Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Korkmaz davasında son durumu TRT Haber’e anlattı
VİYANA – TÜHA HABER / Sezgin Baran Korkmaz davasında mahkeme süreci tamamlanmadan, ortaya atılan, “Mahkeme ABD’nin iade talebini kabul etti. Dosya Avusturya Adalet Bakanlığı’na gitti” iddiaları yalanlandı. Detayları Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun TRT Haber’le paylaştı.
Almanya merkezli Deutsche Welle (DW) haber sitesinde dün yayınlanan haberde, Türkiye’nin, Sezgin Baran Korkmaz’ın iadesine ilişkin talebini kabul eden mahkemenin ABD’nin talebine de aynı yanıtı verdiği, Korkmaz’ın hangi ülkeye iade edileceği konusunda kararı Avusturya Adalet Bakanlığı’nın vereceği iddiası yer aldı.
Haberde, Avusturya Wels Mahkemesinin, ABD’nin iade talebini de Avusturya Suçluların İadesi Kanunu’na uygun olduğu görüşüyle kabul ettiği yazıldı.
Ancak DW’nin iddiası savcılık tarafından yalanlandı.
Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun: Karar henüz açıklanmadı
Konuyla ilgili TRT Haber’e açıklama yapan Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, ” Sezgin Baran Korkmaz’ın şuan sürmekte olan davasında Deutsche Welle’nin içeriğine dair söyleyeceğim şey çok açık ve net. Gerçeği yansıtmıyor. Halihazırda Amerika’dan gelen belgelerle ilgili olarak, mahkemenin hakimesi kararını henüz vermemiş durumda. Bu kararın verilmesi süreci devam ediyor. Ocak ayı sonunda ya da şubat ayında bir karar verilebilir. Karar verildikten sonra son kararın Avusturya Adalet Bakanlığında olduğu doğru. Bu tarz durumlarda, iade kararları gündeme geldiğinde son karar Adalet Bakanlığı’nda oluyor.” dedi.
Türkiye ayağında karar verildiğini hatırlatan Ceyhun, ABD’den gelen belgelerin geciktiği için davanın bu kadar uzun sürdüğünü, hakimenin dosyalarını incelediğini kararın şubat ayına kadar gelmesini beklediklerini söyledi.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, aralarında Sezgin Baran Korkmaz’ın da bulunduğu sanıklar hakkında “suçun konusunu oluşturan malvarlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak” suçundan 3 yıldan 7 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
Bu sanıkların süreli hapis cezasına mahkumiyetleri halinde elde ettikleri maddi menfaat-ekonomik kazançlarının zorla alımına (müsadere) karar verilmesi de istenen iddianamede, “malen sorumlu olarak” belirtilen SBK Holding’in de yer aldığı 6 şirket ile ilgili de özel hukuk tüzel kişileri olarak faaliyet izinlerinin iptaline yönelik karar alınması isteniyor.
İddianamede ayrıca MASAK tarafından tanzim edilen “Aklama İncelemesi” raporuna göre, suça özgülenen şirketlerden olan Komak Isı Yalıtım Sistemleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Mega Varlık Yönetim AŞ’nin suçta kullanıldıklarına dair yoğun tespitlerin elde edilmesi sebebiyle zorla alımına, yine Mega Varlık Yönetim AŞ’de yapılan aramada el konulan, şirkete ait 42 bin 500 Kazakistan tengesi, 3 bin 320 euro, 11 bin 340 lira, 400 sterlin ve 9 bin 415 doların da zorla alımına hükmedilmesi talep ediliyor.
[TÜHA Haber Ajansı, 19 Ocak 2022]