<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
23:05 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
22:43 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yenilenebilir enerji endüstrisi rüzgar hızındaki değişkenlikle nasıl başa çıkıyor?

Yenilenebilir enerji endüstrisi rüzgar hızındaki değişkenlikle nasıl başa çıkıyor?
16.06.2023
A+
A-

* Uzmanlar 20 yıl içinde iklim değişikliğinin bir sonucu olarak Avrupa’da rüzgar hızlarının daha değişken olacağını öngörüyor.

* Peki rüzgar enerjisi endüstrisi bu değişkenliklerle nasıl başa çıkacak?

TÜHA / TÜRKUAZ Europe İnternational News Agency

Uzmanlar 20 yıl içinde iklim değişikliğinin bir sonucu olarak Avrupa’da rüzgar hızlarının daha değişken olacağını öngörüyor. Peki rüzgar enerjisi endüstrisi bu değişkenliklerle nasıl başa çıkacak?

Copernicus İklim Değişikliği Servisi 2021 yılı verilerini açıkladı. Buna göre, Kuzeybatı Avrupa’nın bazı bölgelerinde geçtiğimiz yıl, 1979’dan bu yana yıllık ortalama rüzgar hızı en düşük seviyelerdeydi. Akdeniz’in doğusundaysa rüzgar hızı ortalamanın üzerindeydi.

Euronews
[2021 rüzgar hızı anomalileri Euronews]

Rüzgarda zamana ve mekana göre bu değişkenlikler, giderek büyüyen rüzgar enerjisi endüstrisinin farkında olduğu bir durum.

Rüzgar enerjisi uzmanları yıllardır en iyi santralleri ve türbinleri inşa etmeden önce farklı alanlarda rüzgarı izleyerek yıllarını harcar. Faaliyete geçtiğinde bu türbinler, sürekli olarak her dakika rüzgar koşullarına göre ayarlanır.

“Genellikle yaz aylarında güneşli günler fotovoltaik enerjinin büyük bir enerji ihtiyacını karşıladığı günler. Her enerji çeşidinin diğerleri kullanılabilir olmadığında birbirinin yerine geçebilmesi oldukça önemli.”

Gustavo Moreno, Iberdrola Yenilenebilir Enerji Faaliyet Merkezi Yöneticisi

İspanya’nın Endülüs Bölgesi’nde yer alan elektrik dağıtım şirketi Iberdrola’nın Enerji Kaynakları Bölümü Başkanı Ivan Yuste, “Rüzgar değişkenliğinin son yıllarda arttığını gözlemledik ve bu iklim değişikliği gibi fenomenlerin bir sonucu olabilir. Bizim geliştiriciler olarak yapabileceğimiz, rüzgar santrallerini ve rüzgar türbinlerini en iyi çalışabilecekleri durumda ve bölgede rüzgar varken kullanılabilir olmaları için en iyi operasyonel modda tutmak.” şeklinde konuşuyor.

Yenilenebilir enerji kaynaklarını çeşitlendirmek çözüm olabilir

Iberdrola’dan Toledo ekibi, dünya çapında 284 rüzgar santralini yönetiyor. En iyi rüzgar kaynaklarına sahip türbinlerin elektrik üretmeye devam etmesi için iklim ve hava durumu verilerini kullanıyorlar. Rüzgar olmayan alanlardaki türbinler bakım için programlanmış durumda.

Ekip değişkenlikle daha iyi başa çıkmak için diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını adapte edecek.

Iberdrola’da Yenilenebilir Enerji Faaliyet Merkezi Yöneticisi Gustavo Moreno, fotovoltaik enerjinin rüzgarsız günler için bir alternatif olmaya başladığını söylüyor. Moreno, “Genellikle yaz aylarında güneşli günler fotovoltaik enerjinin büyük bir enerji ihtiyacını karşıladığı günler. Her enerji çeşidinin diğerleri kullanılabilir olmadığında birbirinin yerine geçebilmesi oldukça önemli.” ifadelerini kullanıyor.

Değişkenlikle mücadele için bir diğer önemli nokta ise verimlilik. Yeni 5 megawattlık türbinler İspanya’nın en büyük ve en güçlü türbinleri. Düşük rüzgar hızında da çalışabilirler. Bunlardan yalnızca üçü, 14 eski türbine eşdeğer güç üretebilir.

Iberdrola’da Proje müdürü Alejandro Arranz yeni türbinleri şöyle anlatıyor: “Bu türbinler rüzgarın daha iyi kullanılmasını sağlıyor. Daha yüksek olmaları etki alanını büyütüyor. 16 bin metrekarelik bir etki alanında bahsediyoruz. Bu bariz bir şekilde türbinlerin daha güçlü olmasını sağlıyor ve daha az türbinle öncekiyle aynı ya da daha fazla enerji üretiyoruz.”

Avrupa’da Nisan ayı nasıl geçti?

Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden son verilere göre, küresel sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0,3 santigrat derece üzerindeydi. Geçtiğimiz Nisan ayı en sıcak 6. Nisan olarak kaydedildi.

Euronews
[Nisan ayında küresel sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0,3 santigrat derece üzerindeydi Euronews]

Avrupa’da sıcaklıklar genel olarak ortalamaya yakındı. Geçtiğimiz ayın göze çarpan anomalileri, Afrika’nın kuzeydoğusunda, Orta Doğu’da, Pakistan ve Hindistan’daki ortalamanın üzerinde sıcaklıklardı.

Euronews
[Nisan ayı sıcaklık anomalileri Euronews]

Hindistan’ın kuzeybatısı ve Pakistan kaydedilen en yüksek sıcaklıkları yaşadı. Günlük en yüksek sıcaklıklar 49 dereceye kadar çıktı. Mısır ve Sudan’da da sıcak hava dalgaları hakimdi.

Euronews
[Nisan ayı yağış anomalileri Euronews]

Yağış anomalilerine bakıldığında Avrupa’da, İspanya’da kurak geçen bir kışın ardından ülkenin doğusunda ortalamanın üstünde yağış görülüyor. Öte yandan, İngiltere ve İtalya’da geçen ay ortalamadan daha az yağış vardı.

About – Gizem Sade – Medium

Gazeteci adı • Gizem Sade

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.