enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:16 Bakan Murat Kurum, Kocaeli’nde anahtar teslim ve kura çekimi törenine katıldı…
19:53 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
23:43 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
23:33 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
22:21 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
21:52 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
21:27 Kocaeli’nde katıldığı Yargı ve İş Dünyası Sempozyumu’da konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Yargı, kendi mecrasında yürür”…
20:59 CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı’nın iptaline ilişkin açılan davaya başlandı.
20:39 İletişim Başkanı Altun’dan İstanbul Havalimanı‘ndaki üçlü pist operasyonuna ilişkin paylaşım…
08:52 “Sınırlarla Yüzleşmek: Beceriler ve Değerler” uluslararası konferans gerçekleşecek…
08:23 (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter Dergi’nin 100. sayısı çıktı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

2021 kuraklığa karşı eylem planı

2021 kuraklığa karşı eylem planı
17.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / Ankara’da şu son bir iki gündür hafif hafif çiseleyen yağmuru saymazsanız, aralığın ortasına geldik ve toprağı doyuracak bir yağışa maalesef tanıklık edemedik.

Didem Özel Tümer

Dr. Bekir Pakdemirli (@bekirpakdemirli) | TwitterHer gün baraj doluluk oranı, çatlayan toprak ve hatta Çanakkale’de olduğu gibi su kesintisi haberleri vermeye başladık. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Türkiye’nin Melen’den sonra ikinci büyük projesi olan Düzbağ İçme Suyu ve Doğanpınar Barajı’nın resmi açılışı için gittiğimiz Gaziantep’te, kuraklığın boyutunu, su israf alanlarını ve bakanlığın kuraklığa karşısında önlemlerini konuştuk.

Bakan Pakdemirli söze, “Suya artık mücevher gözüyle bakılmalı. İlerleyen dönemde Türkiye su kuraklığı yaşayan ülkeler arasına girebilir” diyerek başladı. Tanıklık ettiğimiz kuraklığın tarımsal değil, meteorolojik kuraklık olduğunu belirten Pakdemirli, tarımsal kuraklığın geçen yıl yağış oranı yüzde 25 azalmasına rağmen yaşanmadığını söyledi. Tarım Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tarımsal kuraklığı depolama ve sulama tesisleri sayesinde yaşamadık. Bunun yanında bitkisel üretim bu sene Türkiye’de yüzde 8 daha fazla. 180 milyar metreküp depolama alanımız bulunuyor. Biz suyun yüzde 77’ini tarımsal faaliyete harcıyoruz. Evsel tüketim yüzde 10’lar civarında. Geriye kalan da sanayide kullanılıyor.”

Tüm dijital haritaları topladık

Türkiye’nin bu yıl hiç yağış almaması halinde tarımsal kuraklık da yaşayabileceğini kaydeden Pakdemirli, 2021’de kuraklıkla mücadele için bir eylem planı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Planda en önemli yeri tutan yer altı barajları. Suyun buharlaşma riski olmayan, bildiğimiz barajlara oranla çok daha düşük maliyetli ve çevre tahribatı oluşturmayan bu barajları daha önce de Bakan Pakdemirli’den dinlemiştim.

Hedef 100 yer altı barajı - Sondakika Ekonomi Haberleri

2023’e kadar 150 yeraltı barajı yapmayı hedeflediklerini söyleyen Pakdemirli, “Bu tür baraj örnekleri çok yağış almayan, Suriye, İran, Arabistan’da var. Türkiye’nin yer altı jeolojisi de buna çok müsait. Baraj olacak yerler belli. Kamunun elinde ne kadar dijital harita varsa hepsini topladık. Artık yağışların şiddeti artıyor. Şiddet arttıkça vurup geçiyor. Geriye bir şey kalmıyor. Şiddetli yağdıkça bizim bunları toplamamız gerekiyor. Böylece yeraltı suyu seviyesini yukarıya çıkarabiliriz. Bu barajları tarımda, sulamada kullanmamız lazım” dedi.

Yer altı barajları kadar, yer altı sulamanın da önemli olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, tarım ve hayvancılıkta tasarruf için henüz çok yaygın olmayan yer altı sulamaya geçilmesi gerektiğini söyledi.

Pakdemirli, Eylem Planı’nda da yer alan bu adım için “Burada da yüzde 30-40 tasarruf var. Bu yöntemle kurak bölgeleri kolaylıkla tarıma kazandırabiliriz” dedi.

Belediyelerdeki kayıp kaçak oranı %37

Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre su tasarrufu için göz ardı edilmemesi gereken bir başka alan yerel yönetimlerin alt yapısı. Çünkü belediyelerin yetersiz alt yapılarından kaynaklı kayıp kaçak oranı Türkiye genelinde yüzde 37. Bazı belediyelerde oranın yüzde 80’lere ulaştığının altını çizen Bakan Pakdemirli, “Yani bu ne demek? Belediyelerin şebekelerindeki eski borular nedeniyle su size ulaşmadan kayboluyor. Şu anda belediyelerden bastığımız suyun yüzde 37’si boşa gidiyor. Türkiye ortalaması bu. Büyük yatırımlar yerine, bizim yapacağımız küçük rötuşlar bazen 10 yıl belediyelerin sorununu çözebiliyor” dedi.

Ve üçüncü alan bireylerin, hanelerin tasarrufu… Bakan Pakdemirli vatandaşın dikkatini tasarruf çekmek için bir kampanya başlatacaklarını belirterek “83 milyonun tasarruf etmesi gerekiyor. Suya artık bir mücevher ve altın gözüyle bakmamız lâzım. Bugün belki bir problem yok ama 20 sene sonra problem olma ihtimali giderek artıyor. Bugün su kısıtı yaşayan ülkeler arasındayız, yarın su kuraklığı yaşayan ülkeler arasına girebiliriz” dedi.

Pakdemirli “süper bilgisayarların” hesaplamalarına göre aralık, ocak ve şubatta mevsim normallerinde yağış olmasının beklendiğini söyledi. Baraj doluluk oranlarına bakıldığında da İstanbul’un üç, Ankara’nın 5, İzmir’in 7 ay su sıkıntısı yok. Tarım ve Orman Bakanı son söz olarak “Suyu tasarruflu kullanmalıyız ama tabi bu özel günlerde hijyenden de vazgeçmemeliyiz. Önce sağlık sonra tasarruf. Bu yıl yağışlar normal olacak olsa da, geçmişten gelen eksiklik olduğu için dikkat etmemiz şart” dedi.

Gazeteci : Didem Özel TÜMER

Kaynak : Milliyet Gazetesi

[TÜHA Haber Ajansı, 17 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.