4. Kayseri Kitap Fuarı “Sezai Karakoç” Anısına Kapılarını Açtı
KAYSERİ-TÜHA HABER / Büyükşehir Belediyesi’nin 4. Kitap Fuarı ile “Âlimler Şehri” Kadim Kent Kayseri’yi kitap kokusu sardı. Kente gelen şair ve yazarlar, kitap fuarını ‘şiir gibi’ olarak yorumladılar.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından merhum yazar, şair ve düşünür Sezai Karakoç anısına düzenlenen 4. Kayseri Kitap Fuarı Açılış Töreni, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ve Kayseri protokolü ile yazar, şair ve düşünürlerin katılımlarıyla gerçekleşti. Başkan Büyükkılıç, ziyaretçi rekoru kırmayı hedeflediklerini belirtirken, özgüven içerisinde, daha donanımlı, daha eğitimli, geleceğe ümitle bakan gençlik vurgusu yaptı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, önceki yıllarda Türkiye’nin ziyaretçi rekoruna sahip kitap fuarlarından olan, alanında örnek gösterilen ve merhum yazar, şair ve düşünür Sezai Karakoç anısına gerçekleşen 4. Kayseri Kitap Fuarı’na ev sahipliği yapıyor.
TRAMVAYDA “KİTAP HEDİYELİ” FUARA DAVET
Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kitap kokusu ve kitap fuarı heyecanı saran kentte tramvaylarda kitap hediye ettikleri vatandaşları Kayseri 4. Kitap Fuarı’na davet etti. Tramvayda yolculuk yapan ve duraklarda bekleyen vatandaşlara Başkan Büyükkılıç’ın selamlarını ileten ekipler, tüm Kayserilileri önceki yıllarda olduğu gibi yine aynı coşku ve heyecanla kitap fuarına davet etti. Bu kapsamda Başkan Büyükkılıç önderliğinde Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Kitap Fuarı’nın kapılarını dördüncü kez kitapseverlere açtı.
BÜYÜKKILIÇ, MERHUM KARAKOÇ’UN DİZELERİ İLE SÖZLERİNE BAŞLADI
Başkan Büyükkılıç, kitap fuarının açılış konuşmasına “Hepimizin adeta ruhunda, bugünlere gelmesinde emeği olduğuna inandığımız şair, mütefekkir Sezai Karakoç anısına böyle bir güzel organizasyonu düzenlememizin çok anlamlı ve önemli olduğunu ifade ediyorum” diyerek merhum şair, yazar ve düşünür Sezai Karakoç’a ait şu dizelerle başladı:
“Ülkendeki kuşlardan ne haber vardır / Mezarlardan bile yükselen bir bahar vardır / Aşk celladından ne çıkar mademki yar vardır / Yoktan da vardan da ötede bir Var vardır / Hep suç bende değil beni yakıp yıkan bir nazar vardır/O şarkıya özenip söylenecek mısralar vardır / Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır/Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır/ Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır / Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır / Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır / Sırların sırrına ermek için sende anahtar vardır / Göğsünde sürgününü geri çağıran bir damar vardır / Senden umut kesmem kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır / Sevgili, en sevgili, ey sevgili…”
Kayseri’nin sanayi ve ticaret merkezi olarak bilindiğini, bu yönüyle her zaman devletine, milletine, vatanına, bayrağına, inancına sahip çıkan bir şehir olarak övündüklerini ifade eden Başkan Büyükkılıç, “Bunun yanında çok şükür hayırseverler şehri olarak bilinir. En önemlisi makarr-ı ulema olarak bilinir, makarr-ı evliya olarak bilinir. Davud El Kayseri’nin, Mimar Sinan’ın, Gevher Nesibe Sultan’ın, Mehmet Melikgazi hazretlerinin, Seyyid Burhaneddin hazretlerinin, Seyrani’nin, Hacı Hasan Efendi’nin, Ahmet İslamoğlu’nun şehri. Böyle güzellikleri, birbirinden değerli büyüklerimizi bağrında barındıran bir şehirde yaşamanın şükrünü yaşıyoruz” dedi.
