TÜHA Haber’den Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Ankara’da TercihFest 2024 Zirvesi’ndeydi
* TercihFest 2024 programında alanlarında söz sahibi isimler Zirve Konuşmaları kapsamında Türkiye’nin dört bir yanından gelen üniversite adaylarıyla buluştu.
* TÜHA Haber ve Yayın Koordinatörü Gazeteci Veysel KAVRAYAN, Ankara’da TercihFest ’24 etkinliğini izledi ve yazdı.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
TercihFest ’24 programında Zirve Konuşmaları kapsamında T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akıncı Yılmaz, Türk Kızılay Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Tarihçi Erhan Afyoncu, Anadolu Ajansı Akademi ve Yayın Koordinatörü Yahya Bostan ve Eski Futbolcu Mesut Özil aday öğrencilerle bir araya geldi.
TercihFest kapsamında 19-21 Temmuz 2024 tarihlerinde İbn Haldun Üniversitesi’nde ağırlanan aday öğrenciler, Zirve Konuşmaları ile alanlarında söz sahibi isimlerle tanışıp deneyimlerini ve tavsiyelerini dinleme fırsatına sahip oldu.
Değerlerinize Sahip Çıkarsanız, Tarih, Karşıtlarınızın Değil, Sizin Hikâyenizi Yazar
Etkinliğin ilk gününde katılımcı aday öğrencilerle Zirve Konuşmaları’nda bir araya gelen Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş, aday öğrencilere değerlerine sahip çıkmaları halinde tarihin, karşıtlarının değil, onların hikayelerini yazacağını ifade etti.
Tercih sürecindeki öğrencilere kendi hayatından örnekler veren Göktaş, tecrübeleri üzerinden üniversite adaylarına hiçbir zaman inandıklarından ve şahsiyetlerinden ödün vermemeleri nasihatinde bulunarak, bu ödün vermeme akabinde hayatın her zaman yeni kapılar açacağını ifade etti.
Kendi tercih sürecinde avukat olmak istediğinin, onun yerine İşletme Mühendisliği bölümünü bitirdiğinin ve şimdi de aktif siyasetle uğraştığının altını çizen Göktaş, mühim olanın hayatın bizi savuracağı yönleri ve gelecekte dönüşeceğimiz kişiyi kestiremesek dahi hedeflere sadık kalmak olduğunu iletti.
Yapılan her tercihin bir vazgeçiş olduğunu ifade eden Mahinur Özdemir Göktaş, bu tercih sonucunda adayların belki istediklerini bulamayacaklarını ancak bunu da bir bitiş değil, aksine başlangıç olarak görmeleri gerektiğine değindi.
Ekonomi, Sosyal Bilimler ile İç İçedir
Zirve Konuşmaları’nda aday öğrencilerle buluşan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, ilk bakışta bağımsız görünseler de ekonominin sosyoloji, psikoloji ve tarih gibi sosyal bilimler kapsamındaki alanlar ile birebir bağlantılı bir disiplin olduğundan söz etti.
Karahan; ekonomi biliminin toplumun evlilik ve çocuk sahibi olma çerçevesindeki eğilimlerinin sebeplerinden Covid-19 gibi tüm dünyayı etkileyen salgınlar sonrası bulaşıcı hastalıkların dinamiklerini araştırmaya kadar tüm sosyal bilimlerle iç içe olduğunu ve bu faktörlere bağlı olarak şekillendiğini belirtti. Merkez Bankası Başkanı, en kısıtlı kaynağın para değil zaman olduğu gerçeğini aday öğrencilere hatırlatarak konuşmasını sonlandırdı.
Filistin Eylemlerinde En Fazla Ses Getiren Kitle Üniversite Gençliğidir
Üniversitemizin kurucu vakfı olan Türkiye Gençlik ve Topluma Hizmet Vakfı (TÜRGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Akıncı Yılmaz ise Zirve Konuşmaları kapsamında, üniversite adaylarına gönüllük çalışmalarının öneminden ve bireysel olarak gönüllülük çalışmalarına katılmanın öğrencilerin zihni ve fikri dünyalarına yapacağı katkılardan bahsetti.
