enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Türkiye’de Tarımsal üretimde jeotermal seracılığına ilgi giderek artıyor

Türkiye’de Tarımsal üretimde jeotermal seracılığına ilgi giderek artıyor
17.08.2024
A+
A-

Son yıllarda Türkiye’de tarımsal üretimde çevreci ve ekonomik olmasıyla ön plana çıkan jeotermal seralar gittikçe yaygınlaşıyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

JESDER YK Başkanı Ufuk Şentürk ile Milliyet Enerji Dergisi röportaj gerçekleştirdi

[(JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk]

Jeotermal Elektik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, yenilenebilir enerji kaynaklarından olan jeotermal enerjiyi tarımda kullanmanın avantajlarını TÜHA Haber’den Gazeteci* Ataner YÜCE’ye anlattı.

Başkan Ufuk Şentürk, Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) 2014 yılında jeotermal enerji farkındalığını arttırmak, jeotermal enerji yatırımcılarının sektörel sıkıntılarına çözüm üretebilmek ve kamu/özel iştirakler arasında bir bağlantı olabilmek amacıyla kurulduğunu söyledi.
Kuruldukları günden bu yana her sene tüm paydaşları bir araya getiren organizasyonlar düzenlediklerini belirten Şentürk, bu organizasyonlarda sektörel gelişmeleri paylaştıklarını ve bir iletişim ağı oluşturduklarını hatırlattı.
Jeotermal Seracılık - esular | Kablosuz Akıllı Otomatik Sulama Sistemi
 (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, “Tâbi olduğumuz mevzuat değişikliklerine görüş veriyor ve sektörün mevzuat altyapısını geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunuyoruz. Aynı amaç doğrultusunda üç ayda bir yayımlanan JESDERGİ isimli basılı yayınımızda sektöre ilişkin konuları ele alarak gündemin iştiraklerce takip edilmesine katkı sağlıyoruz. Bugüne kadar üç Avrupa Birliği projesi tamamladık. Avrupa’daki paydaşlarımızla, uluslararası derneklere olan üyeliğimiz vasıtasıyla bilgi ve rapor paylaşımlarında bulunarak Türkiye jeotermal enerji sektörünü yurt dışında da temsil ediyoruz” dedi.
Tarımsal üretimde ekonomik ve çevreci olarak kabul edilen jeotermal ısıtmalı sera konusunda da bilgi veren Ufuk Şentürk, Türkiye’nin, tektonik yapı ve coğrafi konum sebebiyle jeotermal kaynak açısından oldukça zengin bir ülke olduğuna vurgu yaptı.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından açıklanan veriler doğrultusunda Türkiye’nin potansiyelinin 60 bin MWt (resı enerjisi) dolaylarında olduğunun tespit edildiğini ifade eden Başkan Ufuk Şentürk, “biliniyor fakat net bir potansiyel belirtebilmek için detaylı haritalandırma ve fizibilite çalışmalarının yapılması gerekiyor” dedi.
TARIMSAL ÜRETİMDE "JEOTERMAL SERACILIK" SEFERBERLİĞİ
Jeotermal kaynağı bulunan her yerde seracılık yapmak mümkün
“Jeotermal kaynaklı elektrik üretiminde 1.691 MWe kurulu güç ve yıllık ortalama 11 GWh üretim ile Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 4’üne sahibiz” diyen (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şentürk, şunları söyledi:
“Elektrik kullanımının yanı sıra sera, konut ısıtma, gıda kurutma ve termal turizm gibi alanlarda da faaliyetler yürütülüyor. Jeotermal seralar İzmir, Manisa, Afyon, Denizli, Şanlıurfa, Yozgat ve Kütahya gibi ülkemizin pek çok şehrine yayılmış durumda. Jeotermal kaynağın bulunduğu hemen her yerde seracılık yapmak mümkün.”
Başkan Ufuk Şentürk, Jeotermal ısıtmalı sera kurabilmek için gerekli izinler ve altyapı çalışmalarının tamamlandıktan sonra jeotermal kuyulardan çıkarılan suyun, soğuk su ile karıştırılarak seralara verildiğini belirterek, “Hava sıcaklığının arttığı günlerde seralara verilen suyun sıcaklık derecesi azaltılıyor. Isıtmada seraların içine döşenen çelik izolasyonlu borular kullanılıyor. Isı ayarlanabildiği için bitkilerin donması ya da yanması gibi faktörler ortadan kaldırılmış oluyor” şeklinde konuştu.
Jeotermal enerjide Ege Bölgesi öne çıkıyor - Dünya Gazetesi
JEOTERMAL ENERJİDE EGE BÖLGESİ ÖNE ÇIKIYOR
Jeotermal Elektik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, ülkemizin sahip olduğu jeotermal enerji potansiyelinin bölgeler arası dağılımında Ege Bölgesi’ndeki kuyuların oranının yüzde 61,64 civarında olduğuna da dikkat çekti.
Türkiye'nin jeotermal enerji kaynakları Avrupa 2'ncisi - Son Dakika  Haberleri
Başkan Şentürk, “Dolayısıyla jeotermal kaynaklı sera yoğunluğu bu bölgede. Sıcaklık ortalamalarının düşük olduğu diğer bölgelerde ise yüksek ısıtma giderleri nedeniyle seracılık potansiyeli gelişmemiş durumda. Ancak jeotermal kaynaklar, bu bölgelerde ısıtma maliyetlerini azaltarak seracılığı cazip hâle getiriyor. Sera uygulamaları gösteriyor ki jeotermal enerji ile ısıtılan seralar, sıvı ve gaz yakıtla ısıtılan seralara göre çok daha ekonomik ve verimli. Fakat henüz yeterli teşvik ve yatırım olanağı ülke geneline yayılamamış durumda” olduğunun altını çizdi.
“Ayrıca ülkemizde açılmış ancak gerekli kaynağa rastlanılamamış 4 bin civarında içinde jeotermal sıcak suyun olduğunu bildiğimiz derin petrol kuyusu bulunuyor” diyen (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk, şunları söyledi:
“Bu kaynaklardan tarımsal alanlarda ve şehir ısıtmasında faydalanılması gerektiği konusunda Derneğimiz öncülüğünde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda sona yaklaşıldı. Bu kaynakların kullanıma açılması ile birlikte ülkemizdeki jeotermal seracılığın 100 bin dönüme ulaşmasını hedefliyoruz.”
Gazeteci* Ataner YÜCE, TRT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.