Yaşlılıkta aktif olmak yaşam kalitesini artırıyor

Yapılan araştırma yaşlılıkta fiziksel aktivitedeki azalmanın ve hareketsiz geçirilen süredeki artışın daha düşük yaşam kalitesine neden olduğunu ortaya koydu.
TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency
Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, fiziksel aktivitedeki düşüş ve hareketsiz zamanlardaki artışın yaşlı yetişkinlerde daha düşük yaşam kalitesiyle bağlantılı olduğunu doğruladı.
Health and Quality of Life Outcomes dergisinde yayınlanan çalışma, 60 yaş ve üstü 1.433 katılımcının verilerini inceledi. Katılımcılar ortalama altı yıl takip edildi ve bu süre zarfında fiziksel aktivite düzeyleri ve yaşam kaliteleri değerlendirildi.

Fiziksel aktivitede düşüş, yaşam kalitesi puanını düşürüyor
Araştırmacılar, çalışmanın başında fiziksel olarak daha aktif ve hareketsiz geçirdiği zaman daha düşük olan katılımcıların altı yıl sonra daha yüksek yaşam kalitesine sahip olduğunu buldu. Günlük orta yoğunlukta fiziksel aktivite süresinde görülen her 1 dakikalık azalma için yaşam kalitesi puanlarında 0,03 düşüş görüldü. Başka bir deyişle, günde 15 dakika daha az bu tür faaliyetlerde bulunan bir kişinin yaşam kalitesi 0,45 puan düştü.
Hareketsizliğe yol açan davranışlardaki artışın da daha düşük yaşam kalitesiyle ilişkili olduğu bulundu. Buna göre başlangıçtaki ölçümlerde toplam hareketsizlik süresindeki her 1 dakikalık artış, altı yıllık süre sonunda yaşam kalitesi puanında 0,012’lik bir düşüşe neden oldu. Bu, hareket etmek yerine günde 15 dakika daha fazla oturan bir kişinin yaşam kalitesinin 0,18 puan düştüğü anlamına geliyor.
Tempolu yürüyüş ve bahçe işleriyle uğraşmak öneriliyor
Araştırmacılar, bu bulgularının yaşlı yetişkinleri aktif bir hayat sürdürmeye teşvik etmenin önemini gösterdiğini söylüyor. Fiziksel aktivite seviyelerindeki küçük değişikliklerin bile yaşam kalitesi üzerinde çok önemli etkileri olabileceği ifade ediliyor.
Biliminsanları ileri yaşlarda fiziksel olarak aktif kalmak için yapılabilecek 5 şeyi şöyle sıralıyor:
- Günlük tempolu yürüyüş – ideal olarak yaklaşık 20 dakika
- Bahçe işleri ile uğraşma
- Bisikletle gezme
- Dans
- Tenis oynama
Araştırmacılar, bulgularının ileri yaşlarda fiziksel aktivitenin önemi konusunda farkındalık yaratmaya yardımcı olacağını umuyorlar. Çalışmanın yaşlı yetişkinlerin fiziksel aktivite seviyelerini korumalarına ve yaşam kalitelerini iyileştirmelerine yardımcı olacak yeni yaklaşımların önünü açabileceği düşünülüyor.
Kaynak* GIDAHATTI