Uzaktan Eğitim ‘İdam Sahnesi’ Tartışmasıyla Başladı
TÜHA HABER / Türkiye’de Corona virüsü dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın TRT aracılığıyla uzaktan eğitim dersleri bugün itibariyle başlarken ders arasında Adnan Menderes’in idamını anlatan animasyon ve ilahiler yayımlanması tepki yarattı.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan da konuyla ilgili bir açıklama geldi. Selçuk etkinlik saati görüntülerini denetlemediğini belirtti, yayınlanan içeriği kendisinin de onaylamadığını ve çocuklara uygun bulmadığını söyledi.
Selçuk şu açıklamayı yaptı:
‘‘Bir haftada üç yeni kanal kurup içeriklerini hazırlamak için ben ve ekibim büyük bir gayretle çalıştık. Dersleri merkez alarak yüzlerce çekimin tamamını kontrol ettik. Bu yoğun süreçte üzülerek ifade ediyorum ki, görev dağılımında kendilerine güvenerek denetleme ihtiyacı duymadığım ekibin hazırladığı etkinlik saati görüntülerini ben de onaylamıyorum ve çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum. Nasıl ki okullarımızdaki içeriklere hassasiyet gösteriyorsak, yayınlara da göstereceğiz. Hepimiz için yeni ve zorlu bir süreç. Bu konuda sizlerin de anlayışınızı rica ederim. Gözden kaçırdığım birkaç dakikalık bir görüntünün üzerine titrediğim sisteme verdiği zararı konuşuyor olmanın ne kadar rahatsız edici olduğunu anlatamam’’
Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın 12 Mart’ta yaptığı açıklamayla 16 Mart’ta ilk ve orta öğretim kurumları ile üniversiteler tatil edilmiş, 23 Mart itibariyle kamu televizyon kuruluşu TRT ve internet aracılığıyla uzaktan eğitime geçileceği duyurulmuştu. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı uzaktan eğitim videoları, kısaca EBA yani Eğitim Bilişim Ağı adı altında dijital platformlarda ve TRT’de bugünden itibaren yayımlanmaya başladı.
EBA TV’nin sabah açılış yayınını Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yaptı. Buna ilişkin detaylı açıklama http://www.meb.gov.tr/uzaktan-egitim-bakan-selcukun-verdigi-dersle-basladi/haber/20578/tr adresinde verildi. Selçuk, ekrandaki açılış dersinde, “Ben Milli Eğitim Bakanı olmaktan önce bir eğitim bilimciyim, öğretmenim; ben de babayım, hatta büyük babayım. Çocuk nasıl öğrenir, koşullar, imkanlar nasıl olmalıdır, hepsi bilgimizde, tecrübeli bilim insanlarıyla çalışıyoruz. Bu süreci yönetirken her türlü senaryoyu dikkate alıyor ve hepsi için çözümler üretiyoruz. Mevcut ve olabilecek her tabloya alternatif çözümlerimiz var” dedi.
İlköğretim çağındaki çocuklar için velilere de seslenen Selçuk, “Bu süreçte çocuklarımızın derslerini düzenli takip etmesi, verilen ödevleri yapması ve bizlerle iletişim içinde kalması için en büyük destekçimiz siz olacaksınız. Çocuklarımız, derslere başlamadan önce mutlaka kahvaltılarını yapmış olsun. Evde küçük kardeş varsa lütfen ders dinleyecek olan çocuğunuzun evin başka bir odasında olmasına özen gösterin. Çocuğunuz uzaktan eğitimdeyken temizlik yapmak, müzik dinlemek, başka bir televizyonu açmak gibi dikkatini dağıtacak şeylerden uzak durun. O dersini dinlerken meyve, süt gibi ikramlardan kaçının lütfen. Bunlar için zaten vakitleri var,” ifadelerini kullandı. Ortaokul ve lise çağındaki çocuklara ayrıca seslenen Selçuk, Twitter aracılığıyla da “Bilginin, bilimin, eğitimin, aklın, öğrenmenin kesintisi, arası olmaz. Biz ders zilini her türlü çalar, öğrencimizle her koşulda buluşuruz. Uzaktan eğitim başlıyor arkadaşlar, günümüz aydın olsun,” mesajıyla elinde zil olan fotoğrafını paylaştı.
Ancak Selçuk’un açış dersinin ardından EBA programı kapsamında 10-14 yaş grubundaki ortaokul öğrencilerine yönelik ders aralarında TRT’nin ilahiler ve Adnan Menderes’in askeri darbe sürecinde yargılanması ardından idam edilmesiyle ilgili animasyon filmi yayımlanması dikkat çekti. Animasyon filminde Menderes’in idam sehpasındaki görüntülerine yer verildi.
