enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:47 Ziraat Türkiye Kupası’nda yarı final tarihleri açıklandı! İşte karşılaşmaların programı
19:47 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEM Parti arasında yapılan görüşmeye ilişkin ilk açıklama geldi!…
18:50 İHH İnsani Yardım Vakfı, işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili basın açıklaması düzenlendi…
16:53
16:45 Kocaelispor’a müjdeli haber an meselesi!…
16:35 Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yargılandığı Akın Gürlek davası 16 Haziran’a ertelendi…
08:09 Analiz: Mayın Tarlalarıyla Mücadele: Azerbaycan’ın Deneyimi ve Karşılaştığı Zorluklar
08:02 Avrupa Güvenlik Mimarisi ve Türkiye
23:54 Bakan Kacır,  Van’da “19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Van Bölge Yarışması Ödül Töreni”ne katıldı…
23:36 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Türkiye’nin Kıbrıs Türk halkının yanında yer alan tarihi duruşu asla değişmeyecek”…
23:21 Efkan Ala, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda soruları yanıtladı, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu…
23:05 Kadıköy’de bıçaklı saldırıda hayatını kaybeden Minguzzi’yi öldüren sanıkların yakınlarının maktulün ailesini tehdit ve hakaret etmesine ilişkin soruşturma başlatıldı…
22:52 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Endonezya’nın Filistin meselesiyle ilgili tutumunu takdirle karşılıyoruz
22:43 Antalya’da 11-13 Nisan’da yapılacak 4. Antalya Diplomasi Forumu için Antalya’da hazırlıklar tamamlandı….
09:07 Türk Dış Politikası Araştırma Merkezi’nin (TUDPAM) ‘Dış Bakış’ dergisinin 3. sayısı yayınlandı
08:45 İstanbul’da bir yapının inşaatında hileli beton kullanıldığı ortaya çıktı…
08:23 Dışişleri Bakanı Fidan, “örgüt tıpkı kendi liderinin talep ettiği gibi kongreyi toplar, kendini feshetme ve silahları bırakma kararı alır.”
08:11 Elektrik zamlarından etkilenmemenin yolu doğru yalıtım
07:45 Türk Dünyasında “Türk Faktörü” Üzerine Bir Değerlendirme
23:30 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik terör soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mahir Polat hakkında ev hapsi kararı verildi…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Yunanistan Batı Trakya’da Lozan Antlaşması’nın kurallarını çiğniyor

Yunanistan Batı Trakya’da Lozan Antlaşması’nın kurallarını çiğniyor
24.07.2022
A+
A-

ATİNA – TÜHA HABER / Yunanistan’daki Batı Trakya Türkleri, 305 olan Türk okulu sayısını 103’e düşürmesi ile haklarının birer birer alındığını belirterek dünya kamuoyuna yardım çağrısında bulundu.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘Batı Trakya Haber Ajansı’na dayandırdığı haberine göre, Yunanistan, Türkiye sınırı yakınındaki Dedeağaç’ı ABD silahları ve zırhlı araçları ile donatmaya devam ederken, diğer yandan ülkedeki Batı Trakya Türklerine yönelik baskılarını arttırıyor. Lozan Antlaşması ile güvence altına alınan azınlık haklarını yıllardır yok sayan Atina, son olarak eğitimi hedef aldı.

Yunanistan, tasarruf tedbirleri ve öğrenci azlığını gerekçe göstererek 12 Türk köyünde daha okulları kapattı. Bu durum Batı Trakya Türklerini şoke etti.

Atina yönetimi, azınlık kurum ve kuruluşları ile Ankara’dan yükselen tepkilere kulak tıkarken, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, uluslararası antlaşmaları hiçe sayan bu tutuma karşı dünya kamuoyunu sesini yükseltmeye davet etti.

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet: “Tercihimiz Azınlık okulları olmalı!" - Millet Gazetesi

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet

“HAKLARIMIZ BİRER BİRER ALINIYOR”

BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet, Batı Trakya Türk Azınlığının 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a emanet edildiğini ve bu anlaşmada azınlığın eğitim hakkının da güvence altına alındığını belirterek şunları kaydetti:

Giderleri azınlık tarafından karşılanmak üzere her türlü okul ve buna benzeri eğitim öğretim kurumları kurmak, yönetmek ve denetlemek, ayrıca bu kurumlarda serbestçe kendi dilini kullanma hakkı azınlığa tanınmıştır. Bu haklar Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan Kültür Anlaşması ve 1968’de imzalanan Kültür Protokolü ile güçlendirilmiştir. Ancak Yunanistan uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınan bu hakları iyi niyetten uzak, tek taraflı çıkardığı yasa, genelge ve kararnamelerle Türk azınlığın elinden birer birer almıştır, almaya da devam etmektedir.

“GELECEĞİMİZ ÇALINIYOR”

Son yıllarda tasarruf tedbirleri ve öğrenci azlığı gerekçe gösterilerek azınlık okullarının birer birer kapatıldığını dile getiren BTTÖB Başkanı Aydın Ahmet, Şu kesin olarak bilinmelidir, azınlık okulları Batı Trakya Türklerinin geleceğidir. Azınlığın geleceği tehlikeye girmiştir. Lozan Antlaşması’nın imzalandığı 24 Temmuz 1923’te 305 olan Batı Trakya’daki Türk okulu sayısı, son olarak 12 okulun kapatılması ile 103’e düşmüştür. Azınlık bu şekilde eritiliyor. Türk azınlığın çocukları Yunan devlet okullarına kaydırılarak asimilasyonun önü açılacaktır. Zaman içinde azınlık bitirilecektir. Uluslararası antlaşmaları hiçe sayan bu tutuma karşı dünya kamuoyunu azınlığın geleceği için yardıma çağırıyoruz ifadelerini kullandı.

“YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ”

Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği Derneği de Yunanistan’ın hukuk tanımaz, keyfi uygulamalarını eleştirdi. Hükümetin azınlık eğitimi konusunda gizli ajandası olduğunu ileri süren encümenler, Uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınan haklarımızın yangından mal kaçırırcasına getirilen düzenlemelerle ihlal edilemeyeceğini bir kez daha hatırlatırken, yapılan hukuksuz düzenlemelere karşı her türlü yasal hakkımızı saklı tuttuğumuzu vurgulamak isteriz” açıklaması yaptı.

Öte yandan, Türk azınlığın diğer kurum ve kuruluşları da Atina’nın tutumunu kınadı.

[TÜHA Haber Ajansı, 24 Temmuz 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.