enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:33 Dışişleri Bakanı Fidan, yarın Fransa’ya gerçekleştireceği resmi ziyaret kapsamında, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bir araya gelecek…
23:09 Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Aydın, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “boykot” çağrısına tepki gösterdi…
22:49 Bahçeli’den sokak çağrılarına tepki: Şuursuzluk ve sorumsuzluk
22:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü vefat eden AK Parti Kocaeli İl İstişare Kurulu Üyesi ve eski Ulaşlı Belediye Başkanı Burhan Abiş’in cenaze törenine katıldı…
22:11 Ömer Çelik: Özgür Özel’in geldiği nokta Türkiye’yi topyekun tehdit etmektir
22:01 Trabzonspor U19 UEFA Gençlik Ligi’nde yarı finalde
21:55 Fahrettin Altun: Siyasi rekabet, ilke ve vizyonla yapılır; tehdit ve sindirme ile değil
21:37 Birleşik Irak Türkmenleri Cephesi’nden Talabani’nin açıklamalarına tepki!…
21:13 Acıların gölgesinde bir Ramazan Bayramı daha
20:19 CHP Neden Boykot Çağrısı Yaptı?
18:55 Fidan’ın Washington Ziyareti ve Türkiye’nin Stratejik Otonomisi
18:30 Sokak Siyasetinden Geriye Ne Kalır?
18:10 Adalet Bakanı Tunç, Silivri’de işkence ve kötü muamele yapıldığına dair iddialara yanıt verdi…
13:33 Bilgisayar korsanları, zayıf gördükleri gıda endüstrisine saldırıyor!
13:24 Gazeteci Serkan Borlak hayatını kaybetti 
12:59 Kocaelispor Sakarya’yı eli boş gönderdi!…
09:26 Irak ile Kuzey Irak Arasında Türkiye’ye Petrol İhracatı Gerilimi Çözülecek Mi?
09:18 “Klinik Araştırmalar Eğitim Programı” gerçekleştirildi
08:50 Bipolar bozukluk, genellikle 15-35 yaş arası bireylerde ortaya çıkıyor
08:43 Saha İstanbul Haber Bülteni!…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Trump’ın Gazze Planının Bölgeye Etkileri Üzerine Bir Değerlendirme

Trump’ın Gazze Planının Bölgeye Etkileri Üzerine Bir Değerlendirme
03.03.2025
A+
A-

TRT TÜRK yeni banner

ABD Başkanı Donald Trump, son günlerde Gazze özelinde yaptığı açıklamalarla seçim propaganda sürecinde kullandığı söylemin aksi bir pratiği hayata geçirmeye çalışmaktadır.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Dr. Muhammed Hüseyin Mercan ile İhvan, HAMAS ve İslami Direniş Üzerine  Konuştuk

Araştırmacı Muhammed Hüseyin Mercan

Türkiye’nin saygın, güvenilir Ankara merkezli bir düşünce Türkiye’nin saygın, güvenilir Ankara merkezli bir düşünce kuruluşu olan SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’ndan Araştırmacı Muhammed Hüseyin Mercan, “Trump’ın Gazze Planının Bölgeye Etkileri Üzerine Bir Değerlendirme” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, son günlerde Gazze özelinde yaptığı açıklamalarla seçim propaganda sürecinde kullandığı söylemin aksi bir pratiği hayata geçirmeye çalışmaktadır. Başkanlık koltuğuna oturmazdan evvel mütemadiyen savaşları durduracağını belirten ve Gazze’de ateşkesin sağlanması yönünde garantiler veren Trump, beklenenden daha radikal bir tutum değişikliyle bölgedeki tüm aktörleri tedirgin eden bir stratejiyi benimsemiş gözükmektedir. Gazze üzerinde egemenlik iddiasında bulunarak Filistin Devleti’nin varlığını doğrudan yok sayan Trump, aynı zamanda Filistin halkının bugünü ve geleceği üzerindeki tasarruf yetkisini kendisinde görerek hukuki, ahlaki ve insani tüm normları ayaklar altına almaktadır. Gerçekleştirilmesi halinde küresel ve bölgesel siyasetin dinamiklerini kökten sarsacak bu tehlikeli girişim, şüphesiz uluslararası sistemin kırılganlığını artıracak ve özellikle de Orta Doğu’da kaosu derinleştirecek bir niteliktedir.

