Akademide Etik Derneği’nden Esnaf ve sanatkârlar için etik ilkeleri

TÜHA HABER / Akademide Etik Derneği (AKATDER), Türkiye’de ilk kez yapmış olduğu bir çalışmayla Esnaf ve Sanatkârlar için büyük hizmet ilkelerini belirledi.
Yalova Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Apaydın öncülüğünde çeşitli üniversitelerden akademisyenlerce 07.01 2019 tarihinde Yalova’da akademi camiasında etik bilinci ve duyarlılığı artırmak için Akademide Etik Derneği’ni (AKATDER) faaliyete geçirerek, bugüne kadar bir çok önemli konuya katkı sağladıklarını söyledi.
Prof. Dr. Fahri Apaydın, Yalova Kent Konseyi ve aynı zamanda Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İsmail Mutlu’nun talebi üzerine, ‘Esnaf ve Sanatkârlar Etik İlkeleri’ konusunda Akademide Etik Derneği tarafından bir çalışma yapılması için böyle bir teklifin gelmesi üzerine çalışmaları yürüttüklerini ifade etti.
Akademide Etik Derneği Başkanı ve Yalova Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Apaydın, dernek olarak Türkiye’de ilk kez Ahilik kültüründeki etik ilkelerin günümüz işletmelerine yansımaları açısından, Esnaf ve Sanatkârlar için etik ilkeler üzerine bir çalışma yaptıklarını ifade etti.
Prof. Dr. Apaydın, Akademide Etik Derneği olarak çeşitli üniversitelerde görevli 108 akademisyenin, Esnaf ve Sanatkârlar Odalarının, esnafın ve vatandaşın görüşleri alınarak Ahilik kültürü ile modern yönetim ilkeleri ışığında etik ilkelerin belirlendiğine dikkat çekti.
Titiz bir çalışmanın sonucu belirlenen etik ilkelerin esnaf ve sanatkârlara işlerini yaparken yol göstereceğini belirten Prof. Dr. Fahri Apaydın, bu çalışmanın esnaf ve sanatkârlar için büyük bir katkı olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Apaydın, Ahilik kültüründe etik değerlere ve üretim kalitesine büyük önem verildiğini hatırlatarak, Akademide Etik Derneği’nin yapmış olduğu ‘Esnaf ve Sanatkârlar Etik İİkeleri‘ çalışmasının, esnaf ve sanatkârların bu ilkeleri rehber edinmeleri durumunda işlerinde daha da başarılı olacaklarını, orta ve uzun vadede gelirlerinde de önemli artışların olacağını açıkladı.
Ekonomimizin bel kemiğini oluşturan esnaf ve sanatkârların gelişimine katkı verecek her çalışmanın çok değerli olduğunu da vurgulayan Dernek Başkanı Prof. Dr. Fahri Apaydın, onların güçlendirilmesinin de önemini özellikle dile getirdi.
Akademide Etik Derneği Başkanı ve Yalova Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Apaydın, ‘Esnaf ve Sanatkârlar Etik İlkeleri’ konusunda yapmış oldukları çalışma sırasında ortaya çıkan ilkeleri şu şekilde sıraladı:
-Dürüst, güvenilir ve sözüne sadık olmak
-Nazik, sabırlı ve hoşgörülü olmak
-Elli açık olmak ancak israftan kaçınmak
-İnsanlar arasında ayrım yapmamak
-Halk sağlığına, güvenliğine ve hijyene özen göstermek
-Müşteriye değer vermek; haklarını ve memnuniyetini gözetmek
-Çalışanların haklarını gözetmek ve gelişimlerini desteklemek
-İş ortaklarının haklarını gözetmek
-Diğer esnafın haklarını gözetmek ve onlarla iyi ilişkiler geliştirmek
-Ustalarına saygılı ve vefalı olmak
-Kısıtlılığı olan bireyler için ekonomik ve sosyal fırsatlar sağlamak
-Çevreyi ve canlıları korumak; korunmalarına yönelik etkinlikleri desteklemek
-Yanıltıcı fiyat ve tanıtım uygulamalarından kaçınmak
-Mesleğiyle ilgili yenilik ve gelişmelere açık olmak
-Yasal sorumluluklarını yerine getirmek
[TÜHA Haber Ajansı, 30 Ekim 2020]