<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:44 Gazeteci Mustafa SALMAN’dan, Spor Gündemi!…
09:55 Türk mutfağı dünya sahnesinde hızla yükseliyor…
08:48 Avrupa Birliği (AB) Eski Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den AB’ye Gazze eleştirisi…
08:23 Papa 14. Leo: Katolik Kilisesi’nin ilk ABD’li papası kimdir?…
08:19 Türkiye’de Afet ve Acil Durum Önlemleri!…
08:10 1972’de fırlatılan Sovyet uzay aracı Kosmos 482, yıllar sonra atmosferi geçerek Hint Okyanusu’na düştü…
08:09 Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü: “Dünyanın yaşadığı krizler enerji verimliliği ile çözülebilir”…
08:03 Hindistan ve Pakistan: Askeri olarak kim daha üstün?…
07:46 CHP’den Hayvanları Koruma Kanunu’na Alternatif Teklif: “Yaşam Hakkı İçin Direneceğiz”…
07:39 AKUT VAKFI’ndan Hatay’a Sağlık Desteği: Karaağaç AKUT VAKFI Aile Sağlığı Merkezi Sağlık Bakanlığı’na Devredildi…
07:35 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da öncelikli olarak 2000 yılından önce inşa edilen yapıların ele alındığını açıkladı….
07:27 Abe Enerji, Sivas’ta atıklardan günde 95 ton tehlikesiz atığı gazlaştırarak elektrik üretecek…
07:26 ABD’de yapılan bir ankette, halkın yüzde 56’sı Başkan Trump’ın üniversitelerle ilgili politikalarını onaylamadığını belirtti…
07:13 Roche İlaç’tan Türkiye-İsviçre arasındaki Dostluk Anlaşması’nın 100. yıldönümüne özel etkinlik: “Geçmişten Geleceğe”…
07:13 ATMACA’ hedefi tam isabetle vurdu…
07:09 Allianz Trade’in araştırmasına göre, Washington ile Pekin arasındaki ticaret savaşı Alman sanayisinde önemli istihdam kayıplarına yol açabilecek…
07:04 Kocaeli Ticaret Odası’nca, zirai don olayının Kocaeli tarımına etkileri ele alındı…
23:34 AK Parti Sözcüsü Çelik: Ateşkes kararı alınması çok memnuniyet vericidir…
19:48 DP Sözcüsü Altıntaş: “Kira Artışında Tavan Oran Uygulaması Yeniden Gündeme Alınmalıdır!”
14:35 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan, İBB yolsuzluk soruşturması hakkındaki manipülatif paylaşımlara soruşturma başlatıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yeni akım, Non-Fungible Token (NFT), hayatımızın da bir parçası haline gelmeye başladı

Yeni akım, Non-Fungible Token (NFT), hayatımızın da bir parçası haline gelmeye başladı
11.02.2022
A+
A-

KOCAELİ – TÜHA HABER / Son dönemde hayatımıza hızlıca giren yeni bir kavram ile karşı karşıyayız. NFT.  Sadece sanat ve spor camiası ile sınırlı kalmayıp hayatımızın da bir parçası haline gelmeye başlayan bu yeni akım, toplum olarak en çok merak edilen konular arasında yerini almaya başladı. Tüm merak edilenleri (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı olarak sizler için sorduk, tasarımcı ve NFT sanatçısı İrem Şahinbaş bizler için yanıtladı. 

Kripto paradan sonra şimdi de NFT (Non-Fungible Token) furyası: Önümüzdeki döneme damga vuracak... - Son Dakika HaberlerTÜHA HABER : Merhaba İrem Hanım, hayatımıza son dönemde Kripto, Token, Metaverse gibi hızlıca giren kavramlar oldu ve NFT de bunlardan bir tanesi. NFT tam olarak nedir bizlere kısaca bahseder misiniz? 

İrem ŞAHİNBAŞ : Tam adıyla Non-Fungible Token olan NFT, karşılıksız token anlamına gelir; dijital bir varlığın benzersiz olduğunu ve bu nedenle birbirinin yerine geçemeyeceğini onaylayan, temel olarak, yalnızca size ait olan, türünün tek örneği bir dijital varlık olduğunu gösteriyor.  

TÜHA HABER : Özellikle kripto paralar ile ilgilenen pek çok kullanıcı şuanda işlem yaptıkları her alanda NFT kavramı ile de karşılaşıyor. Bu ikisinin birbirleri ile bir bağlantısı var mı?

İrem ŞAHİNBAŞ : Genel olarak değiştirilemez token olarak sunulan NFT, diğer kripto paraların aksine takas edilmiyor. Bir nevi NFT’ler kripto sanat çağının tapu sicilleridir. Yani bir dijital sertifikadır ve sanat eserleri dijitale bu yolla uyarlanmış olur.

TÜHA HABER : Sizce dijital sanat mı yoksa fiziksel sanat mı?

İrem ŞAHİNBAŞ : Aslında buna net bir cevap verebilmek zor. Şuan zaten dünya üzerinde “NFT zenginlerin yeni koleksiyon biçimi mi” ve “NFT sanat sayılmalı mı” olarak görüşler 2’ye ayrılmış durumda. Fakat günümüz teknolojisinin ilerlediği noktayı göz önünde bulundurduğumuz zaman NFT’lerin ilerleyen zamanlarda daha çok yer edineceğini görmemek imkânsız. Şuan zaten bir Mozart olsun, Tchaikovsky olsun dijital ortamlarda dinleme, telefonlarımıza indirme imkânı buluyorken, sanat, moda, spor gibi dalların da burada daha fazla ilerleyeceğini düşünüyorum. Fiziksel sanatın da çok farklı bir yeri bulunuyor tabi. Zamanın ünlü ressamları, heykeltıraşlarının eserlerini fiziksel olarak elimizde barındırmak o dokulara gerçekten dokunabilmek ise apayrı bir duygu. 

