Yalan haberler nasıl anlaşılabilir?

BERLİN – TÜHA HABER / Korona, iklim değişikliği veya göç. Yalan haberler, sosyal medyada gerçeklerden altı kat daha hızlı yayılıyor. Peki, asparagas haberler nasıl anlaşılır? İşte bazı önemli ipuçları…
Nisan 2021’de, Annalena Baerbock’a
atfedilen bir ifadenin ekran görüntüsü, Almanya’daki Facebook kullanıcıları arasında yoğun şekilde paylaşıldı.
Yeşillerin seçimlerdeki başbakan adayının, evcil hayvanların çok fazla karbondioksit salınımına neden olmasını gerekçe göstererek, insanların evlerinde hayvan beslemelerine son verme çağrısında bulunduğu iddia edildi.
Brezilya’da ise 2018 yılındaki seçim kampanyası sırasında, daha sonra devlet başkanı seçilen sağ popülist Jair Bolsonaro lehine milyonlarca WhatsApp mesajı gönderildi. Bu mesajlarda, solcu İşçi Partisi’nin komünist bir diktatörlük planladığı ve pedofiliyi yasal hale getirmek istediği öne sürdü.
Ve nihayetinde pandemi döneminde, koronavirüs hakkındaki açıklamaları diğer bilimsel bulgularla çelişen tıp uzmanlarının video ve gönderileri sık sık viral oldu.
Bu örneklerin ortak noktası, tümünün yalan haberler üzerine kurulu mesajlar içermesi. Asparagas, fake (sahte/yalan) haber ya da dezenformasyon… Adı her ne olursa olsun, tek amaç gerçekle ilgisi olmayan haberlerin dolaşıma sokularak, halkın hem yanlış hem de yanlı olarak bilgilendirilmesi. Bu kasıtlı yalan bombardımanıyla kimi zaman siyasi yönelimleri etkilemek, kimi zaman çok satış yapabilmek veya yardım toplayabilmek, kimi zaman da daha fazla reyting, tiraj veya etkileşim elde edebilmek hedefleniyor.
Gerçek dışı haber ve bilgilerin en önemli özelliklerinden biri de adeta yıldırım hızıyla yayılması. Bunda kitle iletişim araçları ve internetin etkili kullanımının yanı sıra özellikle son yıllarda yaygınlığı ve etki gücü giderek artan sosyal ağların ve mesajlaşma uygulamalarının rolü çok büyük.
Bu derlememizde özellikle yazılı yalan haberlerin kolayca fark edilebilmesi için bazı ipuçları vereceğiz. Görüntülü yalan haberlerle ilgili ise bilahare derlemeler yayınlayacağız.
1) Şüpheyle yaklaşmak gerek
Oxford Üniversitesi Reuters Enstitüsü’nün yayınladığı son Dijital Haber Raporu’nda, katılımcıların yarısından fazlası, koronavirüs hakkında bir hafta içinde çok sayıda yanlış veya yanıltıcı bilgiye şahit olduklarını söyledi. Dörtte birinden fazlası ise ünlüler hakkında yanlış bilgiler yayıldığını belirtti.
Bu, internetteki bilgilere hemen güvenilmemesi ve ihtiyatlı bir şüpheyle yaklaşılması gerektiğini gösteriyor. Buna “ciddi görünümlü” haberler de dahil. Özellikle duygusal ve tartışmalı konular söz konusu olduğunda ve bu haberler albenili ve şaşırtıcı unsurları yüksek bir dozda sunulduğunda…
Az önce bahsettiğimiz Yeşiller partili Federal Dışişleri Bakanı Baerbock örneğinde olduğu gibi, yapılan maksatlı paylaşımlar kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Baerbock, tarımsal hayvancılığın ya da evcil hayvan beslemenin yasaklanması yönünde bir çağrıda bulunmadı. Ancak yine de pek çok kişi bu asılsız habere inandı.
Oysa söz konusu paylaşımı görenler, sakin kafayla şu soruları sorsalardı, muhtemelen bu kadar kolay aldanmayacaktı:
- Evcil hayvan beslediğim için, özellikle bu hassasiyetimden yararlanılmak mı isteniyor?
- Bilginin kaynağı ve paylaşılan sözün hangi ortamda söylendiği belli mi?
- Baerbock’un böyle bir açıklama yapmış olması mantıklı mı?
- Böyle bir haberi yaymak kimin çıkarına olabilir? Amaç, Yeşilleri itibarsızlaştırmak mı?
- Paylaşımda imlâ ve gramer hataları gibi şüpheli unsurlar var mı?
2) Arkasında kim(ler) var?
Yalan haberler genellikle Facebook, Twitter veya Instagram gibi platformlarda paylaşılan fotoğraf, video ve metinler aracılığıyla geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşıyor. Bilginin kaynağı olan ya da gönderiyi ilk paylaşan hesap ne kadar güvenilir? Bu hesap gerçek bir kişi ya da kuruma mı ait, yoksa “trol” diye tabir edilen ve manipülatif amaçlar için oluşturulan sahte bir hesap mı?
Şüpheli bilgileri yaymanın bir başka yolu da “messenger” diye adlandırılan mesajlaşma uygulamaları. Kuşkusuz bu uygulamalar içinde en bilinen ve yaygın olanı WhatsApp. Brezilya’da 2018 yılındaki başkanlık seçim kampanyası sırasında, yalan haberler yaymak için bu popüler uygulama etkin bir şekilde kullanıldı. “Folha de S. Paulo” gazetesinin araştırmasına göre, Brezilyalı bazı şirketler, internet servis sağlayıcılarına, sağ popülist Bolsonaro lehine toplu propaganda mesajları gönderilmesi talimatı verdi. Alıcıların cep telefonu numaraları ise sağ popülistler ve üçüncü şahıslar tarafından tedarik edildi.
Brezilya Devlet Başkanı sağ popülist Jair Bolsonaro’nun 2020 yılında korona ile ilgili 900 kezden fazla yanlış veya yanıltıcı ifadeler kullandığı tespit edildi.
Size de bu şekilde toplu mesajlar gelirse, göndericiye kaynağını sorabilirsiniz. Ancak genelde bu tür mesajlar, doğruluk dereceleri sorgulanmadan, rehberdeki diğer kişilere olduğu gibi iletiliyor. Bu artık büyük bir sorun haline geldiği için, WhatsApp, son zamanlarda çözüm odaklı bazı küçük yenilikler getirdi. Örneğin, bir iletinin üzerinde küçük bir ok ve yanında da “iletildi, forwarded, weitergeleitet” vb. ibareler görürseniz, göndericiye başka bir kaynaktan gelen bu mesajın size de iletildiğini anlayabilirsiniz (bkz. ekran görüntüsü). Üst üste iki ok varsa, bu, mesajın size ulaşana kadar en az beş sohbet zincirinden geçtiği anlamına geliyor.
İleti bir bağlantı (link) içeriyorsa, yönlendirilen sayfa veya platformu da inceleyip sorgulayabilirsiniz. Yönlendirildiğiniz site eğer bir haber portalı ise temel gazetecilik ilkelerine ne kadar riayet edildiğini, kullanılan başlık ve görsellerden kolayca anlayabilirsiniz. Unutmayın: Paylaşımın bir bağlantı içermesi, bilginin doğru olduğu anlamına gelmez!
HABER : Ines Eisele (DW)
[TÜHA Haber Ajansı, 15 Şubat 2022]