enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:57 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Trump’ın yeni gümrük tarifelerin etkilenecek sektörlerin temsilcileriyle Paris’te bir araya geldi…
21:34 Fanatik Rum’lardan KKTC topraklarında provokasyon
19:53 Bisiklet turizminin önemli destinasyonlarından Antalya, Kemer ilçesi dağ, gravel ve e-bike bisikleti tutkunlarını bir araya getirecek…
19:32 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 Mart ayı enflasyon verilerine göre, Memur ve emeklilerin Temmuz zammını belli oldu!…
18:28 Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Bahçeli, CHP Genel Başkanı Özel’İn boykot çağrısına tepki gösterdi…
17:19 CHP’nin boykot listesi giderek genişliyor: Anadolu Ajansı ve DBL Entertainment da listeye eklendi!…
11:39 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
11:07 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
10:42 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
08:52 Metabolizmayı yeniden dengeleme zamanı: Ramazan sonrası beslenme tüyoları
08:13 Adalet ve güven temelli liderlik
08:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
08:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
07:38 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
07:07 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yağmurun Başkenti Rize için sünger şehir önerisi

Yağmurun Başkenti Rize için sünger şehir önerisi
10.02.2024
A+
A-

* Rize’de temiz su kaynaklarının uzun süre daha kenti besleyebilmesi için alternatif 3 çözüm önerisinde bulunuldu.

* Uzmanlar bu uygulamalar için ülkenin en uygun şehri Rize diyor.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

TÜHA Haber’in ‘GAZETE RİZE’ye dayandırdığı Gazeteci Çiğdem HACIFAZLIOĞLU’nun özel haberine göre, Bilinenin aksine su kaynakları bakımından ülkenin fakir şehirleri arasında yer alan Rize için kenti uzun süre su bakımından besleyecek 3 alternatif çözüm önerildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTE) Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Lütfi Çorbacı, alternatif su kaynakları değerlendirilmediği sürece Rize’nin su kıtlığı yaşayacağını söyledi.

Doç. Dr. Çorbacı ” Rize için nüfus artışına bağlı olarak kişi başına düşen su miktarı birkaç yıl sonra bin metreküpün altına düşeceği öngörülüyor. Bu da su kıtlığı demek. Bu nedenle kullanılan suyu alternatif yöntemleri devreye sokarak çeşitlendirmeliyiz. Rize bu alternatifler için ülkenin en uygun şehridir.” dedi

ÇATILARA SU TANKLARI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın zorunlu hale getirdiği çatılara su tankı uygulaması için en uygun şehrin Rize olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ömer Lütfi Çorbacı, ” Zorunlu olmasına rağmen ne yazık ki Rize’de su tankı olmadan ruhsat verilme işlemlerinin devam ediyor .Ülkemizin sıcak yerlerinde nasıl ki güneş panelleri ile enerji sağlanıyorsa çok yağış alan Rize için de yağmur depolama tanklarını devreye sokmamız en önemli önceliğimiz olmalı. Yağmur suyu hasadı yüzeylerdeki yağmur suyunun tutularak, arıtılması, depolanması ve uygun alanlarda kullanımı anlamına gelmektedir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca planlı alanlarda yer alan 2 bin metrekareden büyük parsellerde inşa edilecek tüm binaların çatılarında yağmur suyu toplama sistemi ve kullanımı zorunlu hale getirildi. Buna karşılık malesef bu sistemi bölgemizde ilimizde göremiyoruz” dedi.

[RTE) Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Lütfi Çorbacı]

BİNALARDA SU ARITMA SİSTEMİ 
Suya tek kullanımlık olarak bakılmaması sürdürülebilir hayat için önem arz ettiğini vurgulayan Doç. Dr. Çorbacı “Evsel atık sularının bir kısmı gri su olarak değerlendiriliyor. Yani evde kullandığımız bazı suların arıtılarak yeniden bazı alanlarda kullanılması anlamına geliyor. Mesela banyolarda makinalarda kullanabileceğimiz yüzde 70 arıtılmış su kullanılabilir. Bu şekilde faturalarımızı da yüzde 40 azaltmış oluruz. Su arıtma sistemlerinin de binalarımızda kullanıma sunulması gerekmekte. Kurulumu çok kolay bir sistemdir. Rize belediyemiz şehrimize kentsel dönüşüm kapsamında mükemmel eserler kazandırdı. Peki bu binalarda Türkiye’nin en fazla yağış alan şehrinde suyu depolayacak su tankları yapıldı mı. Yada bu sular gri su kullanım yöntemine göre mi planlandı.” dedi

RİZE SÜNGER ŞEHİR OLMALI
Hem su baskınlarının önüne geçmek hem de alternatif su kaynağı yaratmak için sünger şehir modelinin Rize’de uygulanması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Ömer Lütfi Çorbacı, ” İklim değişikliği ile birlikte doğal felaketlere daha sık maruz kaldık. İlerleyen süreçte bu daha da artacaktır. Bununla mücadele etmek için Çin’de giderek artan bir uygulama olan sünger şehir, oluşan yüzey sularının süzülmesini, emilmesini, depolanmasını ve hatta arıtılmasını sağlayacak yeşil bir altyapıya sahip bir çözümdür. Sünger şehirler, yağmur suyunun yeşil altyapısından alıp sürdürülebilir kentsel drenaj sistemleri aracılığıyla düştüğü yerde tutulacağı ve emileceği şekilde tasarlanmış şehirlerdir. Rize buna en uygun şehirdir. sünger şehir projesi uzun vadeli bir plandır; ancak gelecek için birçok fayda sağlar.” şeklinde konuştu.

Gazeteci* Çiğdem HACIFAZLIOĞLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.