enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:36 Bakan Yılmaz Tunç, “Geciken adalet, adalet değildir”
00:29 Yılmaz: “2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifimiz, bu kazanımlarımızı sürdürülebilir hale getirecek”
00:19 TBMM’de bütçe maratonu başlıyor
00:19 Dünya Gıda Üretimi Su Krizi Nedeniyle Risk Altında
00:13 Alman hükümetinin tartışmalı güvenlik paketinde neler var?
00:12 Katil soykırımcı İsrail’in Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğü iddia edildi
00:11 (TSKB) Başekonomisti ve Direktörü Ünüvar, “Mavi ekonomiyi, etki yatırımların finansmanı içerisinde yer alabilecek mavi tahvilleri de ajandamıza eklememiz gerekiyor”
00:10 Biden İsrail’in İran’ın Nükleer Tesislerini Hedef Almasına Karşı
00:09 Kitap: Sağlıklı bir toplum, sağlıklı bireylerden geçiyor!
00:08 İzmir-Bremen hattında ticaret-bilim-kültür zirvesi
00:07 Almanya’nın Düzensiz Göçü Önleme Çabaları
00:05 Ukrayna’daki İngiltere – ABD Rekabeti!
00:03 Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
00:02 Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yapımı tamamlanan İbrahim Erdemoğlu Spor Lisesi Kompleksi’nden notlar!
00:02 Florlu sera gazlarına ilişkin yönetmelik yayımlandı
00:01 NATO Savunma Bakanları Toplantısı’ndan notlar!
11:34 Pazar günü 81 ilde eş zamanlı orman temizliği yapılacak
11:06 Kocaeli Atılım Lisesi Arkadaşlığı Sahneye Taşındı
00:08 Yazı & Tura Doğaçlama Tiyatro’da Yeni Soluk
00:07 Hava sıcaklıkları düşüyor mevsimin ilk karı düşecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma

Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma
18.10.2024
A+
A-

Kutsal ağaç zeytin ve şifa kaynağı kutsal sıvısı zeytinyağı, insanlara ve doğaya umut kaynağı olmaya devam ediyor. Özellikle Akdeniz havzasında yetişen zeytin ağacının yetiştiği ülkeler oldukça şanslı diyebiliriz. Hem besin hem de şifa kaynağı zeytin ve ürünleri dünya ticaretinde de önemli paya sahiptir.

TÜHA / TÜRKUAZ İnternational News Agency

Şakir Sarıçay / Sıra insan kalitesinde

Şakir SARIÇAY

Yayıncı-Gazeteci-Reklamcı- Yazar- Ekonomist- Sosyolog, Sidas Medya Genel Yayın Yönetmeni Şakir SARIÇAY, kaleme aldığı “Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma” başlıklı yazısında, Küresel ısınma tüm tarım ürünlerinin üretimini etkilediği gibi son yıllarda zeytin ağaçlarını ve dolayısı ile zeytinyağı rekoltesini de olumsuz etkilediğini dile getiriyor.

Zeytin Ağaçları Hakkında Bilmeniz Gerekenler - Yemek.com

Zeytin ağacı sayımız 200 milyon

Şakir SARIÇAY, Türkiye’nin, dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticisi bir ülke olarak iddiasını sürdürdüğünü ifade ediyor ve son yıllarda teşviklerle birlikte dikilen zeytin ağacı sayımız 200 milyona ulaştığına vurgu yapıyor.

SARIÇAY, Geçen yıl zeytinyağı üretiminde dünya lideri olan İspanya’da kuraklık nedeniyle ciddi rekolte düşüşünün yaşanmasının fiyatların yükselmesine neden olduğuna dikkat çekiyor ve şunları aktarıyor:

“Ülkemizde zeytinyağı fiyatlarının yükselmesi nedeniyle üreticilerimiz daha yüksek fiyattan satma güdüsü ile ürünlerini depolama yoluna gitti. İç piyasadaki zeytinyağı fiyatlarını dengeleme için Ticaret Bakanlığı tarafından dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yasak getirildi. Yüksek fiyatlar nedeniyle iç tüketimin de azalması sonucu küçük üretici elindeki ürünü satamadı”.

Zeytinyağı rekor fiyatla raflarda

Zeytinyağında yüksek rekolte bekleniyor

“Geçen yıl kuraklık dolayısı ile dünya zeytinyağı piyasası düşük rekolte elde etti” hatırlatmasında bulunan Şakir SARIÇAY, “Dünya lideri İspanya’da bu yıl da rekoltenin düşük olacağı haberleri geliyor. Ülkemizde ise oldukça iyi bir sezon bekleniyor. Ülkemizin 41 ilinde tarımı yapılan zeytin ağaçlarından Ekim ayı itibariyle başlayacak hasat sezonunda 400 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor. Türkiye’nin bu zeytinyağı rekoltesiyle 2022-23 sezonundaki gibi dünya ikincisi olması bekleniyor” diyor.

SARIÇAY, özellikle küçük üreticileri korumak için gerekli tedbirlerin alınması ve zeytin tarımının devamının sağlanması gerektiği belirtiyor ve İspanya’daki gibi güçlü kooperatifler eliyle piyasa arz-talep dengesinin kurulması ve fiyat istikrarının da korunmasının zorunluluğun bulunduğunu  ve ‘Var yılı-yok yılı‘ yaşamamak için çiftçilerin hasat konusunda eğitilerek yok yılının en aza indirgenmesi gerekliliğinin altını çiziyor.

Dikkat! Zeytinyağımız elden gidiyor - Özay Şendir

Kuraklığa çare zeytin

“Zeytin ağaçları ülkemiz için büyük nimet” olduğuna dikkat çeken Şakir SARIÇAY, kaleme aldığı “Zeytinyağı piyasası ve küresel ısınma” başlıklı yazısına şöyle devam ediyor:

“Özellikle iklimi uygun kıyı bölgelerimizde dikimi konusunda teşvikler devam etmelidir. Çünkü fazla su istemeyen, kıraç arazilerde yetişebilen zeytin ağacı ve ürünleri, küresel ısınma ve kuraklıktan insanları kurtaracak yegane gıda olacaktır. 2050’lerde olması beklenen kuraklık ve açlıktan en az etkilenen bölgelerin zeytin yetişen bölgeler olacağını iddia eden uzmanlar bulunuyor. Ben de bu görüşe katılıyorum ama umarım insanlık böyle bir felaket yaşamaz.

Ülkemiz zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünyada önde gelen ülkelerden biridir. Ağırlıklı kıyı bölgelerimizde yetişen bir ürün olarak zeytin ağacını kıymetini bilip, insanlarımızın sağlığı için herkesin ulaşabileceği bir gıda haline gelmesini dilerim”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.