enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
23:05 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
22:43 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:18 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:31 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
TÜMÜNÜ GÖSTER →

YKS’de yeni barajla neler değişti?

YKS’de yeni barajla neler değişti?
12.08.2021
A+
A-

TÜHA HABER / YKS ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacak. Böylelikle 300 bin öğrenci için 4 yıllık üniversiteye tercih hakkı doğacak. Peki, yeni barajla neler değişti? Doğru tercih nasıl yapmalı? Detaylar haberimizde.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) Temel Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) uygulanan baraj puanının düşürülmesi için harekete geçmişti.

Çalışma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da gençlere müjdeyi Twitter hesabından verdi.

YÖK’ün 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılmasını kararlaştırdığını anlatan Erdoğan, “Bu ilave ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacaktır” açıklamasını yaptı.

Peki, yeni baraj puanıyla neler değişti? Üniversite kontenjan ve sıralamalarında değişiklik olur mu? Bu süreçte tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenleri Eğitim Uzmanı Burçak Özel, TRT Haber canlı yayınında cevapladı.

Burçak Özel, baraj puanlarının düşürülmesinin 180 ve üzeri olan öğrencileri etkilemeyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Bu yıl geçen seneye göre daha fazla öğrenci baraj altında kaldığı için onlara bir hak tanındı. Ancak öğrenciler bekleyecekler. Çünkü puanı 180 ve üzeri olan öğrencileri etkilemeyecek. 20 Ağustos’a kadar tercih süreci devam edecek. 180 ve üzeri puan alan adaylar sıralamaları ve puanları değişmeden yine aynı şekilde tercih işlemlerini gerçekleştirecekler. Sonra onlar için bir ek yerleştirme süreci de başlayacak. Orada da tabii üniversiteler yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yine ÖSYM boş kalan kontenjanları ilan ediyor. İlan ettikten sonra herhangi bir üniversiteye yerleşmemiş olan öğrenciler yine merkezi yerleştirme tercih edecek. Baraj altında kalan öğrenciler yine bekleyecek. Ve onlar da yerleştikten sonra süreç başlamış olacak.”

“Herkes için adaletli bir uygulama oldu”

Eğitim Uzmanı Burçak Özel, kararın ek yerleştirme sürecine etkisiyle ilgili de şöyle konuştu:

“Şu anda TYT barajı 150’den 140’a, AYT ve YDT barajı da 180’den 170’e düşürüldü. Bu öğrenciler ek yerleştirmelerden sonra ilave ek yerleştirme hakkı tanındı. Bu herkes için de çok adaletli ve hakkaniyetli bir uygulama oldu. Ve bu öğrenciler de ilave ek yerleştirmede yine ÖSYM’nin belirlediği herkes yerleştikten sonra boş kalan kontenjanlar ilan edilecek. Orada da puanlara göre tabii tekrar hesaplamaya da gidilir ve tekrar tercih işlemlerini yine 24 tercih hakları olmak üzere gerçekleştirip ÖSYM’ye bildirecekler. Ardından sonuçların açıklanmasını bekleyecekler.”

Öğrenciler bu süreçte doğru tercihleri nasıl yapmalı?

Özel, öğrencilerin tercih sürecinde çok araştırıp sevdiği ve ilgi duyduğu bölümlere yönelmesinin sağlıklı bir tercih olacağının altını çiziyor:

“Öncelikle bu bir sıralama sınavı ve ÖSYM herkesi sıralıyor. O yüzden puanlara göre değil sıoralamaya göre tercih yapılması çok daha sağlıklı olur. Bu anlamda tercih listesini oluştururken, mutlaka isteğe göre tercih yapılmalı. Öğrenciler iyice araştırmalı, YÖK’ün düzenlediği sanal fuarda üniversitelerin tanıtım videoları da var. Öğrenciler bunlara da katılabilir. Hangi mesleği yapmak istiyorlarsa o bölüme yönelirlerse çok daha mutlu ve sağlık bir tercih yapmış olurlar.”

[TÜHA Haber Ajansı, 12 Ağustos 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.