Türk Dış Politikası Yıllığı 2022
* Alanında yetkin ve söz sahibi araştırmacıların katkı verdiği eser Türk dış politikasının nabzını tutmaya devam ediyor.
* 2009 yılında yayın hayatına başlayan Türk Dış Politikası Yıllığı, bu eser ile birlikte on dördüncü kitabına ulaştı.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Türkiye’nin saygın, güvenilir bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı öncülüğünde Prof. Dr. Burhanettin Duran, Prof. Dr. Kemal İnat ve Araştırmacı Mustafa Caner tarafından hazırlanan On dördüncü sayısıyla ‘Türk Dış Politikası Yıllığı‘, yeniden okurların karşısında.
Bir kez daha zengin bir eser üretmenin mutluluğunu yaşayan Prof. Dr. Burhanettin Duran, Prof. Dr. Kemal İnat ve Araştırmacı Mustafa Caner, “Kitabımızın araştırmacılar, öğrenciler ve akademisyenler tarafından gittikçe daha fazla okunarak, bilimsel çalışmalarda referans kaynağı olarak kullanıldığını ve bilimsel üretime katkıda bulunduğunu gözlemliyoruz. Bu durum biz editörlerin ve yazarların gurur kaynağıdır. Okuyucularımızın ilgisi sayesinde yaptığımız işin anlamı ve önemi daha iyi anlaşılmaktadır” dedi.
Türk Dış Politikası Yıllığı’nın önceki sayılardaki geleneği sürdürerek bu yıl da iki bölüm halinde yapılandırıldığını açıklayan Prof. Dr. Burhanettin Duran, Prof. Dr. Kemal İnat ve Araştırmacı Mustafa Caner, İlk bölümün, farklı yazarların kaleme aldığı bağımsız makalelerden oluştuğunu ifade etti.
SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran’ın makalesi Ukrayna Savaşı’nın uluslararası sistemi nasıl etkilediği konusunu ele alırken, Türkiye’nin bu savaş karşısındaki pozisyonunu da ayrıntılı bir şekilde analiz etti.
Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney’in kaleme aldığı ikinci makalede ise Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı vesilesiyle gündeme gelen yeni yüzyıl vizyonu ele alındı. Bu makalede yazar, Batı ve liberal dünya sistemlerini de kapsamlı biçimde analizlerine dahil etti.
M. Akif Kireçci’nin kaleme aldığı üçüncü makale de, Türkiye’nin yakın çevresine yönelik bölge politikalarını hem söz konusu bölge ülkeleri hem de ABD gibi küresel güçlerle rekabet ve iş birliği çerçevesinde inceledi.
Prof. Dr. Muhittin Ataman’ın kaleme aldığı dördüncü makale ise, ekonomik ve askeri kapasitesini ve dış politika araçlarını
geliştirerek Türkiye Yüzyılı’na hazırlanan Türk dış politikasını analiz etti.
Bu bölümün son makalesinde ise Rıfat Öncel, Türkiye’nin savunma sanayiinde gerçekleştirdiği ilerlemenin dış politikada kendisine sunduğu imkanları ele aldı.
2022’de, Türk dış politikasının bölgesel boyutları ise kitabın ikinci bölümünde konusunda uzman yazarların imzasını taşıyan makalelere yer verildi.
Kemal İnat, Mustafa Caner, İsmail Numan Telci, Mehmet Rakipoğlu, Talha İsmail Duman, Ahmet Arda Şensoy, Haydar Oruç ve Fatih Oğuzhan İpek Türkiye’nin Ortadoğu politikalarını analiz etmiştir. Türk dış politikası perspektifinden AB’yi Filiz Cicioğlu, Rusya ve Kafkasya’yı Gloria Shkurti Özdemir, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’i Hacı Mehmet Boyraz, Balkanları Mehmet Uğur Ekinci, Doğu Asya’yı Mustafa Onur Yalçın, Afrika Kıtası’nı Tunç Demirtaş, Orta Asya ve Pakistan’ı Ahmet Turan, Latin Amerika’yı Mustafa Yetim, Yunanistan’ı Melih Yıldız ve ABD’yi Kılıç Buğra Kanat inceledi.
Büşra Zeynep Özdemir ise Türkiye’nin enerji politikalarını kaleme aldı.
Türkiye’nin saygın, güvenilir bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı öncülüğünde Prof. Dr. Burhanettin Duran, Prof. Dr. Kemal İnat ve Araştırmacı Mustafa Caner tarafından hazırlanan On dördüncü sayısıyla ‘Türk Dış Politikası Yıllığı‘ adlı esere katkıda bulunan kıymetli yazarlarımıza ve SETA ekibine TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) olarak biz de minnettarız. Umuyoruz ki bu kitap siz okurlarımıza faydalı olur.