Türkiye’de yatay mimariye ilgi artıyor

TÜHA HABER / Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Gayrimenkul ve Şehircilik’ konulu panelde, Bakan Yardımcısı Fatma Varank ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç online katılırken, Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ve Emin Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M.Musab Üstün sektöre ilişkin görüşlerini paylaştı.
2020 yılının herkes için çok farklı bir yıl olduğuna dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatma Varank, yıla Elazığ depremi ile başladıklarını sonrasında ise dünyayı etkisi altına koronavirüs pandemisinin yaşanmaya başladığını söyledi. Bu beklenmeyen gelişmenin ardından aksiyon alarak, sektörden gelen istekler üzerine düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Varank, “İçinde bulunduğumuz süreçte artık salgınla yaşamayı öğrendik. Bunun gayrimenkul sektöründe olan etkilerini yaşamaya başladık. Gayrimenkul sektöründe de değişimler yaşanmaya başladı. Şimdi bakanlığımıza ulaşan tekliflere bakıyoruz. Artık daha düşük yoğunluklu yapılaşma, daha az katlı binalar için teklifler gelmeye başladı. Artık insanlar bunu talep ediyor. Sektör de buraya doğru kayıyor. Dikey mimariye yönelimin bütün şehirlerde oluşmaya başladığı dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yönelimi durdurmaya yönelik telkinlerde bulunuyordu. Şimdi ise artık dikey mimariye olan ilgi azaldı. İnsanlar doğayla iç içe yaşayabileceği gayrimenkullere yöneldi. Hatta arazi alıp kendi evlerini yapmaya başlayanlar oldu” ifadelerini kullandı.
Yatay mimari konusunun çok önemli olduğuna dikkat çeken Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da, “Yatay mimari konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uyarıları bizler için ufuk açıcı oldu. Şimdi herkes yatay mimariye yönelmeye başladı” dedi.
Kayseri özelinde bakıldığında şehir merkezinde yüzde 80 nüfus yoğunluğu oluştuğu bilgisini veren Büyükkılıç, “Bu durumu tersine çevirmek için çalışmalarımız sürüyor. Pandemi sürecinde ortaya çıkan HES uygulamasına bakıldığında da çok katlı binaların olduğu yerlerde kırmızı haritaların yoğunlaştığı görülüyor” diye konuştu.
Kayseri’nin ticaretiyle, kültürü ve turizmiyle bir çekim merkezi olduğunu belirten Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Erciyes Kayak Merkezi bizim olmazsa olmazımız. 19 Aralık’tan itibaren kayak merkezimize yabancı turistler gelmeye başlıyor. Pandemi kısıtlamalarından daha az etkilenmeleri için bölge için gerekli talimatları verdik. Merkezi daha da geliştirmek için çalışmalarımız sürüyor. Bölgedeki otel yatırımlarını yakından takip ediyor, yeni yatırımlara da ihtiyaç olduğunu söylemek istiyorum.”
‘Arazi geliştirilmesine ihtiyaç var’
Koronavirüs sürecinin birçok şeyi değiştirdiğine vurgu yapan Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, “Taleplerin, düşüncelerin yönü değişti. Daha alçak, yaygın, bahçeli, geniş balkonlu binalara talep gelmeye başladı. Artık daha düşük katlı binaların yapılması isteniyor. Bu da şehirlerde yayılma sürecini başlattı. Ancak bu yayılım için araziye ihtiyaç var. İnsanlar daha çok şehirlerde yaşamak istiyor. Bizim de daha geniş alanlarda arazi üretmemiz gerekiyor. Bakanlık ve belediye meclislerinde bu konuda onayların çıkmasını bekliyoruz. Arazi gelişiminde bir takım gayretler var, ancak 2021’le birlikte bunu daha da arttırmalıyız” dedi.
Kentsel dönüşümün de çok ciddi bir konu olduğuna vurgu yapan Çetinsaya, şunları söyledi:
“Sabah Gazetesi’nin kentsel dönüşüm sürecine 2012’den beri çok büyük destekleri oldu. O dönem yapılan haberlerin ardından süreç daha da hızlandı. Yasalar çıkarıldı. 2012’de kentsel dönüşüm yasası devreye girdi. Bu büyük bir aşamaydı. Ancak artık yasada bir takım değişiklikler yapılması gerekiyor. Güncellemeye ihtiyaç var. Mahkeme süreçleri dönüşüm yapmayı zorlaştırıyor.”
‘Ev almak isteyenlere finansman sağlıyoruz’
Emin Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Musab Üstün de Eminevim hakkında bilgi verdi. Şirketin 1991 yılında otomobil satışı üzerine kurulduğunu belirten Üstün, “Aylık 300 milyon TL’lik ev ve otomobil finansmanı sağlıyoruz. Pandemi sürecinde yüzde 10 büyüdük. Gelecek yılda yüzde 20 büyüme hedefimiz var. İlk olarak yerli ve faizsiz bir sistem olduğu için halk bu sistemi sahiplendi. Sisteme kayıtlı 200 bin üyemiz var. Bugüne kadar da 175 bin kişiye ulaşıldı. Örneğin 100 aylık bir grubumuz var. Vatandaş 200 bin TL’lik sisteme kayıt oluyor. Aylık ödemesi oluyor. Önden de bir peşinat alınıyor. Sürece giren ne zaman evi alacağını biliyor. Ev sahipleri de çekilişle belirleniyor. Şirket olarak biz ev almak isteyenlere finansman sağlıyoruz” diye konuştu.
HABER : Semra ERDOĞDU & İstanbul
[TÜHA Haber Ajansı, 20 Kasım 2020]