Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı

Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) bünyesinde hazırlanan ‘Dış Bakış’ dergisinin Mart 2025, 3. sayısı raflarda yerini aldı.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) bünyesinde aylık dijital dergi formatında yayınlanan, “Dış Bakış” dergisinin bu sayısı “Terör ve İstihbarat” teması çerçevesinde okuyucuyla buluştu.
Alanında uzman akademisyen ve araştırmacıların değerli katkılarıyla hazırlanan TUDPAM’ın “Dış Bakış” dergisi, günümüz dünyasında terör ve istihbarat, ulusal ve uluslararası güvenliğin temel dinamikleri arasında yer alıyor; bu konulara dair derinlemesine
analizler, hem akademik hem de pratik açıdan büyük önem taşıyor.
Bu sayıda, zengin içerik ve farklı bakış açılarıyla konuyu ele alan yazarlar çalışmalarıyla, “Dış Bakış” dergisi okuyucularında yeni ufuklar açmayı hedefliyor.
Prof. Dr. Fikret Birdişli, “Terör ve İstihbarat” başlıklı makalesinde, bu iki kavramın kesişim noktalarını ve modern güvenlik politikalarındaki rollerini derinlemesine inceliyor. Prof. Dr. Osman Köse, “PKK’nın Tasfiyesi” başlıklı çalışmasında, örgütün yapısal dönüşümünü ve bu süreçte karşılaşılan zorlukları ele alıyor. Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe ise “Terörizmle Mücadele ve Müzakere” başlıklı yazısında, bu iki yaklaşımın dengesini ve etkinliğini tartışıyor.
Dr. Hasan Mesut Önder, “İstihbarat Başarısızlığında Yönetici Faktörü: Yom Kippur Savaş Örneği” ile tarihsel bir vaka üzerinden istihbarat süreçlerindeki liderlik etkisini masaya yatırırken; Dr. Yunus Karaağaç, “PKK’nın KCK Yapılanması” başlıklı “Değişim Değil Dönüşüm” başlıklı makalesinde, örgütün evrimini ve bu dönüşümün bölge güvenliğine etkilerini analiz ediyor.
Anıl Uğur, “Türkiye’nin Dinamik Hareket Alanı: Suriye” başlıklı yazısında, Türkiye’nin komşu coğrafyadaki stratejik manevralarını değerlendiriyor.
Faruk Baybars, “Hizbullah’ın Kullandığı Telsiz ve Çağrı Cihazlarına Yönelik Saldırılar” ile teknolojik unsurların terör ve istihbarat savaşlarındaki rolünü incelerken; İlyas Er, “İstihbarat Analizi Hataları” başlıklı çalışmasında, analiz süreçlerinde sıkça karşılaşılan tuzakları ve çözüm önerilerini ortaya koyuyor.
Nesrin Kalkan Okur, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin Açık Kaynak İstihbaratı Kullanımında Suriye Örneği” ile TSK’nın yenilikçi yaklaşımlarını mercek altına alıyor.
Son olarak, Sait Çakmak da, “İran’ın Suriye’deki İstihbarat Ağları, Mezhepsel Güç Dengesi ve Terörizm” başlıklı makalesinde, bölgesel güç dengelerinin istihbarat ve terörle ilişkisini çarpıcı bir şekilde ele alıyor.
Bu değerli çalışmalar, yalnızca akademik birikimi değil, aynı zamanda sahada karşılaşılan gerçeklikleri de yansıtarak “Dış Bakış” dergisi ayrıca okuyucularına çok yönlü bir perspektif sunuyor.
Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi (TUDPAM) olarak, bu sayının terör ve istihbarat gibi karmaşık ve güncel konuları anlamada bir rehber olmasını temenni ediyor, tüm yazarlarımıza emekleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Siz değerli okuyucularımıza da keyifli ve aydınlatıcı bir okuma diliyoruz. Saygılarımla,
HÜSEYİN YELTİN
TUDPAM BAŞKANI