enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:58 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A yarın hizmete alınacak”
20:37 Kocaelispor’u artık süper lig’de görmek istiyoruz!
15:46 Yolsuzluk iddiasıyla Silivri’de tutuklu bulunan İmamoğlu’nun “TRT’yi boykot” çağrısına RTÜK Başkanı Şahin’den tepki!…
13:35 CHP’li Vekil Meclis Kürsüsünde Canan Dağdeviren’i Kutladı… 
13:10 Galatasaray Teknik Direktörü Buruk, Trendyol Süper Lig’de kulüp tarihinde en çok galibiyet alan ilk 4 teknik direktör arasına girdi…
12:41 AK Partili vekillerden Kocaelispor’a tebrik mesajı: “16 yıl sonra hak ettiğimiz yerdeyiz”
12:26 Trendyol 1. Lig takımlarından Kocaelispor, Geosis Boluspor’un Solwie Energy Fatih Karagümrük’ü 1-0 mağlup etmesiyle Trendyol Süper Lig’e yükselmeyi garantiledi…
10:36 Önceki dönem AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti…
08:08 Türk Dünyasında Bölgesel Entegrasyon Süreci: Ekonomik Kalkınma
08:05 Terörizmle Mücadele ve Müzakere
06:50 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak için 2 günlük ziyaret kapsamında bugün Cezayir’e gidiyor…
23:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) 5. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu…
23:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mescid-i Aksa bizim kırmızı çizgimizdir…
23:06 Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG terör örgütünün sözde sabotajcısı teslim oldu…
22:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakanlığımızın normal doğumu teşvik etmesi sizi niye rahatsız ediyor?
11:04 TBMM’nin girişimiyle İstanbul’da düzenlenen “Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı”nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi.
10:48 Uluslararası seviyede aranan 3 kişi başarılı operasyonla Türkiye’ye getirildi…
10:29 Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!
10:03 Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen 10’uncu Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı…
00:22 Kocaeli’nin Kandıra Seyrek Kalesi’nde restore çalışması başlıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Ne zaman başladı, neden önemli?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Ne zaman başladı, neden önemli?
08.03.2023
A+
A-

Dünya Kadınlar Günü, kadınların başarılarını ön plana çıkarmak ve kadın haklarının ilerlemesi için karar vericiler üzerinde baskı yapmak amacıyla resmi olarak 1977’den beri her yıl düzenleniyor.

Genellikle kadın haklarıyla ilgili eksiklikler konusunda farkındalık yaratmaya odaklansa da, organizatörler bu günü eksik alanlarda kaydedilen ilerlemeyi ve kadınların bireysel başarılarını kutlamak için de bir fırsat olarak kullanıyor.

Dünya Kadınlar Günü nasıl başladı?

Dünya Kadınlar Günü’nün kökleri 20. yüzyılın başlarına, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde kadınların daha iyi çalışma koşulları ve oy hakkı için mücadele eden sosyalist ve işçi hareketlerine dayanıyor.

Kayıtlara geçen ilk kutlama 1911 yılında Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de bir milyondan fazla insanın kadın haklarını desteklemek için bir araya gelmesiyle gerçekleşti.

O zamandan bu yana etkinlik sadece boyut olarak değil kapsam olarak da büyüdü. Odak noktası kadına yönelik şiddetten işyerinde eşitliğe kadar uzanan konulara genişledi.

Etkinliğin sahibi tek bir grup olmamakla birlikte, 1977’de Dünya Kadınlar Günü’nü resmen tanıyan Birleşmiş Milletler (BM) kutlamaların ön saflarında yer alıyor.

Bununla birlikte, kutlamalar ülkeden ülkeye değişiyor. Örneğin Çin, Rusya ve Uganda da dahil olmak üzere bazı ülkeler Dünya Kadınlar Günü’nü resmi tatil olarak kabul ediyor.

Bu yılın Dünya Kadınlar Günü teması nedir?

BM, günün bu yılki temasını “DigitALL: Cinsiyet eşitliği için inovasyon ve teknoloji” olarak belirledi.

Tema, teknolojinin kadın hakların ilerletilmesi için ne kadar önemli olduğunu, ancak büyüyen “dijital cinsiyet uçurumunun” kadınların iş fırsatlarından çevrimiçi güvenliğe kadar her şeyi etkilediğini vurguluyor.

BM’ye göre, internet erişimi sön konusu olduğunda kadınların sayısı erkeklerle kıyasla 259 milyon daha az ve kadınlar bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik kariyerlerinde büyük ölçüde yetersiz temsil ediliyor.

BM’nin internet sitesinde “Kadınları teknolojiye dahil etmek daha yaratıcı çözümlerle sonuçlanır ve kadınların ihtiyaçlarını karşılayan ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen yenilikler için daha büyük bir potansiyele sahip olur” deniyor.

BM’nin önceki temaları arasında iklim değişikliği, kırsal kesimdeki kadınlar ve HIV/AIDS yer alıyordu.

Dünya Kadınlar Günü neden önemli?

Her ne kadar BM’nin bu yılki teması, cinsiyet eşitliği için mücadelenin 21. yüzyılda nasıl geliştiğinin altını çizse de, dünyanın dört bir yanındaki kutlamalar yoksulluk ve kadına karşı şiddet gibi uzun süredir devam eden sorunlara odaklanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2021 yılında yayınladığı bir rapor, dünya genelinde neredeyse her üç kadından birinin yaşamı boyunca fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığını ortaya koydu.

Bu durum kadınların ekonomik fırsatları, cinsel eğitime erişimi ve üreme hakları ile bağlantılı bir konu.

Hareketin başlangıcı büyük ölçüde oy hakları için mücadele eden ve cinsiyeti doğuştan kadın olan beyaz kadınlara odaklanıyordu.

Ancak son yıllarda Dünya Kadınlar Günü’nü farklı ırk ve etnik kökenli kadınların yanı sıra, transseksüel ya da ikili cinsiyete uymayan kişileri de kapsar hale gelmesi yönünde baskılar artıyor.

Ek kaynaklar • Reuters
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.