Uluslararası ‘Futbol Ekonomi Forumu’ futbol dünaysını buluşturdu

TÜHA HABER / Turkuvaz Medya Grubu’nun amiral gemisi Sabah Gazetesi tarafından önceki gün (26 Kasım 2020, Perşembe) düzenlenen futbolun zirvesi Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu (UFEF), futbol dünyasının tüm paydaşlarını buluşturdu.
Spor Toto, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Türkiye Futbol Federasyonu ve Ziraat Bankası sponsorluğunda gerçekleşen Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu birbirinden ilginç konu başlıklarıyla dikkat çekti.
Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen “Türk Futbolunda Kadın Eli” paneline futbolun kadın kahramanları damga vurdu.
Kayseri Spor Başkanı Berna Gözbaşı online katıldığı panelde, genel kurula kadar 10 gün idare etmek için başına geçtiği Kayserispor’da yaptığı çalışmaları anlattı.
Kayserispor’u devraldığında kulübün çok zor durumda olduğunu hatırlatan Gözbaşı, “Kulüp başkanları bana hep destek oldu. Her zaman sorularıma cevap verdiler. Ancak taraftar aynı duyarlılıkta değildi ve cinsiyetçi saldırılarla karşılaştım” dedi.
Kadın ya da erkek olmanın kulüp başkanlığında önemli olmadığını ifade eden Berna Gözbaşı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Önemli olan yönetebilmek…Kadınların bu aşamada duygusal zekaları ve tepkilerini kontrol altında tutmaları nedeniyle daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Göreve başladığımda aileleri, kadınları, çocukları tribünlere çekmek gibi hayallerim vardı. Ancak pandemi nedeniyle maçları seyircisiz oynamaya başladık. Bir yıllık süre sonunda bir yıldan çok daha fazla deneyim kazandım. Sonuçta baktığımızda tüm kulüplerde olduğu gibi bizim de gelirlerimizde çok ciddi düşüşler oldu.”
Kulüp içindeki kavga ve tartışmaların taraftarı uzaklaştırdığına dikkat çeken Berna Gözbaşı, insanların şehrinin kulübünü benimsemesinin çok önemli olduğunu düşündüğünü, bu nedenle de kavgalardan uzak durduğunu söyledi.
Futbol okullarında çocukların Kayserispor formasını giymesini ve kulüp ile bağ kurmasını istediğini anlatan Gözbaşı, ilk kadın başkan olarak iyi anılarla görevini tamamlamak istediğini söyledi.
Okan Üniversitesi Uygulamaları Bilimler Yüksek Okulu Spor Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lale Orta da panele online katılarak futbolla olan ilişkisini anlattı.
Ezber bozan bir futbol aşığı olduğunu ifade eden Orta, FİFA onaylı bir hakem olduğunu ve bin 500 maçta hakemlik yaptığını hatırlattı.
Futbol spikerliği yaptığına da değinen Lale Orta, “Her şey futbolu çok sevmemle başladı. Erkeklere ait olduğunu düşünmedim. Sevgim çocuklukta başladı ve 1990 yılında hakem oldum. Cinsiyetçi yaklaşımla futbol erkek oyunudur diye bakmak, kadınları bu konuda ikinci plana itti. Kadın liglerinin kurulmasında çok geç kalındı. Uluslararası kadın futbolunda başarımız yeterli değil. Kadın futbolcu sayısı yükselirse başarı gelir. Gerçek başarı kupa kazanmak değil sporcu sayısını ve kaliteyi artırmaktır. Kadınlar futbolun her alanında olmalı… Sadece tribünde değil, sahada, kulüp yönetim kurullarında federasyonda kadınları görmeliyiz. Kadınlar sadece seyirci olmamalı, yönetmeli ya da oynamalı…” dedi.
Beşiktaş Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Bahar Özgüvenç, 20 yıl futbol oynadığını, Beşiktaş Kadın Futbol Takımı’ndan gelen teklifi de meslektaşlarının önünü açmak için hiç düşünmeden kabul ettiğini söyledi.
Futbolda hem oyuncu hem de seyirci olarak daha fazla kadın ilgisi olması gerektiğini belirten Özgüvenç, “Kadının olduğu ortam elit görüntüsü verir, daha rahat edersiniz. Stadlarda kadın sayısının fazla olması çok sevindirici ve şık görünüyor. Şiddete hayır diyen kadınları statlara yönlendirmeliyiz. Normalde bilet 300 TL ise kadınlar 50 TL’ye statlara girebilmeli” dedi.
Bahar Özgüvenç, kadın liglerinin hala başlamadığına dikkat çekerek, sponsor desteğine duydukları ihtiyacı anlattı.
