Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol ÇETİN Göreve Başladı

TÜHA HABER / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığına Prof. Dr. Birol Çetin atandı.
Atama kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.
1965’te mühimmat astsubayı bir babanın çocuğu olarak Ankara’da dünyaya gelen Prof. Dr. Birol ÇETİN, liseyi Tekirdağ’da tamamladı. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünden 1986 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk İktisat Tarihi Ana Bilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktora dereceleri aldıktan sonra 1999 yılında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak atandı. Kurucu öğretim üyesi olarak atandığı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde dekan vekilliği, dekan yardımcılığı ve bölüm başkanlığı görevlerinde bulundu. 2008 yılında Üniversitelerarası Kurul tarafından doçentlik unvanı aldı.
23.07.2020 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Türk Tarih Kurumu Başkanlığına atanan Prof. Dr. Birol ÇETİN, 2016 yılında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nda Başkan Yardımcısı görevine atanmıştır.
Aslen Tokatlı olan Çetin meslek hayatına ise 1986 yılında İstanbul’da dış ticaret ve yatırım müşaviri olarak başlayarak bu görevini 1993 yılına kadar sürdürmüştür. 1993-1999 yılları arasında Kırıkkale Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Tarihi ana bilim dalında araştırma görevlisi olarak çalıştı. 2019 yılından itibaren Hacı Bayram Veli Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünde profesör olarak göreve başladı.
2011 yılından bu yana Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nda sırasıyla Bosna Hersek Koordinatör Yardımcılığı, Karadağ, Arnavutluk ve Bosna Hersek’te koordinatörlük ve 2016 yılından bu güne kadar ise Balkanlar ve Doğu Avrupa, Doğu Güney Asya Pasifik ve Latin Amerika dairelerinden sorumlu başkan yardımcılığı görevinde bulundu.
Osmanlı harp sanayi tarihi ve teknoloji uygulamaları konusunda Osmanlı arşiv belgelerine dayalı çalışmaları yanında, iktisadi düşünceler tarihi ve iktisat tarihi alanında çok sayıda kitap bölümü, uluslararası ve ulusal dergilerde yayınlanmış makaleleri yanında başta TİKA Avrasya Etüdleri Dergisi olmak üzere çeşitli dergi ve kitaplarda editörlük yaptı.
İyi derecede İngilizce, orta düzeyde Sırpça ve Boşnakça, başlangıç Arnavutça dilleri ile ileri derecede Osmanlı Türkçesi, okuma düzeyinde Arapça ve Farsça bilgisine de sahiptir. Ayrıca Türk Bilim Tarihi Kurumu ile History of Economics Society (HES) üyesi olan Çetin evli ve iki çocuk babasıdır.
[TÜHA Haber Ajansı, 25 Temmuz 2020]