Ufuk2020 Programı bu yıl itibariyle sona erecek

TÜHA HABER / TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Avrupa Komisyonu tarafından, Ufuk2020 Programı’nın son çağrısı niteliğinde açıklanan Green Deal Çağrısı hakkında, (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Ufuk2020 Programı’nın bu yıl itibariyle sona ereceğine, 2021 yılından itibaren Ufuk Avrupa Programı’nın başlayacağına dikkat çekti.
Prof. Dr. Hasan Mandal
Prof. Dr. Mandal, Avrupa Komisyonu tarafından açılacak olan Ufuk2020 Programı Green Deal Çağrı sürecinin akıllı dönüşüm için fırsat olarak görüldüğünü, bu sürecin birlikte geliştirme yöntemiyle gerçekleşeceğini kaydetti.
Yeni TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımının, Ar-Ge ve yenilik çıktılarına ve etkilerine odaklandığını belirten Prof. Dr. Mandal, Ar-Ge ve yenilik süreçlerindeki dönüşümden de söz etti.
Prof. Dr. Mandal, bu dönüşümler arasında yer alan kavramlardan iş birliğinin, birlikte iş yapmaya dönüşmesinin Ufuk2020’nin de anahtar kelimesi olduğunu vurguladı.
TÜBİTAK’ın destek süreçlerinin 2018 yılından itibaren daha fazla kapasite oluşturmaktan ziyade, çıktı ve etki odaklı olarak yürütüldüğüne değinen Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK’ın süreçlerinin üç boyutu olan birlikte geliştirme, nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağı yetiştirmenin Yeşil Mutabakat Çağrısında da görüldüğüne dikkat çekti.
Prof. Dr. Mandal, TÜBİTAK’ın nitelikli insan kaynağı yetiştirme yönündeki destek programları olarak Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı, Ulusal Lider Araştırmacılar Programı ve Sanayi Doktora Programı’ndan bahsederek, nitelikli bilgi üretimine yönelik programlar olarak da 1004 Yüksek Teknoloji Platformları, Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması ile Sipariş Ar-Ge ve Patent Lisans programlarına değindi.
Birlikte iş yapma ve birlikte başarma yaklaşımının uygulanabilir olduğunun, Covid-19 sürecinde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Mandal, Covid-19 Türkiye Platformu tarafından yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Prof. Dr. Mandal, Ülkemizin Ufuk 2020 Programlarında gösterdiği performansın, geçmiş dönemlere kıyasla arttığına dikkat çekerek, “Bu yılın sonuna gelindiğine ilk kez sürece yaptığımız maddi katkının aynı oranda dönebileceği bir dönem içindeyiz. Bu da heyecan verici bir gelişme” olduğunu söyledi.
ERA-Chairs çağrısı ve Avrupa Araştırma Konseyi Starting Grant projesinin ülkemize taşınma başarısından söz eden Prof. Dr. Mandal, yedi projenin de Twinning Çağrısı kapsamında destek kazandığını bildirdi.
Geçmişte, uluslararası Ar-Ge projelerinde özel sektörümüzün sadece katılımcı olarak yer alırken, şimdi aynı zamanda koordinatör olarak da yer alabildiğini belirten Prof. Dr. Mandal, “Ufuk2020’de sorumluluğumuz arttı. Üç yeni proje kapsamında özel sektör koordinatörlüğümüz var. 11 Türk kuruluşuna Avrupa Komisyonundan 4,4 milyon euroluk geri dönüş oldu ” ifadesini kullandı.
TÜBİTAK’ın stratejik yaklaşımı ile Ufuk Avrupa’nın stratejik çerçevesi karşılaştırıldığında, Ufuk2020’den Ufuk Avrupa’ya geçişte, birlikte geliştirme yönteminin anahtar kavramlarının nitelikli bilgi ve nitelikli insan kaynağı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Mandal, “TÜBİTAK, Ar-Ge ve yenilik sistemindeki dönüşüm sürecini Ufuk Avrupa Programı’ndan daha önce yürütmeye başladı. Bu nedenle Ufuk Avrupa’da çok daha başarılı ilerleyebileceğimizi düşünüyoruz. Öğrenme dönemi yaşadığımız süreçte liderlik yapma aşamasındayız” diye konuştu.
11 alt alanda 20 konu başlığı bulunan Çağrıya Eylül ayında çıkılacağı bilgisini veren Prof. Dr. Mandal, çağrı bütçesinin toplam 1 milyar Avro olduğunu belirtti.
Sistematik bir dönüşüm yapılmadığı sürece karşılaşılan sorunların tek bir disiplinle kendi başına çözülemeyeceğini dile getiren Prof. Dr. Mandal, karşı karşıya olduğumuz sorunların birlikte geliştirme ve birlikte iş yapmayla çözülebileceğini ifade etti.
Prof. Dr. Mandal, katılımcıların sadece bugün düzenlenen bilgi gününde değil, istedikleri her an soru yöneltebileceklerini belirterek sözlerine son verdi.
[TÜHA Haber Ajansı, 22 Temmuz 2020]