enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:04 TBMM’nin girişimiyle İstanbul’da düzenlenen “Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı”nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi.
10:48 Uluslararası seviyede aranan 3 kişi başarılı operasyonla Türkiye’ye getirildi…
10:29 Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!
10:03 Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen 10’uncu Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı…
00:22 Kocaeli’nin Kandıra Seyrek Kalesi’nde restore çalışması başlıyor…
20:16 Bakan Murat Kurum, Kocaeli’nde anahtar teslim ve kura çekimi törenine katıldı…
19:53 Kocaeli’nin en kalabalık üçüncü ilçesi olan Darıca’da Cumhur İttifakı’nı güçlendiren atama…
19:08 AVİM’den, “Türk-Ermeni İlişkileri: Tarihsel Perspektif ve Günümüze Yansımalarıyla Çok Yönlü Değerlendirme” başlıklı panel…
11:40 Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’ndan (PFDK), Serdal Adalı’nın cezası belli oldu…
11:32 Futbolda Trendyol Süper Lig’e 32, Trendyol 1. Lig’e 35, Nesine 2. Lig’e 32, Nesine 3. Lig’e ise 29. hafta maçlarıyla devam edilecek…
11:11 Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş, Göztepe deplasmanında…
10:40 Su Politikaları Derneği Türkiye Belediyeler Birliği ‘Çözüm odaklı eğitim çalıştayı’na katıldı…
08:02 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 2. bölümü…
07:33 DSÖ’nün pandemi anlaşması hakkında internette yer alan iddialar doğru mu?
23:56 MSB kaynakları: Yunanistan’ın deniz yetki alanları planlaması uluslararası hukuka aykırıdır
23:43 Doktorlardan, Önder açıklaması: Genel durumu düne göre iyi
23:33 Devlet Bahçeli: CHP ve yönetimi bitmiş bir hikayenin siyaset ayağıdır
22:49 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız…
22:21 Kitap: “Son Teknoloji Faciası-Zeki Ama Çalışmıyor”…
21:52 Adalet Bakanı Tunç, Kocaeli’nde “Sırrı Süreyya Önder’in rahatsızlığı nedeniyle ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ötelendi”…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Ankara-Bağdat-Erbil Üçgeninde Terörle Mücadele

Ankara-Bağdat-Erbil Üçgeninde Terörle Mücadele
22.12.2020
A+
A-

TÜHA HABER / SETA Strateji Araştırmacı Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) PKK ile yaşadığı çatışmalar ve süre giden protestolar arasında gergin günlerden geçtiğini açıkladı.

İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Alptekin “CHP Öteki Olarak PKK'yı Değil AK Parti'yi Görüyor”, Söyleşi Yusuf Özkır | Kriter Dergi

Doç. Dr. Hüseyin Alptekin

Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, kaleme aldığı ‘Ankara-Bağdat-Erbil Üçgeninde Terörle Mücadele’ başlıklı yazısında, gerginliğin tarafı olarak bir yanda IKBY yönetimini büyük oranda elinde bulunduran KDP ve  diğer tarafta ise PKK bulunduğunu ifade etti.

Irak’taki bu KDP-PKK gerginliğinin Suriye’de de iki tarafın uzantıları olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile PYD arasındaki gerginlikle karşılıklı etkileşim içerisinde seyrettiğini belirten Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, “Irak merkezi yönetimi, Türkiye ve ABD gibi aktörler de olayları yakından takip ediyor ve yer yer bilfiil müdahil oluyorlar” dedi.

Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, Türkiye’nin bölgeye bakışının herkesin malumu olduğunu hatırlatarak,  Türkiye’nin PKK’nın Irak ve Suriye’den temizlenmesi gerektiği konusunda ısrarcı, bu konuda diplomatik ve askeri adımlar atmaktan çekinmediğini söyledi.

Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, “Nitekim halihazırda Türkiye’nin Kuzey Irak’ta kurmuş olduğu üs ve kontrol noktaları PKK militanlarının Türkiye sınırına erişimini engellemekte ve PKK’nın Irak’ta kontrol ettiği alanlar bir bir temizlenene kadar artacağa benziyor” dedi.

