enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:19 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
11:39 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
11:07 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
10:42 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
08:52 Metabolizmayı yeniden dengeleme zamanı: Ramazan sonrası beslenme tüyoları
08:13 Adalet ve güven temelli liderlik
08:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
08:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
07:38 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
07:07 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

TRT Haber, Bilim Kurulu üyeleriyle kalabalık alanlarda

TRT Haber, Bilim Kurulu üyeleriyle kalabalık alanlarda
20.07.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Maske, sosyal mesafe ve hijyen kuralları özellikle kalabalık noktalarda ihlal ediliyor. TRT Haber ekibi, Bilim Kurulu üyeleri ile sokağa çıktı, “Nerede yanlış yapıyoruz?” sorusuna cevap aradı. Bu kez durak, toplu taşıma araçları ve sokaklardı.

Kontrollü sosyal hayatın başlaması ile birlikte çok sayıda rehber yayımlandı. Peki, o kurallara ne kadar riayet ediyoruz?

TRT Haber muhabiri Çağla Gül Tuncer, Bilim Kurulu üyeleriyle kalabalık alanlarda “Nerede yanlış yapıyoruz?” sorusuna cevap aradı.

Dosya haber dizimizin ilk bölümünde, Toplum Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ile alışveriş merkezlerine (AVM) gittik. Şimdiyse, toplu taşıma araçlarında ve kalabalık sokaklarda kurallara uyulup uyulmadığına bakacağız.

Otobüse binerken fiziksel mesafeye uymakta sorun yaşanıyor

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan ile kurallara en çok dikkat etmemiz gereken noktalardan birindeyiz. Toplu taşıma araçlarında kuralları ne kadar doğru uyguladığımıza yakından bakacağız.

Prof. Dr. İlhan, otobüse binerken temas riskinin yüksek olduğunu söylüyor ve sıraya giriyoruz.

“Otobüse binerken mutlaka maske takmak gerekiyor. Yine fiziksel mesafeye iniş ve binişte de dikkat etmek gerekiyor. Az önce gözlemlediğim, otobüse binerken vatandaşlarımız fiziksel mesafeye uymakta biraz sorun yaşadı ama otobüs kalkmıyor bekliyor vatandaşları. Camların açık olması büyük avantaj, klima çalışmıyor bunlar önemli ama bu otobüs çok kalabalık bir otobüs değil, o yüzden riski daha az.”

Otobüste oturma düzenini de inceliyoruz. Prof. Dr. İlhan, “Şöyle oturma düzenine baktığımızda vatandaşlar yan yana oturmamışlar, bu avantaj bakıldığında. İki kişi yan yana oturursa risk artıyor” diyor.

“Kalabalık varsa bir sonrakini bekleyebilirler”

Prof. Dr. İlhan’a, “Bir durakta bekliyoruz, otobüs geldi. Kalabalık varsa, çok acelemiz de yoksa binmemek gerekiyor değil mi?” diye soruyoruz. O da sorumuzu şöyle cevaplıyor:

“Vatandaşlarımızın da öz saygı içinde olmaları gerekiyor. Hem kendilerini hem çevrelerini hem de otobüste tanımadıkları kişileri korumak için imtina etmeleri gerekiyor bir sonraki otobüsü bekleyebilirler.”

Sokaklarda maske kullanım yanlışı

Sokaklar, açık alan olduğu için maske ve sosyal mesafe kuralının en çok ihlal edildiği noktalar. Ancak uzmanlar uyarıyor, yan yana yürürken bile virüs bulaşabilir.

Şimdi, Ankara sokaklarındaki duruma bakacağız. Bize Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu eşlik edecek.

“Maskem var çıkabilirim algısı yanlış”

Tunalı Hilmi Caddesi’nin hafta içi bir gün öğleden sonra yoğun olduğunu görüyoruz. Prof. Dr. Füsun Eyüboğlu, gözlemlerini şöyle anlatıyor:

“Akşamüstü kim bilir nasıl olur değil mi? Tek başına nasıl olsa maskem var, çıkabilirim rahatça algısı yanlış.”

Yürürken de mesafeye dikkat edilmeli

Röportaj sırasında bir vatandaşın maske takmadığını görüyoruz.

Eyüboğlu, “Benim arkamda gelen beyi görüyorsunuz, maskesi yok. O, ‘Nasıl olsa hareketliyim, durmuyorum’ diye düşünüyor ama kendisi gayet sağlıklı olup bu hastalığı taşıyan onca insan var. Bunu bilmediği sürece bu şekilde dolaşması çevresi için riskli” diyor.

Maske takarken de mesafeye dikkat etmek gerekiyor. Prof. Dr. Eyüboğlu, bu konuda vatandaşları uyarıyor:

“Önünüzdeki kişi ile aranızda 1,5 metre mesafe bırakarak yürümelisiniz. Kalabalık geldiğini görüyorsanız belki yolunuzu değiştirebilirsiniz. Sadece işimiz varsa dışarıda dolaşmak, işimizi bitirdikten sonra da güvenli bölgeye geçmek lazım.”

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Temmuz 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.