Filistinlilerin tehciri ve Gazze’yi devralarak yeniden inşa etme yönündeki bu hukuk dışı yaklaşım, bölgedeki siyasi ve toplumsal dinamikleri derinden sarsma potansiyeline sahiptir. Trump’ın planını uygulamaya koymak için atacağı her türlü adım, Arap dünyasındaki rejimlerin ciddi bir meşruiyet kriziyle karşı karşıya kalmasına yol açacaktır. Arap toplumlarının, işgal devletinin yayılmacı stratejisine hizmet edecek bir plana karşı sessiz kalmayacağı, kısa vadede olmasa bile, orta vadede yöneticileri üzerinde yapısal değişimlere zemin hazırlayacak bir baskı oluşturacağına dair işaretler sezilmektedir. ABD eliyle Gazze’de bir imar ve iskan projesine başlanması, bu bölgenin Tel Aviv’in egemenlik alanına girmesi anlamına geleceğinden bu durumun Trump’ın önceki başkanlık dönemindeki Kudüs ve Filistin eksenli yürüttüğü siyasetten çok farklı etkiler doğuracağı aşikardır.  Siyonist yönetimin Gazze’yi ilhak için gerçekleştirdiği soykırıma rağmen hiçbir stratejik hedefine ulaşamadığı dikkate alındığında Trump’ın mevzubahis hamlesi Netanyahu’ya büyük bir hediye şeklinde değerlendirilmelidir.

Tehditkar bir dille dayatılan bu girişimin gerçekleşmesi, 7 Ekim sonrası sistemik kırılmaların hızlandığı bir dönemde yeni bir Orta Doğu düzeninin oluşmasını da beraberinde getirecektir. Mevcut göstergeler ışığında Gazze’ye yönelik öne sürülen bu hamlenin iki ana hat üzerinden ilerlemesi mümkün gözükmektedir. Bunların ilki, planın başarılı şekilde uygulanması neticesinde ABD’nin hegemonik varlığının Soğuk Savaş koşullarının bir benzeri şeklinde bölgede yeniden tahkim edilmesidir. Nitekim böylesi bir gelişme, ABD’nin Orta Doğu’da mutlak yönlendirici vasfını kazanması ve her türlü otonomi arayışının önüne set çekmesi demektir.  ABD’ye dair görülebilecek ikinci husus ise, bu tehlikeli adımın yol açacağı maliyet nedeniyle uluslararası toplumun Trump’ı durduracak mekanizmaları devreye almasıyla Beyaz Saray’ın bölgedeki varlığının görece sarsılmasıdır. Tel Aviv’in dini saldırganlığına ara vermesini beraberinde getirecek bu gelişme aynı zamanda Arap dünyasındaki aktörlere sınırlı bir otonomi elde etme imkanı tanıyacaktır.

Gazze’ye ABD müdahalesi ve Filistinlerin başka ülkelere sürülmesi, her şeyden önce Mısır ve Ürdün başta olmak üzere tüm Arap sosyolojisini hareketlendirecektir. 1948 ve 1967 travmalarının Arap dünyasındaki etkisinin hala sürdüğü göz ardı edilemeyecek kadar somut bir hakikattir. Arap Ayaklanmaları ile başlayan paradigmatik kırılmanın vardığı nokta başlangıç momentinden tamamen farklı olsa da bu durum toplumlardaki potansiyel dönüşüm iradesinin ortadan kalktığı şeklinde düşünülmemelidir. Filistin topraklarına yönelik tasarrufta bulunmaya ve işgali sıradanlaştırmaya çalışan her türlü inisiyatifin Arap sosyolojisindeki içkin devrimci ruhu ortaya çıkarma ihtimali söz konusudur. Netanyahu’yu içinde bulunduğu dar boğazdan kurtarmak ya da Siyonist lobiyi memnun etmek adına Filistin’e dair statükoyu değiştirmek için Trump’ın atacağı adımlar, bölgede Batı yanlısı rejimlerin derin bir meşruiyet sorunsalı ile karşılaşmasına kapı aralayacaktır. Böyle bir sürecin neticesinde sadece ABD’nin değil aynı zamanda Avrupalı güçlerin de Orta Doğu’daki çıkarlarının ciddi zarar göreceğini belirtmek gerekir. Bu nedenle Avrupa başkentlerinin öncelikle Trump’ın dillendirdiği planın siyasi ve insani maliyetinin kendileri için çok ağır olacağını kavraması elzemdir. ABD başkanının Gazze üzerindeki emellerini engellemeye yönelik Avrupalı güçlerin takınacağı tavır, bölgedeki siyasi varlıkları ve yeniden konumlanmalarıyla da doğrudan ilişkilidir. Arap toplumlarında yükselecek Batı karşıtlığının sadece Trump yönetimine karşı yönelmeyeceği gerçeğinden hareketle, bu durumun Avrupa’nın gelecek Orta Doğu stratejisi için büyük bir sınama anlamına geldiği de dikkatlerden kaçmaması gereken bir husustur.

