enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:39 Bakan Bolat, CHP’nin boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapanlara teşekkür etti
11:07 Gazeteci Serkan Borlak son yolculuğuna uğurlandı…
10:42 Kocaelispor Teknik Direktörü Taşdemir, Sakaryaspor maçının ardından TÜHA Haber’e açıklamada bulundu…
08:52 Metabolizmayı yeniden dengeleme zamanı: Ramazan sonrası beslenme tüyoları
08:13 Adalet ve güven temelli liderlik
08:08 Türkiye toplam tahıl ürünlerinde 2023-2024 piyasa döneminde yurt içi üretimi ülkedeki talebi karşılama yeterliliği yüzde 111,9 olarak belirlendi…
08:05 Türkiye’nin seyir füzeleri: Sahne onların olacak
07:38 Yeni neslin başarılı oyuncularından Hafsanur Sancaktutan, şu sıralar rol aldığı dizi için Kapadokya ve İstanbul arasında adeta mekik dokuyor…
07:07 2003-2004 Yılları arasında Batman Valiliği yapan eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Batmalıların Ramazan Bayramı’nı kutladı…
22:34 TRT ekranlarında yaşanan Aybüke Pusat krizinden sonra bir gelişme de ‘Bir Zamanlar İstanbul’ dizisinden geldi…
21:57 Bakan Yerlikaya, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez”….
21:39 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, bu yıl üçüncüsü Almanya’da düzenlenen ‘Küresel Engellilik Zirvesi’ne katılıyor…
21:03 Bayram tatilinin ilk 4 günü trafik kazalarında 34 kişi hayatını kaybetti
20:55 RTÜK Başkanı: Boykota destek veren kanallara gereği yapılacak
20:15 Bakan Uraloğlu: İnadına millî ve yerli her ürünü destekliyoruz
20:08 İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası CHP tarafından başlatılan ‘boykot çağrıları’ esnafta karşılık bulmadı…
19:38 Ticaret Bakanı Bolat TRT Haber’de: Bugün ekonomiye sahip çıkma günü…
19:12 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CHP’nin boykot çağrılarının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
18:52 TRT 1’de yayınlanan Teşkilat dizisinin başrol oyuncusu Aybüke Pusat, TRT’den kovuldu…
15:25 Ünlü Ziraat’in Bulgaristan’daki Yeni Fabrikasının Temeli Atıldı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni Araştırmaya göre, Türkiye “Yüksek Su Stresi” kategorisinde

Yeni Araştırmaya göre, Türkiye “Yüksek Su Stresi” kategorisinde
08.09.2023
A+
A-

ajle

Hidropolitik Akademi Başkanı ve Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, Yeni bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun dörtte birine ev sahipliği yapan yirmi beş ülkenin çok şiddetli su stresi ile karşı karşıya bulunduğunu ve Türkiye’nin de “Yüksek Su Stresi” kategorisinde olduğuna dikkat çekti.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden alınan verilere göre, bu ülkelerin her yıl düzenli olarak su kaynaklarının yüzde 80’ini kullandıklarını gösterdiğini açıkladı.

WRI’nin Aqueduct su risk haritasının, dünya çapında su talebinin arttığını ve 1960’tan bu yana iki katına çıktığını ortaya koyduğunu söyleyen YILDIZ, Avrupa ve ABD’de su talebi yatay seyrederken, Afrika’da hızla arttığını ve 2050 yılına kadar dünya çapında su talebinin ise yüzde 20 ila yüzde 25 arasında artmasının beklendiğinin altını çizdi.

Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, En fazla su stresi altında olan 25 ülke arasında Suudi Arabistan Şili, San Marino, Belçika ve Yunanistan yer alıyor. Şu anda en yüksek su stresiyle karşı karşıya olan beş ülke ise Bahreyn, Kıbrıs, Kuveyt, Lübnan ve Umman” olduğunu ifade etti.

“Aqueduct analizine göre, küresel olarak yaklaşık 4 milyar insan yani, dünya nüfusunun yarısı yılda en az bir ay boyunca aşırı derecede yüksek su stresine maruz kalıyor” diyen Dursun YILDIZ, 2050’ye gelindiğinde bu sayının yüzde 60’a çıkabileceğinin öngörüldüğünü belirtti.

Hidropolitik Akademi Başkanı ve Su Politikaları uzmanı YILDIZ, şunları söyledi:

“Aqueduct verilerine göre, 2050 yılına gelindiğinde küresel GSMH’nin yüzde 31’i ki bu 70 trilyon dolar değerinde, yüksek su stresine maruz kalacak, bu oran 2010 yılındaki yüzde 24 (yüzde 15 trilyon) seviyesinden artacak. Hindistan, Meksika, Mısır ve Türkiye olmak üzere dört ülke, 2050 yılında maruz kalan GSMH’nin yarısından fazlasını oluşturacak.

Su riski araştırması, artan su stresinin ülkelerin ekonomik büyümesini tehdit ettiğini söylüyor. Aynı zamanda bunda gıda üretimi de etkileniyor. Araştırma, dünyanın sulu tarımının yüzde 60’ının, özellikle şeker kamışı, buğday, pirinç ve mısır olmak üzere aşırı derecede yüksek su stresi ile karşı karşıya olduğunu söylüyor.

2050 yılına kadar dünyanın,  öngörülen 10 milyar insanı beslemek için 2010 yılına göre yüzde 56 daha fazla gıda kalorisi üretmesi gerekecek”.

Su Politikaları uzmanı Dursun YILDIZ, çok şiddetli su sıkıntısı  ile karşı karşıya olan 25 ülkeyi de şöyle sıraladı:

Bahreyn, Kıbrıs, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, İsrail, Mısır, Libya, Yemen, Botsvana, İran, Ürdün, Şili, San Marino, Belçika, Yunanistan, Tunus, Namibya, Güney Afrika, Irak, Hindistan ve Suriye.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.