NFT nedir? Nasıl kullanılır? -TÜHA HABER : Dijital ortamda üretilen her çizimi ya da müziği NFT yapmak mümkün mü? 

İrem ŞAHİNBAŞ : Elbette mümkün fakat koleksiyonerlerin ve yüklemiş olduğumuz bu konuda satış yapılan sitelerin önceliği kopya işlerin olmaması. Biliyorsunuz ki sanatçıların yapmış olduğu işleri bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlarınıza indirmeniz bir sağ tık ve kaydet butonuna basmak kadar kolay. Resimler, dijital tasarımlar, şarkılar, videolar hatta bir tweet bile NFT olabilir.

TÜHA HABER : Bir çizimi ya da tasarımı NFT yaparken hangi aşamalardan geçiriyorsunuz? Bu süreç nasıl işliyor? 

İrem ŞAHİNBAŞ : Aslında önceliğim eşsiz ve sadece alan kişiye özel bir çalışma olması. Bir tasarıma başlarken hayal gücümü, içimde barındırdığım ütopyayı karşımdaki kişiye aktarabilmek. 

TÜHA HABER : İlk sorumuzun cevabında takas edilemez olduğunu söylemiştiniz peki sanatçılar bu işten nasıl gelir elde ediyor? 

İrem ŞAHİNBAŞ : Değerlerini NFT’ye dönüştürmek isteyen bireylerin programlama dilleri gibi karmaşık bilgilere hakim olması da gerekmiyor. Bunun için kripto varlıkların saklandığı ve transfer yapabildiğimiz bir dijital cüzdanımızın olması yeterli ve satış yapma imkânı bulunan siteye girilip gerekli aşamaları yerine getirdikten sonra satışa başlayabiliyorsunuz.

TÜHA HABER : NFT’lerin yayınlandığı platformlar hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Bunlardan hangilerini önerirsiniz. Buralarda işlem yapmak güvenli mi? 

İrem ŞAHİNBAŞ : NFT ilk çıktığı zaman, en azından ben, öncelikle OpenSea sitesini duymuştum. Bunların haricinde benim bildiklerim Rarible, Foundation, Hic et Nunc, Solana, Objkt, SuperRare gibi siteler bulunmakta. Bu bahsettiğim sitelerin hepsi güvenilir sitelerdir. Bir diğer güvenlik önlemini ise kripto para cüzdanınızı oluşturduğunuz sitelerden almalısınız. Çok basit hatalar bütün varlıklarınızı kaybetmenize sebep olabilir.

NFT | Non-Fungible Token - IberdrolaTÜHA HABER : Sizin NFT dünyasına girme hikâyeniz nasıl başladı? Bize biraz çalışmalarınızdan ve yaptıklarınızdan bahseder misiniz? 

İrem ŞAHİNBAŞ : 2021 yılında NASA JPL’de derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışan sevgili hocam Umut Yıldız ile konuşurken bahsetmişti. Yaptığımız konuşma sonrası, nedir nasıldır araştırdıktan ve çalışmaları satışa koyabilmek için gerekli ödemeleri ayarladıktan bir süre sonra başladım. 

TÜHA HABER : Birçok kişi dijital dünyada farklı isimler ve rumuzlar kullanıyor. Siz çalışmalarınızı kendi isminiz ile mi yayınlıyorsunuz yoksa farklı bir isim altında mi çalışıyorsunuz? 

İrem ŞAHİNBAŞ : Ben çalışmalarımı direkt İrem Şahinbaş olarak yayınlıyorum bazen yurt dışı bağlantılara geçtiğimde ise irem s. olarak kısaltıyorum

NFT - Rechtliche Einordnung von TokenTÜHA HABER : Sizi takip etmek isteyenler çalışmalarınıza nasıl ulaşabilir? 

İrem ŞAHİNBAŞ : NFT satışım için;  https://objkt.com/profile/tz28SeTrvAyWt4Vr7oyvujpEXUh7oB4KfuPi  

ziyaret edebilirler. 

Ayrıca bugüne kadar yapmış olduğum tasarımları;

www.behance.net/iremsahinbas   ve   www.instagram.com/irmshnbs/  inceleyebilirler.

twitterdan takip etmek isteyenler için de; twitter.com/irmshnbs

TÜHA HABER : Son olarak bu alanda çalışma yapmak isteyen ve yeni başlayacak olan kişilere bir tavsiyeniz var mı?

İrem ŞAHİNBAŞ : Öncelikle “hemen çok hızlı şekilde kolay para kazanacağım” diyerek girmeyi düşünmesinler. Çünkü NFT yaptıktan sonra gerekli aşamaları oluşturup yüklediniz diyelim hemen satış olmayabiliyor ve o zaman da hevesler kırılıyor. İşlerinizi yaparken eşsiz, benzersiz olmasına, hikayesine önem verilmeli, yapılan tasarıma göre yüklenecek site seçilmeli ve sonrasında sosyal mecralarda aktif olunmalı. Sürekli kendini ve işini koleksiyonculara anlatması tanıtması gerekmektedir. İşinize güveniniz tam ise hiçbir şeyin umudunuzu kırmasına izin vermeyin.

[TÜHA Haber Ajansı, 11 Şubat 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.