Bu bağlamda kapitalizme de değinen Yılmaz, Batı uygarlığının bilime bakışının insanları bir kısır döngüye hapsettiğini zira sınıflandırmaya dayalı bir anlayış güttüğünü ekledi. Gençleri toplumun temelinde bir hareket noktası olarak tanımlayan TÜRGEV Yönetim Kurulu Başkanı, Filistin’deki katliam hakkında belki de en çok sesi üniversitelerde yapılan eylemlerin getirdiğini, dolayısıyla her biri bir üniversiteli adayı olan katılımcıların bulundukları konumda yapacakları çalışmaların toplum üzerinde büyük etkileri olacağını da vurguladı.
Sizi, İnandığınız ve Sevdiğiniz Mesleğe Götürecek Olan Bölümü Seçin
Türk Kızılay Başkanı Fatma Meriç Yılmaz ise yaptığı konuşmada, öğrencilere hayatlarını sadece okul ve dersler etrafında şekillendirmemeleri ve her daim eş zamanlı bir meşgale ve enerji kaynağına sahip olmaları tavsiyesinde bulundu.
Tıp Fakültesi mezunu olmasına rağmen o dönemde puanı tıp anabilim dallarına nazaran daha düşük olan Biyokimya bilimini seçme sürecini anlatan Yılmaz, çevresi bu kararını desteklemezken inandığı ve sevdiği bir alanda ilerlemenin onu mesleki açıdan ne kadar tatmin ettiğine değindi.
Sevdiği işi yapmanın o işte çabuk ilerlemeye de katkısı olduğunu 37 yaşındayken Profesör unvanı alması üzerinden örnekleyen Yılmaz, üniversite adaylarına da sevdikleri mesleği yapmak için şu anda o mesleğe götüren bölümü seçmelerinin önemini hatırlattı.
Olmanız Gereken Yerde Olmanız, Gerçek Başarınızdır
Başarıyı yapılan her işte en iyiyi ortaya çıkarmak olarak nitelendiren DEİK Başkanı Nail Olpak da, başarıyı elde etmek için iyi niyetli olmanın ve gayret göstermenin önemine dikkat çekti.
Hayatı asgari düzeyde sürdürecek seviyeye gelene kadar parayı ilk, ortalama hayat seviyesi için ikinci ve sonrasında üçüncü öncelik olarak sınıflandıran Olpak, iyi kazanmanın yanında verimli olunan ve sevilen işi yapmanın öne çıkan yanlarından bahsetti.
Tercih sürecinde doğru tercih yapmanın asıl başarı olduğunu ifade eden Olpak, başarıyı kişinin olması gerektiği yerde olması şeklinde tanımlayarak konuşmasını sonlandırdı.
Eşitleriniz Değil, Sizden Daha İyi Olanların Arasından Öne Çıkmaya Çalışın
Tarihçi Erhan Afyoncu ise önemli olanın hangi meslek dalı seçilirse seçilsin o mesleği çok iyi yapmak olduğuna değindiği konuşmasında, aday öğrencilere eşitleri arasında birinci olmanın kolay olduğunu, aslolanın kendilerinden daha iyiler arasından sıyrılıp öne çıkmak olduğunu aktardı.
Başarılı bir tarihçi olarak tarihçinin sahip olduğu 2 hayati yetenekten bahseden Afyoncu, bunları iyi bir metot sahibi olmak ve bilgileri eleştiri sürecinden geçirerek nakledebilmek olarak tanımladı.
Bir tarihçinin hangi olaya nereden bakacağını çok iyi bilmesi gerektiğine değinen Afyoncu, örneğin 100 yıl önceki bir hadiseyi bir yayın organı tarafından yapılmış haberler üzerinden araştırırken o yayın organının sahip olduğu siyasi ve ideolojik görüşü önceden tanımak gerektiğini, aksi takdirde araştırılan olay hakkında taraflı bilgi sahibi olunabileceğini ve bunun da tarihçilik mesleğine muhtemel zararlarını belirttiği konuşmasını soru cevap faslı ile sonlandırdı.
