SPD Başkanı Yıldız : Enerji ve Su Politikaları Birbirini Etkiliyor. Elektrik zammı suyu da çarptı.
İSTANBUL – TÜHA HABER / Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Türkiye’deki Enerji fiyatındaki artışın ve bugüne kadar bitmeyen Melen Barajı’nın İstanbul suyunu da çarptığını belirterek, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi ‘nin (İSKİ) suya zam yapacağına açıkladı.
Ankara suyunun da enerji maliyeti yüksek.
Başkanı Dursun Yıldız, (TÜHA) TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, 21. Yüzyılın başından bu yana su temini ve çevre sağlığı hizmetlerinin daha çok enerji yoğun enerji temininin de daha çok suyun yoğun hale geldiğine dikkat çekti.
Halen dünyadaki elektrik enerjisinin ortalama olarak yüzde 4’ünün su temini, atık su arıtma ve deniz suyunun arıtma için kullanıldığını ifade eden Yıldız, İSKİ verilerine göre geçen yıl İstanbul’a Melen sisteminden 481 milyon m3 su verildiğini ve bu suyun geçen yıl İstanbul’a temin edilen toplam suyun yarısına yakın olduğunu açıkladı.
Melen Barajı
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, “Melen regülatöründen alınan bu su Avrupa yakasına iletilmesi için çok sayıda devasa pompalar kullanıldı ve 60 km boyunca bu su pompalar ile toplam 300 m yükseğe basıldı. Melen Barajı tamamlansaydı bu pompaj yüksekliği yaklaşık 100 m. azalacak ve enerji maliyeti de düşecekti” dedi.
Melen Barajı sorunu nedeniyle bu işletme koşullarının sürmesi ve artan enerji fiyatı suyun birim maliyetine önemli bir ilave enerji yükü bindireceğini dile getiren Başkanı Yıldız, şunları söyledi:
“Melen Barajı’nın işletmeye alınması durumunda bu maliyetin en az üçte bir oranında azalması mümkün olacaktı. Ayrıca Melen Barajı işletmeye alınmış olsaydı bu barajdan elde edilecek hidroelektrik enerji pompalarda kullanılarak suyun enerji maliyetini de azaltacaktı”.
İSKİ’den yapılan açıklamada, “İSKİ’nin 2022 yılı için hesapladığı elektrik maliyetinin, 1 milyar 300 milyon TL iken son elektrik zamlarıyla bu rakam 3 milyar TL’ye yükseldi” denildi.
Dursun Yıldız’ın verdiği bilgiye göre, Ankara’ya geçen yıl temin edilen suyun yaklaşık üçte biri Kızılırmak Kesikköprü Barajı’ndan yaklaşık 600 m pompaj ile getirildi. Halen kente verilen günlük suyun yüzde 20’si bu sistemden çok yüksek bir enerji maliyeti ile geliyor.
Bundan sonraki yağışlara göre bu oranın artabileceğini belirten Yıldız, bunun da suyun birim maliyeti üzerine ilave bir yük getireceğini söyledi.
Dursun Yıldız, Türkiye’deki toplam elektrik tüketiminin yüzde 4,5’uğunun tarımsal sulamada kullanıldığını hatırlatarak, çiftçilerin geçmiş dönemlerden kalma büyük bir elektrik enerjisi borcu olduğunun bilindiğini açıkladı.
Mazot ve elektrik Enerjisi fiyatlarındaki artışın da çiftçilerin tarımsal sulama yapabilmesini de büyük oranda zora sokacak gibi göründüğünü ifade eden Su Politikaları Derneği Başkanı Yıldız, “Türkiye’de yaşanan enerji fiyatlarındaki artış Enerji Politikalarının Su Politikalarıyla olan ilişkisini de ortaya çıkardı. Aslında son dönemde Su, Enerji, Gıda ve Çevre Politikalarının artık birlikte ele alınması gerektiğini ve bu politikaların ulusal güvenliğimizle de doğrudan bağlantılı olduğunu daha açık olarak görmüş olduk” şeklinde kaydetti.
[TÜHA Haber Ajansı, 13 Şubat 2022]