enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
20:58 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A yarın hizmete alınacak”
20:37 Kocaelispor’u artık süper lig’de görmek istiyoruz!
15:46 Yolsuzluk iddiasıyla Silivri’de tutuklu bulunan İmamoğlu’nun “TRT’yi boykot” çağrısına RTÜK Başkanı Şahin’den tepki!…
13:35 CHP’li Vekil Meclis Kürsüsünde Canan Dağdeviren’i Kutladı… 
13:10 Galatasaray Teknik Direktörü Buruk, Trendyol Süper Lig’de kulüp tarihinde en çok galibiyet alan ilk 4 teknik direktör arasına girdi…
12:41 AK Partili vekillerden Kocaelispor’a tebrik mesajı: “16 yıl sonra hak ettiğimiz yerdeyiz”
12:26 Trendyol 1. Lig takımlarından Kocaelispor, Geosis Boluspor’un Solwie Energy Fatih Karagümrük’ü 1-0 mağlup etmesiyle Trendyol Süper Lig’e yükselmeyi garantiledi…
10:36 Önceki dönem AK Parti Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti…
08:08 Türk Dünyasında Bölgesel Entegrasyon Süreci: Ekonomik Kalkınma
08:05 Terörizmle Mücadele ve Müzakere
06:50 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye-Cezayir Ortak Planlama Grubu Toplantısı’na katılmak için 2 günlük ziyaret kapsamında bugün Cezayir’e gidiyor…
23:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) 5. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu…
23:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mescid-i Aksa bizim kırmızı çizgimizdir…
23:06 Suriye’nin kuzeyinde PKK/YPG terör örgütünün sözde sabotajcısı teslim oldu…
22:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bakanlığımızın normal doğumu teşvik etmesi sizi niye rahatsız ediyor?
11:04 TBMM’nin girişimiyle İstanbul’da düzenlenen “Filistin’i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı”nda, 13 ülkenin parlamento başkanları bir araya geldi.
10:48 Uluslararası seviyede aranan 3 kişi başarılı operasyonla Türkiye’ye getirildi…
10:29 Türkiye’yi Kıbrıs’ta ‘işgalci’ ilan etmişlerdi! İşte o ihanetin perde arkasındaki anlaşma!
10:03 Türkiye Belediyeler Birliği ve Akdeniz Belediyeler Birliğinin iş birliğiyle gerçekleştirilen 10’uncu Antalya Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı açıldı…
00:22 Kocaeli’nin Kandıra Seyrek Kalesi’nde restore çalışması başlıyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

AB Uluslararası Girişimlerde Çin’le Rekabet Edebilir mi?

AB Uluslararası Girişimlerde Çin’le Rekabet Edebilir mi?
20.12.2021
A+
A-

Avrupa Birliği küresel altyapıyı kuvvetlendirmek amacıyla 340 milyar dolarlık bir kaynak açıkladı. Uzmanlar bu adımın Çin’in bu yöndeki uluslararası girişimlerine rakip olmayı amaçladığını söylüyor.

Avrupa Birliği, Küresel Geçit Fonu olarak nitelediği kaynağın yüksek kalitede altyapı inşasına milyarlarca dolar sağlayacağını bildiriyor.

Fon, fiber optik kablolar, yeni yollar, demiryolu projeleri ve yenilenebilir enerji için harcanacak. Özellikle de gelişmekte olan ülkeler için kullanılacak.


AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, “Örneğin temiz hidrojene yapacağımız yatırımı düşünün. Yenilenebilir enerjiye sahip dost ülkeler var. Hidrojen üretimi için rüzgar ve güneşi düşünün, bu hepimizin çıkarına ya da iki kıtayı birbirine bağlayan su altı kabloyu düşünün. Bunlar hepimizi ilgilendiren konular” şeklinde konuştu.

340 milyar dolarlık kaynak 2027’ye kadar bağıştan çok kredi şeklinde verilecek. Amaç yeteri kadar sağlık hizmeti yaratmak ve eğitime yatırım yapmak.

Ursula von der Leyen, “Demokratik, değer odaklı yaklaşımın en önemli sorunlara çözüm olabileceğini göstermek istiyoruz” diyor.

Uzmanlar bunun ayrıca jeopolitikle ilgili olduğunu da söylüyor.

Uluslararası siyaset profesörü Jonathan Holslag, “Temel amaç Çin’in girişimlerine, Çin’in yeni İpek Yolu girişimine yanıt vermek. Birçok Avrupa şirketi Çinli rakipleriyle yarış içinde. Ayrıca bazı ülkelerin Çin’in yörüngesine girdiğini görüyorlar” şeklinde konuşuyor.

Peki Avrupa’nın 340 milyar doları Çin’le rekabet için yeterli mi?

Jonathan Holslag, “Çin’in bugün denizaşırı krediler ve alacaklarında toplamda 1,5 trilyon dolarlık bir portföyü var” diyor.

Çin’in mali gücü geçtiğimiz günlerde Laos’ta şovdaydı. Vietnam 5,9 milyar dolarlık 1000 km uzunluğunda Çin’in Kunming bölgesiyle bağlantıyı sağlayan demiryolunu hizmete açtı. Projenin yüzde 60’ı Çin devlet kredileriyle karşılandı. Bazı uzmanlara göre Çin’den borç almanın riski tehlikeli sayılabilecek oranda büyük.

Güneydoğu Asya siyasetı uzmanı Greg Raymond, “Corona durumu demiryolundan para elde etmek için iyi bir yol değil ve bu daha fazla borç, daha az gelir ve daha az ihracat anlamına geliyor. Laos’taki ekonomik duruma baktığımda aldıkları ekonomik kararlar nedeniyle Çin’in yörüngesine daha fazla kaymakta olduklarını görüyorum” diyor.

Çin Avrupa’ya da yatırım yapıyor. Yunanistan’daki Pire limanını almak ve Balkan devletleri arasında ulaşımı finanse etmek de buna dahil. Pekin’in Avrupa’ya doğru ilerlemesini izleyen Avrupa Birliği şimdi alternatif öneriyor.

Avrupa, Küresel Geçit’in G-7’nin Build Back Better World olarak nitelenen ve Başkan Joe Biden tarafından Haziran ayındaki G-7 zirvesinde başlatılan altyapı kaynağıyla birlikte uygulanabileceğini savunuyor.

Jonathan Holslag, “Gelişmekte olan ülkelerin Avrupa kredilerine tutumunu görmemiz gerek. Sanırım farklı bağışçıları birbirlerine düşürecekler” şeklinde konuşuyor.

Çin, Avrupa’nın planlarına doğrudan yanıt vermiş değil. Bu ay başında Pekin, küresel altyapı konusunda birçok işbirliği potansiyeli olduğunu açıklamıştı

Henry Ridgwell - Reporter bio - Voice of America (VOA News)

HABER : Henry RİDGWELL

[TÜHA Haber Ajansı, 20 Aralık 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.