Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan, güneydoğuda Nahçıvan, Irak ve Suriye ile komşudur. Güneyde Kıbrıs adası ve Akdeniz, batıda Ege Denizi ve kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir.
Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Anadolu’yu Trakya’dan, yani Asya’yı Avrupa’dan ayırır. Türkiye, Avrupa ve Asya kıtalarının kavşağında yer alması nedeniyle önemli bir jeostratejik güce sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti, 29 Ekim 1923’te yeni başkent Ankara’da resmen ilan edildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Türkiye, başkanlık sistemiyle yönetilen demokratik, laik ve üniter bir anayasal cumhuriyettir. Resmi dili, nüfusun yüzde 85’inin ana dili olan Türkçe’dir. Avrupa Konseyi, NATO, OECD, AGİT ve G-20 topluluklarının üyesi olan Türkiye, Batı dünyası ile entegredir. 1963 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu’na ortak üye olmuş, 1995 yılında AB Gümrük Birliği’ne katılmış ve 2005 yılında Avrupa Birliği’ne tam üyelik müzakerelerine başlamıştır. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı. Bugün Türkiye, büyüyen ekonomisi, askeri kapasitesi ve diplomatik girişimleriyle bölgesel bir güç olarak görülüyor. 10 Ağustos 2014 tarihinde 12. Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin halk oylamasıyla seçilen ilk Cumhurbaşkanıdır ve Türkiye Cumhurbaşkanı olarak görevine devam etmektedir.
Türkiye iki kıtada toprakları olan bir Avrasya ülkesidir. Topraklarının yüzde 97’si Asya’da bulunur ve bu kısma Anadolu denir. Geriye kalan yüzde 3 Avrupa kıtasında kalır ve Doğu Trakya olarak adlandırılır. Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Boğaz, Anadolu’yu Trakya’dan ve Asya’yı Avrupa’dan ayırır. Türkiye toprakları kabaca 1.600 km (1.000 mil) uzunluğunda ve 800 km (500 mil) genişliğinde bir dikdörtgene benzer. 36° ve 42° kuzey paralelleri ile 26° ve 45° doğu meridyenleri arasında yer alır. Gölleriyle birlikte, 783.562 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır (300.948 sq mi). Bunun 755.688 kilometre karesi (291.773 sq mi) Asya bölgesi, kalan 23.764 kilometre kare (9.174 sq mi) ise Avrupa bölgesidir. Bu rakamlarla yüzölçümü bakımından dünyanın 37. büyük ülkesidir. Üç tarafı denizlerle çevrilidir. Batıdan Ege Denizi, kuzeyden Karadeniz ve güneyden Akdeniz ile çevrilidir. Kuzeybatısında Marmara Denizi bulunur.
Türkiye yedi coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Bunlar Akdeniz, Doğu Anadolu, Ege, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgeleridir. Türkiye’nin olağanüstü ekosistem ve habitat çeşitliliği, ülkede önemli bir tür çeşitliliği yaratmıştır.
Türkiye; Birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı topraklarında, Oğuz, Anadolu, Osmanlı (Greko-Romen ve İslam kültürlerinin devamı olan) ile Batı kültür ve geleneklerinin karışımıyla ortaya çıkmış çok çeşitli zengin kültürlere ev sahipliği yapmaktadır.
Türk sanatı, köklü geçmişi nedeniyle çeşitli kültürlerin izlerini taşımaktadır. İslam dünyası ile Avrupa’nın ve Osmanlı İmparatorluğu’nun etkileşimi sonucunda Türk, İslam ve Avrupa gelenekleri birleşerek günümüz Türk sanatını meydana getirmiştir.
Profesyonel ve amatör olarak çeşitli spor dalları ilgiyle yapılmaktadır. Bu sporlara örnekler; güreş, halter, cirit, okçuluk, binicilik, futbol, basketbol, voleybol, su sporları verilebilir. Geleneksel bir Türk sporu olan güreşin en önemli maçı Kırkpınar Yağlı Güreşleridir. Türklerin MÖ 4. yy’dan beri güreştikleri bilinmektedir. Bahar aylarında tabiatın canlanması kutlamalarında, evlilik törenlerinde ve zafer şölenlerinde hep güreş müsabakaları yapılırdı. 1996 yılında Geleneksel Sporlar Federasyonu kurulmuş ve yağlı güreş için önemli bir adım atılmıştır. Sayısız başarılı sporcu yetiştiren Türkiye, uluslararası yarışmalarda önemli sıralarda yer almaktadır.
Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağı, Balkan ve Ortadoğu mutfaklarından hem etkilenmiş hem de etkilenmiştir. Ayrıca Türk mutfağı bölgelere göre farklılıklar göstermektedir. Karadeniz mutfağı, Güneydoğu mutfağı, İç Anadolu mutfağı gibi birçok yörenin kendine ait zengin bir besin deposu vardır.
Türkiye ya da resmî adıyla Türkiye Cumhuriyeti, topraklarının çoğu Anadolu’da, küçük bir bölümü de Balkan Yarımadası’nın güneydoğu uzantısı olan Trakya’da bulunan bir ülkedir.
Coğrafya
Kültür
Sanat
Spor
Yerel mutfak
[TÜHA Haber Ajansı, 13 Eylül 2022]