TercihFest ile Başlı Başına Bir İstişare Mekanizması Kurulmuş
TercihFest gibi bir etkinliği yıllardır düzenli olarak organize ettikleri için Üniversitemiz yönetimini tebrik ederek konuşmasına başlayan Anadolu Ajansı Akademi ve Yayın Koordinatörü Yahya Bostan, bunun Üniversite’nin sahip olduğu vizyonu oldukça başarılı bir şekilde yansıttığını ifade etti.
Deneyimli bir gazeteci olarak mesleğinin incelik, özellik ve handikaplarından bahseden Bostan, gazetecilik ya da ilişkili bir mesleği seçmeyi düşünen üniversite adaylarına en önemli şeyin donanım olduğunu, insanın kendisini ne kadar donanımlı kılarsa o kadar iyi gazeteci olacağını aktardı.
Her haberin aslında bir hikâye olduğuna değinen Bostan, haber denilen şeyin “X Yolunda Kamyon Kazası” şeklinde bir cümleye indirgenemeyecek bir etiğe sahip olduğunu, bir habercinin haberini yaptığı her olayın ardındaki hikâyeyi öğrenmekle mükellef olduğunu belirtti.
Bostan, aday öğrencilere tercih sürecinde istişare etmenin öneminden bahsederek TercihFest’i başlı başına bir istişare mekanizması olarak değerlendirdi.
Tercih yaparken hedeflerini uzun vadeli tutmalarını öğütleyen Yahya Bostan, adaylara aynı zamanda maddi değil insan ve değer odaklı düşünmelerini ve kendi geleceklerine dönük niyetleri güzel olduğu sürece her ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın o sonucun da güzel olacağını ileterek sözlerini sona erdirdi.
Star Olmaya Değil, Keyif Aldığım İşi Yapmaya Odaklandım
TercihFest 2024’ün son zirve konuşması, Eski Futbolcu Mesut Özil ile keyifli bir söyleşiye sahne oldu. Hedefinin star olmaktan ziyade keyif aldığı işi yapmak olduğunu belirten Özil, futbol kariyerindeki muazzam başarılarının da bu düşünce sayesinde gerçekleştiğini ifade etti.
Üniversite adaylarının uzun ve zorlu bir süreç boyunca gelecekleri için en iyisi adına çabalamalarının ardındaki disiplini başarı için en önemli etken olarak tanımlayan Özil, hayatının hiçbir döneminde disiplin üzere yaşamayı elden bırakmadığını da ekledi.
Doğu Türkistan ve Filistin gibi coğrafyalarda yaşatılan zulümlere bir Türk ve Müslüman olarak gösterdiği tepkilerin Alman toplumu tarafından hoş karşılanmaması ile ilgili sorulan soruya bu ayrımcılık hissine Almanya’da doğup büyümüş biri olarak alışık olduğunu ve bu tarz tepkilerin onu artık etkilemediğini ifade eden Özil, önemli olanın kendi kültür ve inanç sistemimizi günlük hayatımıza dahil etmek olduğunun altını çizdi.
Futbolda bir dizi başarıyla geçen 16 yıldan sonra şimdiki hedefinin Türkiye’de bir Futbol Akademisi kurmak olduğunu belirten eski futbolcu, akademisinde geleceğin yıldız futbolcularını ahlak, disiplin ve özgüven üzere yetiştirme hedefine değinerek aynı kriterleri TercihFest katılımcılarına da tavsiye etti.
TercihFest 2024’ün son zirvesi, Mesut Özil ve aday öğrenciler arasında keyifli bir soru cevap faslının ardından sona erdi.
Tercih aşamasındaki başarılı aday öğrencileri ağırladığımız Türkiye’nin ilk ve tek tercih festivali TercihFest’te Zirve Konuşmaları’nın yanı sıra; atölyeler, tercih danışmanlığı ve rehberlik hizmeti, mezunlarla buluşma ve Boğaz Turu, ödüllü yarışmalar, açık hava sineması gibi sosyal etkinlikler de gerçekleştirildi.
Gazeteci* Veysel KAVRAYAN