İran’da Yüksek Mahkeme Muhalif Gazetecinin İdam Cezasını Onadı

TÜHA HABER / İran’da Yüksek Mahkeme, geçen yıl tutuklanan muhalif gazeteci Ruhullah Zam’a verilen idam cezasını onadı. Uzun yıllar Fransa’da sürgünde yaşayan gazeteci, geçen yıl yapılan istihbarat operasyonuyla gözaltına alınmıştı.
Amadnews isimli bir sosyal medya hesabını yöneten gazetecinin 1 milyon takipçisi bulunuyor. Ruhullah Zam, 2017 yılında ülkede düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde şiddet eylemlerini kışkırtmakla suçlanıyordu.
İran Adalet Bakanlığı Sözcüsü Gulamhüseyin İsmaili, online olarak düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Yüksek Mahkeme, Devrim Mahkemesi tarafından verilen kararı onadı” dedi.
Reform yanlısı Şii bir dinadamının oğlu olan Zam, daha önce İran’dan Fransa’ya kaçmış ve burada sığınma hakkı elde etmişti. 2019 yılının Ekim ayında İran Devrim Muhafızları, nerede olduğunu açıklamadığı bir operasyonla Zam’ı gözaltına aldığını açıklamıştı.
Mahkeme, yargılanan gazeteci Ruhullah Zam hakkında hükümeti devirmeye yönelik faaliyet ve şiddeti körüklemek gerekçesiyle idam kararı vermişti.
[TÜHA Haber Ajansı, 10 Aralık 2020]