Kırgızistan’dan Mektup Var!

UHA HABER / Sevgili okurlar, Kabar-Kırgızistan Ulusal Haber Ajansı’nın ve Golden Bridge News’in katkılarıyla hazırlamış olduğumuz ‘Kırgızistan’dan Mektup Var!‘ Haber Bültenimizle yine birlikteyiz.
Haber Bültenimizin ilk haberi, Ülkenin en iyi 70 öğrencisine Cumhurbaşkanlığı bursu verilmesiyle ilgili…
Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı İdaresi Bilgi Politikası Departmanından GBNews’e aktarılan habere göre, Geçici Cumhurbaşkanı Talant Mamıtov, 2019-2020 akademik yılı sonunda ülkenin yüksek öğretim kurumlarının en iyi 70 öğrencisine Cumhurbaşkanlığı bursu verileceğine ilişkin bir emir imzaladı.
Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Eğitim Fonu’ndan seçkin öğrencilerin ödüllendirilmesi için her biri 50 bin som olmak üzere 3 milyon 500 bin som tahsis edildi.
Tam zamanlı eğitim veren yüksek öğretim kurumlarının öğrenci listesi (Harbiyeliler), Kırgız Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın emriyle oluşturulan ve Eğitim Komisyonu tarafından onaylanan Cumhurbaşkanlığı bursu için adayların belgelerini değerlendirmek için çalışma grubu tarafından onaylandı.
***
Kazakistan’ın bağımsızlığının yıldönümü vesilesiyle Geçici Cumhurbaşkanı Talant Mamıtov, tebriklerini gönderdi…
Kırgız Cumhuriyeti Geçici Cumhurbaşkanı Talant Mamıtov, Kazakistan’ın bağımsızlığının 29. yıldönümü vesilesiyle Kasım-Comart Tokayev’e tebriklerini iletti.
Bağımsızlık yıllarında, Kazakistan Cumhuriyeti devlet inşası, siyasi ve sosyo-ekonomik kalkınmada büyük başarılar elde etti, ülkenin uluslararası arenadaki otoritesi sürekli olarak güçleniyor.
Mamıtov tebrik mesajında, ‘Kırgız Cumhuriyeti ile Kazakistan Cumhuriyeti arasında iyi komşuluk, stratejik ortaklık ve müttefik ilişkilere dayanan ikili ilişkilerin halklarımızın yararına gelişmeye ve derinleşmeye devam edeceğine inanıyorum ” dedi.
***
Sevgili okurlar, Kırgızistan’da Halk Oylaması 10 Ocak 2021’de Yapılacak…
Kırgız Cumhuriyeti Geçici Cumhurbaşkanı ve Cogorku Keneş Yörağası Talant Mamıtov, “Kırgız Cumhuriyeti’nin hükümet şeklini belirlemek için referandum (halk oylaması) yapılması üzerine” Kırgız Cumhuriyeti Yasası’nı imzaladı.
Yasa, 10 Aralık 2020’de Cogorku Keneş tarafından kabul edildi.
Kabul edilen yasa, 10 Ocak 2021 Pazar günü Kırgız Cumhuriyeti topraklarında bir referandum yapılmasını öngörüyor.
Kırgız Cumhuriyeti hükümet şeklinin seçimine ilişkin bir soru referanduma sunuldu:
– başkanlık Cumhuriyeti,
– parlementer Cumhuriyet,
– tüm seçeneklere karşı.
Kanun, resmi olarak yayınlandığı gün yürürlüğe girer.
***
Bültenimizin bu haberi de, Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev’ın , Afganistan İslam Cumhuriyeti Maslahatgüzarını kabulüyle ilgili…
Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, Afgan tarafının talebi üzerine Kırgız Cumhuriyeti Afganistan İslam Cumhuriyeti Maslahatgüzarı Abdul Majid Kargar’ı kabul etti.
Görüşmede, Büyük ve Küçük Pamirlerde Afgan Kırgızlarının durumu da dahil olmak üzere Kırgız-Afgan ilişkilerinin gündemindeki güncel konular tartışıldı. Buna ek olarak, taraflar altyapı projelerinin daha da geliştirilmesi ve bölgesel entegrasyon konusunda görüş alışverişinde bulundu.
Kırgız Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı R. Kazakbayev, 2020 yılında başlatılan Afgan içi uzlaşma sürecini desteklediğini ifade ederek, Afganistan’da barışı sağlamak ve genel olarak bölgesel güvenliği güçlendirmek için ilerlemesini umduğunu ifade etti.
***
‘Kırgızistan’dan Mektup Var!’ başlıklı Haber Bültenimizin son haberi de, Kırgızistan Turizm Bakanı Nurjigit Kadırbekov, kayak severleri ülkesine davet etti…
Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Nurjigit Kadırbekov, Rusya, Kazakistan ve Özbekistan ile charter uçak seferlerini başlattıklarını belirterek, “Kayak severler buyurun, Kırgızistan’a gelin ve tatil yapın.” dedi.
Kırgızistan’da kışın gelmesiyle beyaza bürünen Tanrı Dağı eteklerindeki kayak tesisleri, kayak severlere ev sahipliği yapmaya başladı.
Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı, 2020-2021 kayak sezonunun başlamasıyla Çuy bölgesindeki Çunkurçak Vadisi’ndeki bir kayak tesisinde açılış töreni düzenledi.
Yoğun katılımla gerçekleştirilen tören alanında, yerli ve yabancı masal kahramanları ve çok sayıda dans grubu sahne aldı.
“Charter uçak seferlerini başlattık”
Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Nurjigit Kadırbekov, tören alanında gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Güzel insanların ve yerlerin bulunduğu Kırgızistan’da kayak sezonunu resmen açtıklarını belirten Kadırbekov, “Rusya, Kazakistan ve Özbekistan ile charter uçak seferlerini başlattık. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kapatılan sınırlarımızı tüm ülke vatandaşlarına açtık. Kayak severler buyurun, Kırgızistan’a gelin ve tatil yapın.” ifadesini kullandı.
Eşi benzeri olmayan zengin göçebe kültürü, dağları ve birbirinden güzel manzaralarıyla insanları cezbeden Kırgızistan’da Karakol, Çunkurçak, Orlovka, Too-Aşuu, Zil, Toğuz Bulak, Nevruz, Oruu-Say, Ak-Taş, Kaşka-Su, Politeh, Susamır, Çon-Taş ve Ski-Tatır’da kayak merkezleri bulunuyor.
Türkiye’den Kırgızistan’a haftada Türk Hava Yolları 5 ve Pegasus Hava Yolları 8 uçak seferi düzenliyor.
***
Bir daha ki ‘Kırgızistan’dan Mektup Var!’ başlıklı Haber Bültenimizde yeniden birlikte olmak dileğiyle, yeni yılınızı kutluyor, 2021 yılının tüm dünyada olduğu gibi öncelikle barış, sağlık ve mutluluk getirmesini diliyorum…
Ayperi BERMİRZAYEVA & Kırgızistan (UHA) Uluslararası Haber Ajansı
[TÜHA Haber Ajansı, 26 Aralık 2020]
‘Pelin Çift ile Gündem Ötesi’ her Cumartesi saat 00.15’te TRT 1 Ekranlarında..