Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’ndan (TİKA) haberleri
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Karadağ’da fotoğraf sergisi açıldı.
Karadağ’ın Bar şehrinde yapımı 2014 yılında TİKA tarafından tamamlanan İslam Kültür Merkezinde, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla konferans düzenlendi.
Programa, T.C. Podgoritsa Büyükelçisi Barış Kalkavan, Karadağ İslam Birliği Başkan Yardımcısı Behlul Kanaçi, Karadağ’daki Türk kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra Boşnak ve Arnavut siyasetçilerin ile yerel yetkililerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
“Özgürlük ve Demokrasi Mücadelesi”
T.C. Podgoritsa Büyükelçisi Barış Kalkavan, burada yaptığı konuşmasında, darbe girişiminin yıl dönümünde şehitleri anmak için kendileriyle dayanışma içinde olan Karadağ’daki Arnavut ve Boşnak toplumunun önde gelenlerine teşekkür etti.
15 Temmuz hain darbe girişiminin yıl dönümünde şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Karadağ İslam Birliği Başkan Yardımcısı Behlul Kanaçi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde darbenin başarısızlığa uğratıldığını, bunun da kendilerini sevindirdiğini belirtti.
Konferans programın ardından TİKA ve T.C. Podgoritsa Büyükelçiliği iş birliğinde hazırlanan, hain darbe girişiminin yaşandığı geceye ait fotoğrafların yer aldığı fotoğraflar sergilendi.
Sergi, 10-17 Temmuz 2023 tarihleri arasında ziyaret edildi.
***
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan’ın Cevizcan vilayetinde engelli bireyler için düzenlenen mesleki eğitim kurslarına malzeme desteğinde bulundu.
TİKA ve Afganistan Şehitler ve Bedensel Engellileri Koruma Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen projede, kadınlara katı ve sıvı sabun yapımı, erkeklere ayakkabı üretimi, tamircilik, demir doğrama ve metal işleri kaynakçılığı gibi alanlarda eğitim verilecek.
Proje kapsamında toplam 50 bedensel engelli kursiyer, altı ay sürecek olan meslek edindirme kurslarından faydalanacak.
Afganistan Şehitler ve Engellileri Koruma Derneği Başkanı Hacı Zekrullah Mazlumyar, ekipmanların teslim töreninde yaptığı konuşmada, TİKA’nın engellilere yönelik kurslarının kalıcı ve sürdürülebilir bir destek olduğunu belirtti. Ayrıca, mezun olan kursiyerlerin meslek sahibi olduktan sonra aile ekonomilerine önemli katkı sağladığını ifade etti.
Cevizcan Vilayeti Şehit ve Engelliler İşleri Müdürü Kârı Ahmet Şafik Mahsus ise konuşmasında, engelli bireylerin meslek edinme yoluyla iş sahibi olmalarının önemli bir destek olduğunu vurguladı. Bu projenin, Afganistan’da yaşanan işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlayacağını belirtti.
TİKA Mezar-ı Şerif Koordinatörü Mikail Taşdemir ise TİKA tarafından desteklenen kurslara katılan bireylerin, mesleki beceri kazanmalarından dolayı iş bulma sürelerinin kısa olduğuna dikkat çekti. Taşdemir, TİKA’nın dezavantajlı gruplara yönelik desteğinin her zaman devam edeceğini sözlerine ekledi.
Ekipmanların teslim töreninin ardından, daha önce gerçekleştirilen cep telefonu ve tablet tamirciliği ile halı dokumacılığı kurslarını başarıyla tamamlayan erkek ve kadın kursiyerlere sertifikaları verildi.
***
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Nepal’in Birgunj şehrinde bulunan ve 250 öğrencinin eğitim gördüğü Suffah İdeal Academy İlkokulunu yeniledi.
Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Hindistan sınırına yakın bölgedeki Birgunj şehrinde yer alan okulun fiziki şartları TİKA tarafından iyileştirildi.
Proje kapsamında, kullanılamaz halde olan sınıf ekipmanları da yenilerek TİKA tarafından kurulan bilgisayar laboratuvarı ile okulda eğitim alan öğrencilerin teknolojiyle erken yaşta tanışmaları sağlandı.
İslam Kalkınma Bankası tarafından inşa edilen okulda 250 öğrenciye yedinci sınıfa kadar dini eğitimin yanı sıra fen ve sosyal bilimler alanlarında eğitim veriliyor.
Okulun açılışı kapsamından düzenlenen törene Birgunj Şehri Belediye Başkanı Rajesh Man Singh, TİKA Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika Dairesi Başkanı Dursun Ali Yaşacan, davetliler, okul yönetimi ve öğrenciler katıldı.
Rajesh Man Singh, eğitim alanında gerçekleştirilen projeden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, TİKA ile Birgunj şehrinde eğitimden tarıma pek çok alanda projeler gerçekleştirmek arzusunda olduklarını ifade etti.