Araştırmacı Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, şöyle devam etti:

“Türkiye KDP ile ise genellikle iyi ilişkilere sahip. Genellikle diyoruz çünkü Eylül 2017’deki referandum süreci gibi IKBY’nin tek taraflı adım attığı dönemlerde Türkiye-IKBY ilişkileri de yer yer gerildi. Ancak iki taraf bu süreçleri karşılıklı çıkarlar ekseninde aşmayı bildi. Artık KDP, Türkiye’nin Irak’ta merkezi yönetim ve anayasanın izin vermediği tek taraflı ve oldu-bittiye getirilen ayrılıkçı girişimlere karşı tepki göstereceğini fark etmiş olmalı. Bununla beraber Türkiye ve IKBY ekonomi ve güvenlik alanlarında karşılıklı çıkarlar geliştirebilen, bu alanlarda işbirliği yapabilen aktörler. Ticaret iki tarafa da kazandırırken PKK’nın Irak ve Suriye’deki varlığı iki taraf için de bir güvenlik tehdidi. Özetle, Türkiye’nin Irak projeksiyonunda PKK’ya yer yok.”

Irak merkezi yönetimi Erbil idaresiyle bölgesel yönetimin yetkileri ve sınırları konularında sık sık ihtilaflar yaşasa da son süreçte ikili ilişkilerde yapıcı bir hava hissedildiğine değinen Araştırmacı Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, Irak Başbakanı Kazımi’nin hafta içi Türkiye’ye yaptığı ziyaretin Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı ortak açıklama da gösteriyor ki Irak merkezi yönetiminin Türkiye ile de iş birliği geliştirmeye son derece önem verdiğinin altını çizdi.

Araştırmacı Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, Türkiye’nin de Erbil ve Bağdat yönetimlerine karşı bu yapıcı tutumunun Irak’ın toprak bütünlüğü ve iç huzuru için son derece önemli olduğunu kaydetti.

“Son 30 yılı savaşlarla heba edilen Irak’ın yeni bir iç savaşa sürüklenmesi Türkiye, Irak ve Erbil yönetimlerinin üçünün de kaçınmak istediği bir durum” olduğunu ifade eden  Araştırmacı Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, “Nitekim Bağdat ve Erbil yönetimleri, aralarında yaşanan bütçe paylaşımı sorunlarına rağmen Irak-Türkiye-Suriye üçgenindeki Sincar bölgesinde Ekim ayı içinde anlaşmaya vararak PKK’nın bu bölgeden çıkarılması için harekete geçmişti” ifadesini kullandı.

Araştırmacı Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, Bu anlaşmanın, Türkiye’yi memnun eden bir gelişme olduğunu hatırlatarak, “Umulur ki Türkiye’nin Sincar bölgesinde de PKK’ya yönelik bir askeri harekat düzenlemesine gerek kalmadan, Irak buradaki PKK varlığını kendi imkanlarıyla sonlandırabilir” dedi.

“Türkiye ve Irak’ın tutumlarına değindikten sonra bir de Erbil yönetimine bakalım” diyen yazar Araştırmacı Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, bir yandan yaşadığı bütçe sorunları ve bölgede baş gösteren kitlesel protestoların, diğer yandan PKK’nın bu protestoları manipüle ederek kendi etki alanını genişletmeye çalışmasının KDP’yi oldukça rahatsız ettiğinin altını çizdi.

Araştırmacı Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, Bu da yetmezmiş gibi PKK’nın uzun bir süredir Irak topraklarında üslenmiş olmasının, buradan Türkiye’ye yönelik terör eylemleri gerçekleştirmesi ve Türkiye’nin sınır güvenliği için PKK terörüyle kaynağında yani Irak’ta mücadele etmesinin Erbil’i PKK’ya karşı tavır geliştirmeye ittiğini söyledi.