Özgüvenç, “Kadın liglerinde futbolcudan, terapiste, doktordan masaj uzmanına kadar hemen herkesin ikinci iş olarak futbolu seçiyor. Çünkü kadın liglerinde transfer ya da bonservis ücretleri maalesef erkek ligleri gibi değil. Şu anda liglerimizde maç oynanmıyor. Çünkü PCR testi yaptıracak paramız yok. Ülkemizin çok değerli şirketlerini kadın futbol kulüplerine ve ligimize sponsor olmaya davet ediyorum. Eğer destek bulamazsak kadın futbolcularımız para kazanmak için futbolu bırakmak zorunda kalacak” diye konuştu.
Sabah Gazetesi Ekonomi Muhabiri Metin Can’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Futbolda VAR Teknolojisi’ panelinde , TFF VAR Koordinatörü Barış Şimşek, Türk Telekomda İş Geliştirme ve Yeni Girişimler Direktörü Muhammed Özhan görüşlerini paylaştı.
TFF VAR Koordinatörü Barış Şimşek, VAR teknolojisinin de kendi içinde sürekli yenilendiğini söyledi. Basit ve uygun fiyatlı VAR teknolojilerini kullanılır hale getirmek için FİFA’nın çalıştığını, ancak hakemsiz bir futbol hayatı olmayacağını söyledi. VAR protokolünün tek olduğunu ve dünyanın her yerinde aynı şekilde uygulandığını anlatan Barış Şimşek, “Var teknolojisi ile basit hataların önlenmesi amaçlanıyor. Ancak sahanın patronu hala hakem ve böyle olmaya da devam edecek. Avrupa’daki 55 ülkenin VAR koordinatörü ile görüşüyoruz ve Türkiye olarak çok iyi durumdayız. VAR teknolojisine ayırdığımız bütçe de Avrupa’daki en yüksek bütçelerden biri” diye konuştu.
Türk Telekom İş Geliştirme ve Yeni Girişimler Direktörü Muhammed Özhan ise VAR teknolojisi ilk çıktığında federasyon ile bir araya geldiklerini, alt yapısal çözümler konusunda çok başarılı işlere imza attıklarını söyledi. Riva’daki operasyon merkezinde şu anda dokuz maçı aynı anda yönetebilecek bir teknoloji olduğuna dikkat çeken Özhan, sahadaki hakem ile VAR hakemi arasındaki konuşmaların şifrelendiğini, VAR teknolojisinin dijitalleşmenin en güzel örneği olduğunu ifade etti.
‘Acun Ilıcalı ile ortaklık konusunda anlaşmaya vardık’
A Spor Sunucusu Ali Baransel moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Avrupa’da Türk Başkanlar’ panelinde ise Fortuna Sittard Başkanı Özgür Işıtan Gün ve Westerlo Kulübü İkinci Başkanı Hasan Çetinkaya online katılarak tecrübelerini aktardı.
Fortuna Sittard Başkanı Özgür Işıtan Gün, Hollanda’nın ilk profesyonel kulübü olan Fortuna Sittard’ı 2016 yılında devraldıklarında sadece iki personelli ve ikinci ligin dibine demir atmış durumda olduğunu hatırlattı. Liglerin başlamasına çok az bir süre kaldığı için kulüpte çok fazla değişiklik yapamadığını belirten Gün, “İkinci yılımızda Hollanda futbol tarihinin en genç ekibiyle şampiyon olduk ve birinci lige çıktı” dedi.
Futbol kulüplerinin kazandığından çok harcadığına dikkat çeken Özgür Işıtan Gün, “Hollanda Futbol Federasyonu bütçeye çok önem veriyor. Tüm takımların gelir gider kalemleri tek tek incelenir, arada fark varsa kulüpten aradaki fark kadar teminat olarak göstermesi ve parayı bloke etmesi istenir. Şu anda kulüp olarak bizim hiç borcumuz yok” diye konuştu.
Alt yapının gücünün futbol için çok önemli olduğunu anlatan Gün, normal eğitim sistemi ile futbol akademisindeki eğitim sisteminin birbiriyle örtüşmediği takdirde futbolcu yetiştirmenin çok zor olduğunu söyledi. Özgür Işıtan Gün, Acun Ilıcalı ile ortaklık konusunda bir anlaşmaya vardıklarını, bu işbirliği ile ilgili Hollanda Futbol Federasyonu’nun son kararını beklediklerini anlattı.
Westerlo Kulübü İkinci Başkanı Hasan Çetinkaya ise Westerlo’daki çalışmalarını ‘sıfırdan yaratma projesi’ olarak tanımladı. Üç yıllık bir proje yaptıklarını ve üç temel adım belirlediklerini anlatan Çetinkaya, “Bu adımlar yapısal reformlar, mali anlamda sürdürülebilirlik, sportif başarı ve alt yapıydı. Tesisleşmeye çok önem verdik ve çok hızlı yükseliş gösterdik. Bu da taraftarın bizi desteklemesini sağladı” dedi.
Futbolda kısa, orta ve uzun vadeli planlama yapmanın önemine değinen Çetinkaya, Türkiye’de ise daha çok kısa vadeli planlar yapılabildiğini söyledi.
HABER : Semra ERDOĞDU & İstanbul
[TÜHA Haber Ajansı, 28 Kasım 2020]