Vladimir Putin Donald Trump ile Görüşmek İstiyor
* Disiplinlerarası Akademik Çalışmacısı | Stratejik Değişim ve Güvenlik Politikası Araştırmacısı Seval TOMAK BAL, Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan konu ile ilgili öngörülerini değerlendirdiği yazısından yola çıkarak, “Vladimir Putin Donald Trump ile Görüşmek İstiyor” başlıklı bir yazı kaleme aldı.
* Araştırmacısı Seval TOMAK BAL yazısında, 20. Yüzyılın nükleer silahlara sahip ülkelerinden ABD’nin önce Nagazaki ve sonra hava şartlarının uçakların irtifasını kötü etkilemesi nedeniyle Japonya’nın Hiroşima kentlerine attığı bombaların benzerini ve daha da ölümcül halini kısa sürede uygulayaak.
* 1959′ da üretmeyi başarıp ABD ile beraber kutup haline gelen SSCB arasındaki Soğuk Savaş öncesi yapılan Yalta ve Postdam Konferanslarına bir açıdan benzer bir görüşme, yakında -20 Ocak öncesinde muhtemelen- Rus liderin isteği üzerine, ikinci defa Cumhuriyetçilerin büyük desteği ile senatoda baskın bir güce ulaşarak Amerikan başkanı seçilen Donald Trump arasında gerçekleşecek.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Seval Tomak BAL, Araştırmacı
Altınbaş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan konu ile ilgili öngörülerini değerlendirdiği yazısında, bu benzerliği açıklıyor. Kaçınılmaz yükselişine bir “set kurabilmek için” şimdi Çin’e karşı ABD Kongresini ikna ederek Rusya’nın taleplerini karşılayabilir bir anlaşma önerisi masaya getirirse bu yeni durum yeni bir ittifaka kapı açacak gibi görünmekte.
SSCB, ABD ve Birleşik Krallık arasında 1945′ te yapılan Yalta ve sonrasındaki Postdam Konferansları sonucunda SSCB küresel anlamda büyük bir güce dönüşmüştü. Çok daha sonrasında Gorboçov ile Reagan arasındaki buluşmada ise Glasnost ile Prestroika açılımları 1991′ de SSCB’nin Doğu Avrupa ve Orta Asyadan çekilmesiyle sonuçlanmıştı.
Bu bağlamda üçüncü bir ABD Rusya yakınlaşması mümkün olursa Çin, Rusya ile dahil oldukları BRICS gibi yapılar için, ittifakın yansımasının nasıl gerçekleşeceği üzerine, şimdiden düşünmeye başlamıştır.
Muhtemel Trump ve Putin görüşmesinde ele alınacağı tahmin edilen Ukrayna barış anlaşmasının yakın gelecekte Rusyayı yeniden güçlü bir küresel aktör haline dönüştürmesi mümkün.
Neticede 3 yıla yaklaşmış Ukrayna Savaşından dolayı zaten ekonomik ve askeri açıdan endişesi fazlalaşmış Avrupa devletlerinin pekçoğunun bu görüşmeye dikkat kesilmiş durumda olduklarını söyleyebiliriz.
Kuzeyde rüzgarlar hep soğuk eser ve sular yılın büyük bir bölümünde donmuş vaziyettedir. Ancak iklimin öngörülür değişimi havaları biraz yumuşatmış durumda. Ne var ki bu değişim kış uykusuna yatmayı uman boz ayılar için kaygı bozukluğuna yol açacaktır. Bir taraftan suların kaynağına yakın yerlerde siyah kuğular da var. Onlar için havanın ılıman olması farketmiyor.
***
Yazar hakkında
İlk ve orta öğrenimini İstanbul ve İzmir de tamamlayan Seval Tomak BAL, liseyi Uzun Mehmet Anadolu Liseside birincilik ile tamamladı. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Tarihi bölümünde tamamlayarak On dokuz Mayıs Üniversitesinde tarih öğretmenliği yaptı. Celâl Bayar Üniversitesi’nde 2014-2015 tarihleri arasında kamu yönetimi lisans tamamlama derslerini ve ardından kamu yönetimi yüksek lisans ders dönemini tamamlayarak Celâl Bayar Üniversitesi SBE Tarih bölümünde Yakınçağ Anabilim dalında yüksek lisans derslerini aldı. 2014- 2019 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesinde Temel İslam Bilimleri Anabilim dalında Mezhepler Tarihi bölümünde “Yeni Selefizm” başlığıyla yüksek lisans tez çalışmasını tamamladı. 2015-2020 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi anabilim dalında “Sivil Dikkatsizlik ve Etkileşim Ritüelleri” başlıklı yüksek lisans tezini tamamladı. Halen İzmir Demokrasi Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında doktora derslerine devam etmektedir.
Deneyimleri:
TÜBİTAK girişimcilik eğitimlerini DEÜ DETA da “ses enerjisi” üzerine hazırladığı fikir proje çalışmasıyla tamamladı.
İstanbul Teknik Üniversitesi ARI grubu faaliyetlerini takip etti.
ADÜSEM de toplum sağlığı uzmanlığı sertifikası programını takip etti.
BAÜ ile İstanbul Enstitüsü ortaklığında düzenlenen, yayın editörlüğü eğitimini tamamladı.
Koç Üniversitesi’nde Akademik Yayın Eğitimini tamamladı.
“Foreign Policy”de (Dış Politika Enstitüsü’nde) 2020 ve 2023 tarihleri arasında güvenlik, diplomasi, dış politika, istihbarat alanlarında staj ve eğitim programlarına katıldı ve kamp etkinliklerinde yer aldı.
İstanbul Üniversitesi’nde Mayıs 2024’te Avrupa Zirvesine katıldı.
İstanbul Gelişim Üniversitesinde ODAP koordinatörlüğünde Orta Doğu Politikaları toplantılarına katıldı.
Galatasaray Üniversitesi Diplomasi Zirvesi programlarına katıldı
Unvanları ve Uzmanlık Alanları
Unvanları: Siyaset Bilimi Uzmanı, Mezhepler Tarihi Uzmanı, Ortadoğu Araştırmacısı, Tarihçi,
Uzmanlık Alanları: Güvenlik Politikaları, Radikal Akımlar, Stratejik Düşünce, Diplomaside Etkileşim Ritüelleri, Orta Doğu, Kafkaslar
Çalıştığı Konular
İslami Düşüncede Radikal Akımlar
Selefilik ve Orta Doğu
Neoliberal Yurttaşlık Söylemleri
Kent Kimliğinde Değişim
Etkileşim Ritüelleri
İzmir Modeli
Kent Suçu
Kent Hakkı
İl Özel İdaresi
Muhassıllık Sistemi
Mealcilik Akımı
Valayı Ahkamı Adliye
İran Şiası
1961 Fransa Charles De Gaulle Dönemi Anayasası
1961 Türkiye Anayasası
Azerbaycan-Ermenistan- Türkiye İlişkileri
Radikalizmin Sosyo-Psikolojik Kökenler
Türkiye’de Devlet Toplum İlişkileri
İran Tarihi