Büyükkılıç, Kayseri’nin okuyan ve öğrenen bir şehir olma yolunda adeta sınavları birer birer başarıyla bitiren anlayış içerisinde bir şehir olduğuna vurgu yaparak, “Şehrimizi turizmin, kültürün, eğitimin, sporun merkezi ve kütüphaneler şehri gibi anlayışlarla anılması için gece gündüz demeden 16 ilçe belediye başkanıyla el ele, gönül gönüle, değerli milletvekillerimiz ve bakanlarımızla dayanışma içerisinde sürdürüyoruz. Çok şükür bereketini yaşıyoruz. Hemşerilerimizin gönüllerinde taht kurmak yolunda, gönül belediyeciliğini hayata geçirmek yolunda sayın Cumhurbaşkanımızın elinden genç ve öğrenci dostu bir şehir olarak ödül almış bir belediye olarak elbette bu konuda daha fazla çalışma yapmamız gerektiğinin farkındayız” şeklinde konuştu.
BÜYÜKKILIÇ’TAN “DAHA DONANIMLI, DAHA EĞİTİMLİ GENÇLİK” VURGUSU
5 üniversitesi, 80 bin civarında üniversite öğrencisi ve 300 bin ortaöğretim öğrencisi olan bir şehirden bahseden Başkan Büyükkılıç, “İşte bu genç nüfusun özgüven içerisinde, daha donanımlı, daha eğitimli, geleceğe ümitle bakan ve geleceği inşallah Mevlâmızın hükmüyle şekillendirecek olan bir nesil yetiştirmek için çırpınıyoruz. İstiyoruz ki böyle kitap fuarları ile hem Anadolu’da kendisinden söz ettirsin, hem yazarlarımızla, şairlerimizle buluşsun, kendisinde özgüven oluşsun, okuyan ve okutan olan statüsünde yer alsın, sosyal statüsü değişsin” ifadelerini kullandı.
Önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlarından, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ise Kayseri’ye gelen bütün misafirlere, düşünür, şair ve yazarlara ‘hoş geldiniz’ diyerek merhum Sezai Karakoç anısına düzenlenen kitap fuarında emeği geçenlere teşekkür etti.
Kayseri Valisi Şehmus Günaydın da fuarın şehrin edebiyat hayatında katkı sağlamasını temenni ederek, başta Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç olmak üzere tüm emek verenlere teşekkür etti.
İNANÇ: “KAYSERİ İLİM ŞEHRİDİR”
Açılışta konuşan edebiyat dünyasının önemli isimlerinden olan Hayati İnanç, Kayseri’nin ticaret şehri olarak bilindiğini ancak ondan önce bir ilim şehri olduğunu söyleyerek, “Hz. Mevlana’nın yetişmesinde büyük emeği olan Seyit Burhanettin’in şehridir. Yaman Dede’nin şehridir. Son dönemde Ahmet Remzi Akyürek merhumun şehridir. Bu fuarın hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum. Rahmetli Sezai Karakoç’un dünya sürgünü bitti. Kendisi de öyle istiyordu. İnşallah makamı âlîdir. Her şey gönlünüzce olsun” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Yazar Prof. Dr. Sevil Atasoy ise bir üniversite hocası olarak her yaştan memleketin dört bir yanından öğrencileri olduğunu, hiçbir şeyin kitap fuarları için kendisini duygulandırmadığını belirtti ve kitap fuarlarına insanların kendileri istedikleri için gittiklerini dile getirdi. Atasoy, Kayseri’deki kitap fuarlarına daha önce de geldiğini ama bunun çok daha geniş olduğunu kaydederek Kayseri’ye ve ülkenin geleceğine faydalı olması temennisinde bulundu.
İLKAN’DAN FUARA, “ŞİİR GİBİ, KİTAP FUARI” YORUMU
Şair Ahmet Selçuk İlkan ise insanı insan yapan merhamet, vicdan, aşk, sevgi saygı gibi değerler olduğunu ifade ederek, bunun kitaplarla sağlandığını, kitabın kalbe ışık verdiğini söyleyip, şiir gibi bir kitap fuarı olarak nitelediği Kayseri 4. Kitap Fuarı’nda bir şiir okudu.
Sun Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Nuh Mehmet Saçmacı da, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a desteklerinden dolayı şükranlarını sunarak, 3 milyon kitap, 314 yayınevini ve 300’ün üzerinde yazarları Kayseri’de kitapseverlerle buluşturduklarını, Türkiye Kitap Fuarları içerisinde 798 bin ziyaretçi rekorunu yeniden rekor kıracaklarını dile getirdi.
Konuşmaların ardından Başkan Büyükkılıç’ın yer aldığı protokol, kurdele kesimi ile açılan kitap fuarını ziyaret ederek, stantlarda hem yazar hem de okuyucular ile bir araya geldi.
[TÜHA Haber Ajansı, 04 Aralık 2021]