CHP: ”Bu zor günlerde çocuklarımızı kirli siyasete alet etmeyin”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım Kaya, videolu basın açıklamasıyla Milli Eğitim Bakanı Selçuk’a bu duruma son verilmesi çağrısında bulunarak, “Koronavirüs salgını nedeniyle başlatılan uzaktan eğitim uygulamasında, ders aralarında çocuklarımıza Adnan Menderes’in idamı izletilip, ilahiler dinletildi. Çocuklarımıza idam sahnesinin animasyonla ayrıntılı olarak izletilmesi hangi ruh halinin ve zihniyetin ürünüdür” dedi.
Kendisi de öğretmen kökenli siyasetçi olan Kaya, “Siz bir eğitimcisiniz! İdam sahnesi animasyonunun, çocuklarımıza ders aralarında izlettirilmesindeki amacınızı velilerimize açıklayın,” sözleriyle Milli Eğitim Bakanı Selçuk’a seslendi.
Kaya, “Uzaktan eğitim sistemini tam anlamıyla kuramayan, tüm çocuklarımıza uzaktan eğitim imkanı sunamayanlar çocuklarımızı kirli siyasetlerine alet ediyor. Çocuklarımıza korku salan, yüreklerine kin ve nefret tohumu ekmeye çalışan bu anlayış Corona virüsünden daha tehlikelidir. İnsanlığı kurtaracak olan laik, demokratik ve bilimsel eğitimdir. Yaşadığımız bu süreç bilimsel eğitimin ne kadar değerli ve gerekli olduğunu bir kez daha göstermiştir. Dünyanın ve Türkiye’nin Corona virüsü salgınıyla mücadele ettiği, ölüm ile yaşam arasında gidip geldiği bir zamanda, Adnan Menderes’in idamını çocuklarımıza izleterek siyasi rant devşirme acizliğine düşenleri kınıyoruz. Birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyduğumuz bu zor günlerde çocuklarımızı kirli siyasetinize alet etmeyin” diye konuştu.
“RTÜK’e TRT’ye yaptırım uygulanmalı” çağrısı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi İlhan Taşçı da, “Corona virüsü nedeniyle bugün başlayan uzaktan eğitim sisteminin yayınlandığı TRT EbaTV’nin ortaokul öğrencilerine Adnan Menderes’in idam görüntülerinin izletilmesi açıkça suçtur! Bu suç, TRT Genel Müdürü başta olmak üzere yayında sorumluluğu bulunan herkesi bağlar. TRT’nin çocukların sırf ders için ekran başına geçtiği ders yayını arasına ‘‘propaganda” iliştirilmesi RTÜK Yasası’nın 8. maddesinin 2. fıkrasında tanımlanan suç ile de birebir örtüşmektedir. Bu yayının çocukların zihinsel gelişimine zarar vereceği açıktır!” dedi.
Taşçı, TRT’ye mutlaka kanuni yaptırımlar uygulanması çağrısını AKP kontenjanından seçilmiş RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’le paylaştı.
Eğitimde “ücretli öğretmenler ne olacak” tartışması da sürüyor
Bu arada sözleşmeli statüde ders saati başına görev alan öğretmenlerle ilgili nasıl bir uygulama yapılacağı tartışması da devam ediyor. Kamuoyunda “ücretli öğretmenler” olarak adlandırılan eğitim personeli, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kadrolu personeli olmadığı için memuriyet özlük haklarına sahip değil. Bu öğretmenler girdikleri ders saatine göre ücret alıyor. Bu nedenle okulların 16 Mart’tan itibaren tatil edilmesiyle birlikte ücretli öğretmenlerin nasıl gelir elde edeceği meselesi gündemdeki yerini koruyor.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk ise, ücretli öğretmenlerle ilgili olarak, “Şu an bir kriz var böyle bir durumda çözüm üretilebilir mi? Şu anki mevzuatta bu görülmüyor. Türkiye’de esnaf, sanatkar, işletmeciler, sanayiciler herkes kendi katmanında bazı sıkıntılar yaşıyor. Cumhurbaşkanımız büyük bir paket açıkladı. Bu paketin ayrıntılı, teknik çalışmalarını uzmanlar yapıyor. Biz, değerlendirmeleri, teknik açıklamaları, bunun hukuksal karşılığını netleştirelim ondan sonra bu konularla ilgili açıklamalar peyderpey yapılır,” açıklamasını yaptı.
HABER : Yıldız YAZICIOĞLU & Ankara (VOA)
[TÜHA Haber Ajansı, 24 Mart 2020]