enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
23:05 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
22:43 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
23:23 CHP’li Vekillerden Hereke’deki Taş Ocağı Talanına Tepki: “Doğamıza, Halkımıza Zarar Veren Her Projenin Karşısındayız!” 
23:20 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
23:11 Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nde (ADÜ) bir akademisyen, başörtülülere hakaret ettiği iddiasıyla görevden uzaklaştırıldı…
22:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gezi olayları vari provokasyon girişimleri sahiplerinin ellerinde patlamıştır”
22:32 Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde yürütülen arama tarama faaliyeti sırasında teröristlere ait mağara tespit edildi…
22:24 Türkiye’den Dominik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
22:18 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi ziyaret eden Endonezya Cumhurbaşkanı Prabowo Subianto’yu Esenboğa Havalimanı’nda karşıladı…
10:31 Su Güvenliğinde Doğal Çevrenin Önemi Çok Büyük
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Doğu Akdeniz’de Almanya’nın Ara Buluculuğu Sonuç Verir mi?

Doğu Akdeniz’de Almanya’nın Ara Buluculuğu Sonuç Verir mi?
29.08.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu, SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Enerji Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Kemal İNAT, Almanya’nın, Doğu Akdeniz’deki sorunların barışçı çözümü konusunda ciddi bir çaba içerisinde göründüğünü açıkladı.

Prof. Dr. Kemal İNAT, (UHA) Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, Libya sorununun çözümü konusunda ocak ayında Berlin’de geniş katılımlı bir konferans düzenlendiğini hatırlatarak, şimdi de Fransa tarafından cesaretlendirilen Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Türkiye arasındaki deniz yetki alanları uyuşmazlığında artan gerilimin düşürülmesi için çaba sarf ettiğini söyledi.

Eşit ortaklığa kim hazırsa, Türkiye onunla devam eder'

SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Enerji Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Kemal İNAT

Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Atina ve Ankara ziyaretleri bu ara buluculuk çabalarının bir parçası olduğuna  dikkat çeken Prof. Dr. Kemal İNAT, Alman Dışişleri Bakanı’ Maas’ın, Türkiye’nin enerji arama faaliyetleri ve Yunanistan’ın askerî tatbikatlar gerekçesiyle karşılıklı Navtex ilanları sonucu gerilen ilişkileri yumuşatıp sorunun çözümü için çalışacak teknik komitelerin öne çıkmasını tavsiye ettiğini ifade etti.

  Maas, Berlin’de yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında Türkiye’ye karşı ağır yaptırım peşinde olan Fransa, Yunanistan ve GKRY’nin bu taleplerine karşı diyalog sürecinin başladığı haberini verme arayışı içerisinde bulunduğunu ifade eden  Prof. Dr. Kemal İNAT, Zira Almanya‘ın Doğu Akdeniz’deki gerilimin sıcak çatışmaya dönüşmesini de Türkiye’ye karşı ağır yaptırım kararları alınmasını da istemediğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Kemal İNAT, bunun nedenini anlamanın çok kolay olduğuna vurgu yaparak,  “Gerek Şansölye Merkel gerekse Dışişleri Bakanı Maas, Türkiye’nin haklı taleplerinden geri adım atmayacağını bilecek kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tanıyorlar. AB’nin Türkiye’ye karşı ağır yaptırım kararı almasının hem Ankara’nın geri adım atmasını sağlamayacağını hem de Türkiye’yi Batı’dan daha da uzaklaştırmaktan başka bir sonucu olmayacağını da biliyorlar” dedi.

“Berlin’in bu diplomasi çabalarının başarılı sonuç verip vermeyeceği sorusunun cevabına geçmeden önce Almanya’nın bu adımları hangi motivasyonla attığını ele alalım” diyen Prof. Dr. Kemal İNAT, “Her şeyden önce Almanya’nın temmuz başından beri AB dönem başkanlığını üstlendiğini ve bu sıfatıyla sorumlu ve rasyonel hareket etme çabası içerisinde olduğunu ifade etmek gerekir. Şansölye Merkel, AB’yi yeni gerginlikler ve çatışmalara sürükleyecek adımlardan uzak durmaya çalışıyor. Yükselen Çin’in Doğu Avrupa ülkeleriyle iş birliğini giderek artırdığı, Rusya’nın Avrupa ve diğer yakın bölgelere yönelik nüfuz politikasının her geçen gün sertleştiği ve Trump liderliğindeki ABD’nin Avrupa’ya yönelik baskılarını yoğunlaştırdığı bir dönemde hem de Türkiye gibi eski bir müttefikle tehlikeli bir gerginlik yaşamak istemiyo” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kemal İNAT, “ayrıca 2015 yılında yaşanan mülteci krizi yüzünden CDU (Hıristiyan Demokrat Birliği) başkanlık koltuğunu kaybeden Merkel, Avrupa’nın mülteci sorununun hafifletilmesinde Türkiye’nin oynadığı rolü biliyor ve önemsiyor. Fransa’nın maceracı politikalarının sonucunda Türkiye ile iplerin kopmasının Avrupa açısından doğurabileceği sonuçlardan endişe eden Merkel, Paris’in Türkiye ile mücadele merkezini Libya’dan Yunanistan-Kıbrıs eksenine taşıyarak gerginliği tırmandırma siyasetine engel olmaya çalışıyor” ifadesini kullandı.

Bunların yanında Türkiye’nin, Almanya’nın yoğun ekonomik ve kültürel ilişkilere sahip olduğu ülkelerden biri olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Kemal İNAT, ‘Bir ticaret devleti olan Almanya için Türkiye ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi kadar deniz ticaret yolları açısından stratejik bir konumda olan Doğu Akdeniz’de barış ve güvenliğin sağlanmasının da çok önemli olduğuna’ işaret etti.

SETA Enerji Araştırmaları Direktörü Prof. Dr. Kemal İNAT,  Almanya’nın ara buluculuk çabalarının başarılı olmasının ise Berlin’in Paris’i dizginleme konusunda ne kadar başarılı olacağına ve Türkiye ile Yunanistan ve GKRY arasındaki sorunda tarafsız bir tavır gösterip gösteremeyeceğine bağlı olacağına dikkat çekerek, Yunanistan ve GKRY’nin, kendilerini çatışmaya sürükleyecek Fransa’nın mı yoksa barışa götürecek Almanya’nın mı peşinden gitmeyi tercih edeceklerinin de Berlin’in ara buluculuk çabalarının başarısını belirleyeceğini kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

[TÜHA Haber Ajansı, 29 Ağustos 2020] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.