Bölgedeki gelişmelerin Erbil yönetiminin terörle mücadele konusunda Türkiye ile birlikte tavır aldığını gösterdiğini ifade eden Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, “Kaldı ki KDP ile PKK arasındaki gerilimin tek sebebi PKK’nın Türkiye’ye yönelik terör eylemleri de değil. Bu iki tarafın Suriye’deki uzantıları ENKS ve PYD de Suriye’de bir güç mücadelesi içerisinde bulunduğunu anlattı.

Araştırmacı Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, “Gün itibarıyla Suriye’deki bu mücadelenin avantajlı tarafı arkasında Amerikan desteğini hisseden PYD. Ancak bu desteğin de sınırları var. Bu destek Türkiye’nin Afrin ve Rasulayn-Tel Abyad bölgelerini PYD’den temizlemesine mani olamadı”ğına dikkat çekti.

Türkiye’nin gelecekteki muhtemel sınır ötesi harekatlarının önünü kesmek isteyen ABD’nin, Suriye’de PYD ile ENKS arasında bir diyalog zemini kurmaya çalışsa da PKK ve KDP’nin onayı olmadan böyle bir birliktelik kurmanın mümkün olmadığını açıklayan Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, Irak’ta PKK ile KDP arasında tırmanan gerginliğin Suriye’de PYD ile ENKS arasındaki ihtilafı çözmeye çalışan Amerika’nın da başarı ihtimalini günden güne azalttığını belirtti.

Görünen o ki ABD’nin PYD’yi PKK’dan ayrı bir oluşum gibi sunma ve Suriye’deki diğer Kürt fraksiyonları da PYD içinde eritme projesinin artan KDP-PKK gerilimiyle giderek zorlaşıtığını söyleyen Araştırmacı Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, son bir hafta içerisinde Duhok’ta PKK ve IKBY güçleri arasında yaşanan çatışmada bir peşmergenin hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, bu çatışmadan iki gün sonra, geçtiğimiz Çarşamba gecesi ise Suriye’den Irak’a geçmeye çalışan PYD unsurlarının KDP peşmergeleri tarafından engellendiğini belirterek, olayın ardından, KDP kaynaklarına göre, sayısı 56’yı bulan PYD militanlarının bir peşmerge karakoluna saldırı düzenleyerek burayı ele geçirmeye çalıştığına vurgu yaptı.

Araştırmacı Doç. Dr. Hüseyin Alptekin, “Bu şartlar altında KDP, IKBY topraklarının Türkiye ile PKK arasında bir çatışma alanı olmasını kabullenip olayları kenardan izlemek ile PKK’ya karşı verilen mücadeleye bilfiil katılarak bir an önce IKBY topraklarında güvenlik ve huzuru tesis etmek arasında bir tercih yapmak durumunda” olduğunu kaydetti.

HABER : Ataner YÜCE

***

Hüseyin Alptekin

Araştırmacı, Strateji Araştırmaları, İstanbul
Lisans eğitimini Beykent Üniversitesi İşletme ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde 2004 yılında tamamlayan Alptekin, yüksek lisans derecesini 2006 yılında Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden aldı. Lisansüstü çalışmalarını 2008 yılına kadar Utah Üniversitesi’nde sürdüren Alptekin doktora çalışmalarını “Explaining Ethnopolitical Mobilization: Ethnic Incorporation and Mobilization Patterns in Bulgaria, Cyprus, Turkey, and Beyond” başlıklı teziyle Texas Üniversitesi-Austin Siyaset Bilimi Bölümü’nde tamamladı. Başlıca akademik ilgi alanları arasında karşılaştırmalı siyasi kurumlar, etnik siyaset, milliyetçilik, Türkiye ve Ortadoğu politikası ve sosyal bilim araştırmaları metodolojisi yer alan Alptekin’in araştırmaları Ethnic and Racial Studies, Mediterranean Politics, Nationalism and Ethnic Politics, Afro Eurasian Studies, Insight Turkey, Wiley-Blackwell Encyclopedia of Political Thought’ta yayınlandı. İstanbul Şehir Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesidir.

[TÜHA Haber Ajansı, 22 Aralık 2020]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.