kentsel ısı adası etkisinin artacağı ve bu artışın iklim krizinin sonuçlarını şiddetlendireceğinin unutulmaması gerektiğine vurgu yapıldı.
Mavişehir Rekreasyon Alanı ile ilgili basın açıklamasının son bölümünde ise, “bahse konu hususlar göz önünde bulundurulduğunda; TOKİ tarafından satışa çıkarılan alanın; imar planında belirlendiği gibi “kamu sağlığı ve yararı adına rekreasyon alanı ve açık spor tesis alanı” kullanılabilmesi ve İzmir halkına tahsisine yönelik ilgili yerel yönetim birimlerine yetki verilmesidir” şeklinde kaydedildi.
HABER : Müge Arslan & İzmir
[TÜHA Haber Ajansı, 23 Temmuz 2020]