enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:07 Bursa’nın denize açılan kapısı olan Mudanya’da deniz turizmini canlandırmak için, Arnavutköy Balıkçı Barınağı yat limanına dönüştürülüyor
00:06 Gazetecilik tahsili yapanlar ve gazeteci olmak isteyenler, Hürriyet Gazeteciliğinin efsane dönemini mutlaka okumalılar…
00:05 Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Salı günü TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda yaşana eşkiyalık hakkında yaptığı açıklamada, “Bu görüntüler bütün milletimizi rahatsız etmiştir”
00:03 Ukrayna Hava Kuvvetleri: “Rusya, Ukrayna’ya kıtalararası balistik füze fırlattı”
00:03 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Demokrasi, herkesin istediğini istediği gibi yapması rejimi değildir”
00:03 Rusya’nın güncellenmiş nükleer doktrini ne anlama geliyor?
00:02 Gazi Meclis’te siyasi eşkıyalık
00:02 Uluslararası Ceza Mahkemesi, Netanyahu ve Hamas yetkilileri için yakalama emri çıkardı
18:25 “Ben Benim” adlı Sanatçı Yücel Kale’nin yeni sergisi BonVivant İzmir’de açıldı
12:39 Bazı CHP milletvekillerinin Meclis’te İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’yı engellemeye yönelik provokasyonuna tepkiler sürüyor
12:14 Bakan Yerlikaya: Yasa dışı bahisle ilgili 9 bin 780 tutuklama yaptık
12:05 Türkiye, yağışlı sistemin etkisine giriyor
11:55 ‘Yenidoğan çetesi’ davasında savunmalar sürüyor
00:07 Zeynep Sönmez: ‘Kupayı kaldırırken yaptıklarımın mutluluğu kadar vazgeçtiklerimin duygusallığını da yaşıyorum’
00:06 ABD Temsilcisi Hochstein Hizbullah’la ateşkes sağlamak üzere İsrail’e gidiyor
00:05 ABD’ye iş ve yeni hayat hayaliyle gelen Türkler arasında kayıp vakaları dikkat çekiyor
00:05 Yunanistan’da hayat pahalılığını protesto için işçiler 24 saatlik genel greve gitti, halk sokağa indi
00:04 ABD Ukrayna’ya 275 milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı
00:03 AB’nin 5 büyük üyesinden Ukrayna’ya destek: “ABD yardımı azaltırsa mali ve askeri yardıma hazırız”
00:03 Suriye: “İsrail’in Palmira kentine düzenlediği saldırıda 36 kişi öldü”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yasa dışı yollarla Türkiye’ye gönderilen mülteci Yunanistan’a dava açtı

Yasa dışı yollarla Türkiye’ye gönderilen mülteci Yunanistan’a dava açtı
19.11.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Atina hükümeti Yunanistan’a iltica eden mülteci ve göçmenleri Meriç Nehri üzerinden zorla Türkiye’ye gönderdiği iddiaları sebebiyle zor günler yaşıyor.

Yunan yetkililer bugüne kadar söz konusu iddiaları reddederken, son yaşanan hadise “göçmenlere yasa dışı yollarla” müdahale iddialarına kanıt niteliği taşıyor.

Bu durumun en çarpıcı örneklerinden biri yakın bir zamanda yeniden gündeme geldi.

Almanya’da sığınma hakkı olan Suriyeli bir göçmen, Yunanistan’da kayıp kardeşini ararken Yunan polisi tarafından zorla alıkonularak Türkiye’ye gönderildiğine dair Avrupa Birliği (AB) İnsan Hakları Komitesi’ne şikayette bulundu.

İngiliz medya kuruluşu The Guardian’a konuşan 26 yaşındaki Suriyeli göçmenin iddiasına göre, AB mülteci kanunlarına aykırı olarak bu duruma maruz kalan ve Yunan yetkililer tarafından Meriç Nehri üzerinden Türkiye’ye “zorla” gönderilen onlarca mülteci ve göçmen bulunuyor. Adı açıklanmayan Suriyeli göçmen bu durumun uzun senelerdir saklandığı ve Yunanistan’da yaşanan hukuksuzluğun üzerine gidilmediği görüşünde.

“Ellerimden belgelerim alındı gece yarısı Türkiye’ye sınır dışı edildim”

İddiaya göre söz konusu Suriyeli göçmen 2013’te Almanya’dan sığınma hakkı kazandı ve bu ülkede yaşamaya başladı. Ancak 2016 sonbaharında 11 yaşındaki kardeşinin Yunanistan’a iltica ettiğini öğrenmesi üzerine uçakla önce Atina’ya sonra da ülkenin kuzey doğusunda Türkiye-Yunanistan sınırı olan Meriç Nehri bölgesine gitti.

Suriyeli göçmen, 11 yaşındaki kardeşinin en son görüldüğü kasabada karşılaştığı herkese kardeşinin fotoğrafını göstermek suretiyle arama çalışmalarına başladı.