Trump’ın Gazze üzerindeki tasarruf iddiasını somut bir adıma dönüştürmesi, Tel Aviv’in din merkezli yayılması stratejisini bizzat hızlandırmasına yardımcı olacaktır. Başbakan Netanyahu’nun birincil gündemi ve en büyük travması mahiyetindeki Gazze dosyasını Trump’ın inisiyatifiyle büyük oranda kapatması, Siyonist yönetimin artık bölgedeki diğer alanlara odaklanmasına imkan tanıyacaktır. Bu ise ABD’nin Gazze’yi kontrol ettiği bir süreçte Tel Aviv’in pek muhtemel bir şekilde Lübnan ve Suriye topraklarına yoğunlaşması anlamına gelecektir. Böyle bir gelişme kuşku olmaksızın siyasi, ekonomik ve toplumsal açıdan ciddi sınavlar veren Lübnan’ı daha da istikrarsızlaştıracağı gibi Şam’daki yeni yönetimin ülkeyi inşa ve kalkındırma stratejisine de ket vuracaktır. Suriye ve Lübnan’ın bu yolla kırılganlığının artması ise tüm Orta Doğu’da olumsuz tesiri kısa sürede hissedilecek bir iklimi meydana getirecektir.

Başkan Trump, Gazze’yi ekonomik çıkarlar ve İsrail’in güvenliği gibi önceliklerle ele geçirmeyi düşünürken aynı zamanda bölgede dönüşü olmayacak şekilde sistemik bir depreme uygun zemin hazırlamaktadır. Trump’ın hamlesine sessiz kalan rejimlerin büyük halk hareketleri ile karşı karşıya kalması ihtimal dahilinde olduğundan Gazzelilerin olası tehcirinin bölgedeki fay hatlarını 7 Ekim Aksa Tufanı Operasyonu’ndan daha şiddetli şekilde tetikleyeceği göz ardı edilmemelidir. Ayrıca böyle bir olayın gerçekleşmesi halinde Tahran yönetiminin de söylem siyasetini yükselterek Suriye özelinde yeni bir nüfuz alanı oluşturmak için kaosu artıracak adımlar atması beklenilebilecek bir husustur. Suriye’nin yeni döneme girdiği süreçte Şam’daki yönetimin Gazze merkezli bir imtihanla karşı karşıya kalması ise geçiş sürecini zorlaştıracak ve Suriye sahasında farklı dengelerin ortaya çıkmasına yol açacaktır. Bölgenin istikrarının sağlanması ve düzenin tesisi için Gazze’ye her türlü mütecaviz girişimin önüne geçilmesi ve Filistin’in egemenlik haklarını yok sayan stratejilere karşı uluslararası toplumun caydırıcı önlemler alması bir zaruriyettir. Aksi takdirde çok taraflı bir bedel ödeme sürecinin yanında Gazze’deki soykırımın yol açtığı yıkımı katlayacak yeni acılar bölgede görülmeye devam edecektir.

***

Yazar hakkında

Muhammed Hüseyin Mercan: 2008 yılında Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans eğitimini, 2011’de ise Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler programında “Suriye Dış Politikası ve Ulusal Çıkar: 1990- 2010” başlıklı tez çalışmasıyla yüksek lisans eğitimini tamamladı. İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler programında yürüttüğü doktora çalışmasını “İslami Hareketin Kurumsallaşma Sorunu Işığında Müslüman Kardeşler Teşkilatı” başlıklı tezle 2017’de tamamladı. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapan Mercan, genel itibarıyla Orta Doğu siyaseti üzerine araştırmalar yapmaktadır. Bu alanda ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli akademik makaleler kaleme alan Mercan’ın Suriye: Rejim ve Dış Politika ve Müslüman Kardeşler’in Yükselişi ve Düşüşü başlıklı iki kitabı ile Transformation of the Muslim World in the 21st Century, Orta Doğu’nun Ekonomi Politiği (Taha Eğri ile) ve Arap Ayaklanmalarını Yeniden Düşünmek (Mesut Özcan ile) başlıklı derlemeleri bulunmaktadır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.