2035 yılına kadar tüm Türkiye’de deprem dönüşümü başlanmış olacak
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 2035 yılına kadar tüm Türkiye’de deprem dönüşümünü başlatmış olacaklarını açıkladı.
Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın haberine göre, Bugüne kadar 3,2 milyon konutun dönüştürüldüğünü ve 13 milyon vatandaşın sağlıklı, güvenli konutlara yerleştirildiğini kaydeden Kurum, bu sayının Yunanistan, Portekiz ve İsveç nüfuslarına denk geldiğini söyledi.
Bakan Kurum, “Bu birçok ülkenin altından kalkamayacağı süreç. İnşallah biz tüm şehirlerimizde bu kararlılıkla adımlarımızı atacağız. 250 bin konut şu anda Türkiye’de dönüşüm sürecinde ve İstanbul deprem dönüşümünün merkezidir. İstanbul’da 39 ilçede 93 bin konutta dönüşüm projeleri sürüyor. Ülke genelinde 6 milyonu aşkın sağlıksız yapı stoğu var ve 2035 yılına kadar tüm bu deprem dönüşümünü başlatmak hedefimiz. Bu siyaset üstü meseleye herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Şirketlerin de deprem dönüşüm projeleri yapması zorunludur” diye konuştu.
Kurum, Türkiye’nin sosyal konut üretiminde lider ve örnek olduğunu son 20 yılda 26 bin sosyal konut projesiyle 1 milyon 170 bin sosyal konut üretildiğini kaydederek “81 ilde 750 tane şantiye var. Cumhurbaşkanı sosyal konut projesini ilan etti. Bu projeyle küçük ve orta ölçekli esnafımızı da sevindirdik. Tüm dünya sosyal devlet anlayışını rafa kaldırmışken, biz elimizi taşın altına koyduk ve bu iradeyle birlikte Hazine arazilerimizi de milletin hizmetine sunduk. 30 ilde 63 bin konutun hak sahiplerini noter huzurunda belirledik. İnşallah mart ayına kadar da tüm kuraları tamamlayacağız. Hızlı şekilde inşaatları yapacağız. Bir an bile duraksamadan 2 yıl içinde ilk etapta 250 bin konutumuzu vatandaşlara teslim edeceğiz. 22 bin 500 konutu ihale etmiş durumdayız” dedi.
İklim değişikliğiyle mücadeleyi önceliklendiriyoruz
Türkiye’nin iklim krizinin ağır sonuçlarıyla karşı karşıya olduğunu belirten Bakan Kurum, şunları söyledi: “Akdeniz ülkesiyiz ve dünya sıcaklık ortalaması bizde daha yüksek. Dolayısıyla iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasındayız. Yaptığımız düzenlemelerle Türkiye’nin sadece bugününü değil 50 yılını, bir asrını planlıyoruz. Dünyanın yeşil dönüşüm başlattığı süreçte her alanda yeşil devrimin yaşandığı döneme hep birlikte şahit oluyoruz. Biz de dünyanın gittiği yöne uygun şekilde adımlarımızı atıyoruz. Ürettiğimiz 1 milyon konut amaçlı arsalara özel sektörümüzün de konut arzını yükseltiyoruz. Bu arsalarla birlikte Türkiye yüzyılının modern yerleşim yerlerini oluşturacağız. Arsaları vadeli şekilde satış yapmak suretiyle özel sektörümüze de bu fırsatı sağlamaya çalışıyoruz. Hem sosyal konut üreteceğiz hem de özel sektörün konut yapmasını sağlayacağız. 900 milyar liralık bir yatırım bu… Projemiz ile 250 alt sektörümüz de canlanacak ve doğrudan 200 bin kardeşimizi de istihdam etmiş olacağız. İklim değişikliğiyle mücadelemize büyük katkılar sunan binalar yapacağız.”
İklim kanunu hazırladıklarını emisyonu az üretenlerin ödüllendirildiği çok üretenlerin cezalandırdığı sistem hazırladıklarını kaydeden Kurum, iklim değişikliğiyle mücadeleyi önceliklendireceklerini ve yeni hedefle birlikte 2030 yılında 500 milyon ton emisyonu azaltmış olacaklarını belirtti.
Küresel çevre hareketine dönüşen sıfır atık projesinin 5 yaşında olduğunu ve Emine Hanım himayelerinde başlatılan sıfır atık kapsamında 150 bin kamu binasında uygulamaya geçtiğini dile getiren Kurum, kamu binalarına artık çöp kamyonu gitmediğini söyledi. Kurum ayrıca Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin de 2023 yılında tamamlanacağını duyurdu.
Gazeteci* Hatem VURAL
[TÜHA Haber Ajansı, 10 Aralık 2022]