Ancak 3 Yunan polis Suriyeli göçmeni hiçbir gerekçe göstermeden gözaltına alarak bir toplama kampına götürdü. Suriyeli mültecinin tüm evraklarına el konuldu, çırılçıplak soyularak üzeri arandı ve 50 kişiyle birlikte küçük bir nezarethaneya alındı. Suriyeli mültecinin iddiasına göre nezarethanede Almanca konuşan görevliler de vardı.

Daha sonra yaklaşık 50 kişilik olan mülteci grubu aynı günün gecesi zorla küçük botlara konularak Meriç Nehri üzerinden Türkiye’ye gönderildi. Saatler sonra mülteci grubu Türk askerleri tarafından nehrin diğer tarafında karşılandı.

Kardeşini ararken yasa dışı yollarla Türkiye'ye gönderilen mülteci  Yunanistan'a dava açtı | Euronews

Meriç Nehri sınırı. Arka taraf Türkiye, ön tarafta Yunan polisi ve Yunanistan toprakları.Giannis Papanikos/Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

“11 kez Yunanistan beni reddetti, 3 sene Türkiye’de kaldım”

Olayın hemen akabinde Türkiye’de hukuk mücadelesine başlayan Suriyeli mülteci birkaç gün sonra İstanbul’daki Alman konsolosluğuna gitti. Olayı yetkililere bildiren Suriyeli, “Daha birkaç gün öncesinde Almanya’daki evimde oturuyordum.” diyerek yaşadıklarını anlatmaya çalıştı. Suriyeli mültecinin evrakları Almanya tarafından 3 sene önce kabul edilmişti. Tam 11 kez Yunanistan’a girmeye çalıştı ancak hepsinde de Türkiye’ye geri yollandı.

En sonunda Atina’ya ulaşmayı başaran Suriyeli, burada Yunan İnsan Hakları 360 adlı sivil toplum örgütüyle irtibata geçti. 2019 yılında Almanya’ya gitmesine izin verildi ve 2019 Mayıs’ında da yeniden oturum aldı.

Global Legal Action Network: Yunanistan’ın bu tavrı AB hukukuna aykırı

“Benim gibi zulüm gören ve haksızlığa uğrayan çok fazla insan var. Başkalarının bunu bilmesini istiyorum. Hala kardeşimi bulamadım ve ondan bir haber yok. Ondan haber almayı umuyorum.” diyor Suriyeli mülteci.

Londra merkezli Global Legal Action Network araştırma görevlisi Amanda Brown söz konusu durumu, “Yunanistan’ın gizli sınır dışı etme vakalarının açığa çıkan küçük örneği” sözleriyle açıklıyor.

Brown, bu durumun AB yönetmeliğine aykırı olduğunu söylüyor ve ekliyor; “Yasal yollarla Avrupa’da olan yabancı uyruklu biri sadece ırk ve milliyeti sebebiyle tutuklanıyor. Daha sonra belgeleri elinden alınarak, bir gece ansızın başka bir ülkeye sınır dışı ediliyor. Senelerce de belgesi olmasına rağmen sınır dışı edilmeye devam ediliyor. Almanya’nın kendisine verdiği AB sığınma statüsü bile onu koruyamadı. Sığınma talebine yönelik bu yaklaşım insanlık dışı ve açıkça hukuka aykırı. ”

Forensic Architecture: Yunanistan’dan Türkiye’ye zorla sınır dışı ettirilme vakaları oldukça yaygın

Londra Üniversitesi kuruluşu Forensic Architecture ise Yunanistan’dan Türkiye’ye zorla sınır dışı ettirilme vakalarını oldukça yaygın olduğunu ve bu vakaları olabildiğince kayıt altına aldıklarını ifade ediyor.

Yunan İnsan Hakları 360 hukuk danışmanı Valentina Azarova, bu vakalara sebep olan kişilerin hesap verme zamanının geldiğini ifade ederek, “Yunan savcıları ve Yunan İdare Mahkemeleri’ne intikal eden davalar sonuçsuz kaldı. Çünkü Yunan yetkililer sınır dışı edilme hadiselerini inkar ediyor. Meriç Nehri’ndeki zorla sınır dışı etme politikası Yunan devletinin iktidarını kötüye kullandığını gösteriyor. Bu yasa dışı eylemleri iz bırakmadan uygulamaya çalışıyorlar, eldeki kanıtları gizleyip, davacıları reddediyorlar. Yüzlerce insan bu sebeple hakkını arayamıyor.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Göç Bakanlığı ve Yunan polisi ise iddialara ilişkin yorum yapmadı.

HABER : Kerem CONGAR  (EuroNews)

[TÜHA Haber Ajansı, 19 Kasım 2020]

Pelin Çift İle Gündem Ötesi

‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cuma saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında.. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.