Dursun Ali Yaşacan ise “2015 yılında Nepal’de yaşanan büyük depremde nasıl Türk halkı Nepal halkının yanında yer aldıysa, bu yıl Türkiye’de yaşanan deprem sonrasında da Nepal yetkilileri bizi zor anımızda yalnız bırakmadı. Desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum.” diye konuştu ve kurulan dostluk bağlarının her alanda yakın iş birliğine dönüşmesini dilediğini söyledi.
Yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip Nepal’de Müslümanların nüfus içerisindeki payı %4 civarında. Zorunlu eğitimin olmadığı Nepal’de, ağırlıklı olarak kırsal bölgelerde yaşayan Müslüman ailelerin çocukları erken yaşta çalışmaya başlıyor. Bu nedenle Müslüman nüfusun eğitim oranı ve okulu bırakma yaşı düşük. Bu durum ülkede azınlık durumunda olan Müslümanların iyi bir eğitim alamamasına ve iş hayatında iyi pozisyonlara gelememesine neden oluyor.
***
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Somali’nin başkenti Mogadişu’da bulunan Türkiye Recep Tayyip Erdoğan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde albino hastalarına sağlık taraması yapıldı.
Banadır bölgesinde yaşayan 35 albino hastası için sağlık taraması yapıldı, hastalara güneşten korunmaları için krem, gözlük ve kıyafet temin edildi.
Deri, göz ve saçta çok az renk pigmentinin olduğu veya hiç renk pigmentinin olmadığı genetik bir hastalık olan albinizm, Afrika’nın bazı bölgelerinde batıl inançlardan ötürü uğursuzluk olarak kabul ediliyor. Sosyal hayata girmekte zorlanan albino bireyler, iş bulmakta ve eğitim imkanlarından faylanmakta geri kalıyor.
Albino bireyler ile gerçekleşen buluşmaya, T.C. Somali Büyükelçisi İbrahim Mete Yağlı, TİKA Somali Koordinatörü İlhami Turus, Mogadişu Büyükşehir Belediyesi Halk ve Sosyal Dairesi Müdürü Mohamed Hassan Mahamud ve Türkiye Dini Hizmetleri Müşaviri Ömer Faruk Arslan katıldı.
Somali Büyükelçisi Yağlı, TİKA’nın albinolara verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek kardeş ve dost Somali halkının her zaman yanında olacaklarını belirtti.
TİKA Somali Koordinatörü Turus ise, TİKA’nın ülkenin tamamında eğitimden sağlığa, altyapıdan tarıma kadar projeler gerçekleştirdiklerini, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında da dezavantajlı gruplara yönelik desteklerin hayata geçirildiğini kaydetti.
***
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Paraguay’ın Cizvit Harabeleri bölgesinde turizm ofisi kuruldu.
Paraguay’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tek tarihi varlık olan Cizvit Harabeleri bölgesinde TİKA tarafından Turist Danışma ve El Sanatları Satış Ofisi kuruldu.
Projenin açılışı Paraguay Turizm Bakanı Sofía Montiel de Afara, T.C. Asuncion Büyükelçisi Serhat Aksen, TİKa yetkilileri ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Paraguay Turizm Bakanı Afara burada yaptığı konuşmasında bu tarihi bölgenin ülkesi için çok önemli olduğunu vurgulayarak turist bilgilendirme noktasından yerli ve yabancı ziyaretçilerin bilgi edinebileceklerini ve hatıra eşyaları alabileceklerini söyledi. Afara, desteklerinden dolayı Türkiye’ye, Asuncion Büyükelçiliğine ve TİKA’ya teşekkür etti.
Büyükelçi Aksen ise Türkiye’nin Paraguay’ı Latin Amerika’da dost bir ortak olarak gördüğünü ve çeşitli alanlarda destek vermeye çalıştıklarını ifade etti. TİKA’nın bugüne kadar başta eğitim ve sağlık olmak üzere birçok proje gerçekleştirdiğini anlatan Aksen, turizm alanında gerçekleştirilen projeyle faaliyet alanının genişletildiğini söyledi. Aksen, Türkiye ve Paraguay’ın gelecekte turizm, el sanatları sergisi ve satışı alanındaki ilişkilerini güçlendirmeye devam edeceğini umduğunu aktardı.
***
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Macaristan’da bulunan Eötvas Lorand Üniversitesinde (ELTE) “Türkiye Köşesi” oluşturuldu.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, ELTE Üniversitesinin Türkoloji bölümünde “Türkiye Köşesi” oluşturuldu.
Türkiye’yi ve Türk kültürünü tanıtan kitapların ve el sanatı ürünlerin bulunduğu Türkiye Köşesi’nin açılışına; Türkiye Cumhuriyeti Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis, Türkoloji bölümü başkanlık ile TİKA yetkilileri, Türk-Macar Dostluk Derneği yöneticileri ve öğrenciler katıldı.
1870 yılından beri faaliyette olan dünyanın en eski Türkoloji kürsüsü olan ELTE’nin Türkoloji Bölümü dersliği geçtiğimiz yıl TİKA tarafından yenilenmişti.